Tomáš Zíb

Tomáš Zíb - Český tenista Tomáš Zíb v utkání s Tommem Robredem. | foto: Reuters

Na tenisové mistrovství republiky zamíří i Pospíšil, Zíb anebo Paštiková

  • 0
Ani méně peněz na odměny hráčům kvalitě letošního ročníku mistrovství republiky tenistů, které se hraje potřinácté v řadě v Ústí nad Orlicí, pravděpodobně neublíží. Stačí se jen podívat na soupisku přihlášených a je jasné, že Rieter Pirell Cup, jak se letošní šampionát jmenuje, nebude za minulými zaostávat.
"Pospíšil, Zíb, Ulihrach, Paštiková či Gerlová, kteří jsou zatím mezi přihlášenými nejvýš, dávají záruku výborného obsazení,“ uvedl Vladimír Vaněk, ředitel turnaje, který začne v pondělí 29. června.

Přitom tenisté se budou muset oproti minulým štědrým ročníkům uskromnit hned v několika ohledech, nejvíce to bude vidět na odměnách hráčům. Ty pořadatelé snížili téměř o čtvrt milionu na 410 000 korun.

"Podobná opatření se týkají prakticky všech finančně náročnějších sportovních akcí. My jsme nechtěli zcela přerušit tradici. Rieter Cup se v Ústí nad Orlicí hraje nepřetržitě od roku 1995, od roku 1997 jako mistrovství České republiky,“ informoval Vaněk.

Přesto výše odměn pro úspěšné zůstává velmi zajímavá. Vítěz mužské dvouhry si vedle titulu domácího šampiona odveze prémii 110 000 korun, nejlepší ze soutěže žen o 30 000 korun méně.

Snížení odměn pro hráče představuje pouze jednu z úsporných kapitol.
Pořadatelé omezili počet spolupracujících osob, z doprovodného programu vyškrtli slavnostní losování turnaje, kterého se v posledních letech účastnil minimální počet hráčů a hráček. Celkový rozpočet snížili minimálně o 600 000 korun.

"Chceme, aby se šampionát znovu hrál, proto jsme se rozhodli takto,“ uvedl ředitel turnaje.

O třináctý titul v Ústí nad Orlicí v obou kategoriích bude hrát 32 mužů a stejný počet žen. Mezi nasazenými muži zatím dominuje přerovský Jaroslav Pospíšil, 302. hráč žebříčku ATP a devátý hráč žebříčku domácího.

Velmi zajímavá jsou další dvě jména za ním. Třiatřicetiletý Tomáš Zíb je sice v současné době až na konci páté stovky žebříčku ATP, ale před čtyřmi lety mu patřila 51. příčka a o rok starší Bohdan Ulihrach byl před dvanácti lety na 22. pozici mezi nejlepšími hráči světa.

Obdobné postavení, jako má Pospíšil, nyní patří i nejvýše postavené hráčce v soutěži žen. Michaela Paštiková půjde do turnaje v Ústí nad Orlicí jako 312. hráčka žebříčku WTA, Iveta Gerlová jen jen několik příček za ní.

"Vypadá to na velmi dobře obsazený turnaj,“ komentoval současnou listinu přihlášených Vaněk, "více ukáže nedělní losování.“ V loňském roce se v Ústí nad Orlicí z vítězství radovali prostějovský Jan Hájek a Iveta Gerlová z Jihlavy, která své vydařené vystoupení korunovala vítězstvím ve čtyřhře společně s Lucií Kriegsmannovou. Čtyřhru mužů ovládli Roman Jebavý a Lukáš Rosol.

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga