Muslimka s Izraelkou vítězí. Spolu

  • 6
Londýn - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Sania Mirzaová je muslimka z Indie. Shahar Peerová Židovka z Izraele. Střet jejich dvou světů provází civilizaci od nepaměti, už stál život zástupy lidí. Ony ale "válčí" spolu. Tvoří pár v deblovém turnaji tenisového Wimbledonu. A jde jim to, včera postoupily do 3. kola.

Když tyhle dvě hrají, v hledišti vedle sebe sedí muži v turbanu stejně jako ti vyznávající Davidovo náboženství. K nevíře: radují se ve stejné chvíli, i smutní jsou naráz. Jsou tu spolu, ne proti sobě.

"Neděláme to jako žádné politické gesto," odmítá 20letá Mirzaová. "Prostě jsme přítelkyně, rozumíme si. Známe se šest let, už v juniorském věku jsme hrály spolu."

Jistě, hrály. Ale pak se jim do přátelství nabourali druzí. Před dvěma roky Mirzaové sunnitští pohlaváři vyhrožovali: "Buď s tou Židovkou přestaneš hrát, nebo uvidíš."

Raději se podvolila. Její parťačka, šestnáctá hráčka světa Peerová, navíc sloužila v izraelské armádě. I to fanatické muslimy rozčilovalo. Nic na tom nezměnil ani fakt, že tenistka měla po třítýdenním přijímači odlehčený režim, přímého boje se nezúčastnila.

"Na vojně mě to bavilo. Aspoň jsem načas vylezla z bubliny tenisového stereotypu," popisuje Peerová, jejíž odvod byl v Izraeli ostře sledovanou událostí. Však je také ve vlasti skutečnou celebritou. Podobně jako Mirzaová v Indii.

Ani to však dívku z Hajdarabádu neuchrání od půtek s náboženskými fundamentalisty. Radikální muslimové Mirzaovou v roce 2005 ostře odsoudili fatvou – závazným náboženským stanoviskem. Za co? Že nosí na kurtu nehorázně vyzývavé oblečení: kratší sukni.

"Když se na ni podíváte, vidíte všechno," soptil sunnitský předák. Mirzaová se bránila: "Když si beru něco na sebe, dělám to, protože je mi to pohodlné." I tehdy ale radši udělala krok zpátky a sukni vyměnila za šortky.

Až letos, po dvou letech, se k sukni stejně jako k Peerové vrátila. Už předtím si troufla na jinou rebelii, po turnajích chodila v tričkách s nápisy jako "Buď se mnou souhlasíte, nebo nemáte pravdu".

Když tohle udělá česká teenagerka, je to běžný mladický vzdor. Když muslimka Mirzaová, může to být velký problém.

Sania Mirzaová (vpravo) a Shahar Peerová se radují ze společného vítězství.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga