McEnroe mě na kurtu uráží, stěžuje si Korda

  • 5
Eindhoven, Praha - Kdo svádí nejprestižnější souboje na veteránském tenisovém okruhu? McEnroe s Beckerem? Omyl! McEnroe s Kordou. Na turnaji v Eindhovenu vyhrál finálové klání Američan 2:6, 6:3, 10:8. Emoce kvasí, když se ti dva honí po kurtu. „Jakmile vedu, McEnroe mi sprostě nadává,“ stěžuje si Korda.

Co si pod tím představit? „To je nepublikovatelné. Nehorázně a brutálně mě uráží. Zas a znovu.“ Šedivějící americký kudrnáč je o devět let starší než vytáhlý Čech.

Předtím, než přestoupili do kategorie „staříků“, utkali se na profesionální túře pouze jednou: v Antverpách 1992 zvítězil Korda 6:4, 6:4.

Na letošním US Open dokonce McEnroe svého soka pochválil. Za komentátorským pultem stanice USA Network řekl, že Korda byl tenistou s nejčistšími údery. „Mimo kurt se John chová docela normálně,“ připouští Korda.

Proč tedy ta nenávist na dvorci? „Protože stačí, aby vzal do ruky raketu, a rázem je v transu. V tu chvíli je z něj blázen. Zatmí se mu před očima a vykřikuje nesmysly.“ Už jako teenager ztropil McEnroe skandál v konzervativním Wimbledonu, kde bez skrupulí seřval rozhodčího.

„Od té doby nechce britská královna chodit na tenis,“ sám říká. Sudího napadl i minulý týden v Eindhovenu po sporných výrocích v duelu se Švédem Pernforsem.

Ve finále zprvu Korda dominoval. „Úplně jsem ho mlel. První set trval jen čtvrt hodiny,“ vyzdvihuje. Vzápětí McEnroe vytáhl tajnou zbraň. Převlékl se do zářivě oranžového trička v nizozemských barvách, čímž si podmanil vlastenecky naladěné tribuny.

A z ryku fanoušků čerpal energii. „Celý týden jsem si to tričko šetřil na chvíli, až mi bude zle,“ vyprávěl později Američan a dmul se pýchou: „Kdo říká, že jsem starý? Vždyť Korda byl ke konci zápasu vyčerpanější než já. Kdepak, 44 let, to je zlatý věk.“ Pokořený soupeř oponoval: „Já, a vyčerpaný? Ne, zraněný jsem byl.“

Při prvním úderu ve druhé sadě projela Kordovým kolenem ostrá bolest. „Něco jsem si provedl s vnitřním meniskem. Je trošku nakouslej.“ Proto neví, jestli se zúčastní závěrečných dvou akcí veteránského okruhu v Monte Carlu a Londýně.

Loni mu v žebříčku celého seriálu patřila první příčka - před McEnroem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga