Množství inkoustu na kůži Markéty Vondroušové roste. Další symbol může přibýt po úspěšném Wimbledonu.

Množství inkoustu na kůži Markéty Vondroušové roste. Další symbol může přibýt po úspěšném Wimbledonu. | foto: Reuters

Ještě jeden zápas a jdeš! Proč Vondroušová vyhrožuje trenérovi tetováním

  • 56
Londýn (Od našeho zpravodaje) - Kdo spatří tenistku Markétu Vondroušovou při práci na kurtu, záhy nejspíš zjistí, jakou má slabost pro tetování. Na jejích odhalených pažích jsou k vidění nápisy, obrázky a různé další motivy.

Na jedné z tiskovek, jež během pochodu české tenistky do wimbledonského finále přitahovaly stále větší pozornost zahraničních žurnalistů, padla otázka, zda si také nejslavnější turnaj nezaslouží nějaké zvěčnění na jejím těle. „Uvidíme!“ pravila s úsměvem.

Wimbledon 2023

Vše o turnaji

Donedávna vnímala londýnský grandslam málem jako nutné zlo. Fantastické zážitky z letošního ročníku ale mění její názory na občas nevyzpytatelnou trávu a tradiční akci vzala na milost.

Sama některými originálními údery připomíná kumštýřku. Třeba podseknutým forhendovým prohozem v plném běhu při semifinále se Svitolinovou kdekomu připomněla samotného velmistra Federera. Za svůj fortel sklízí řadu pochval.

Ona zase chová v úctě tatéry: „Považuju je za umělce a jejich díla si vážím. Jednoduše se mi líbí. Zatím jsem si nerozmyslela, co provedu příště.“

Nejdeš hrát! slyšela Maky od Miri. Odvěké kámošky se spolu smějí i brečí

Sama se rozhodne, až nastane vhodná chvíle. Tuto svobodu se však chystá upřít svému kouči Janu Hernychovi, který před startem akce v All England Clubu přistoupil na hec své svěřenky.

Na počátku všeho byl loňský slib chorvatského trenéra Stefana Vukova, že se nechá „pokérovat“, pokud jeho klientka Jelena Rybakinová ve wimbledonském finále zdolá Uns Džábirovou z Tuniska.

Markéta Vondroušová slaví postup do finále Wimbledonu.

Stalo se. Ruska reprezentující Kazachstán zvítězila a Vukov na pravé paži nosí připomínku význačného počinu. Její jméno a datum.

„Udělal to pro mě, což mi pořád připadá bláznivé a neuvěřitelné,“ vyprávěla Rybakinová později. „Ale tak to prostě chodí. Sázka je holt sázka.“

Než se 128 žen s raketami zakouslo do letošního pavouka, trénovala ve zdejším areálu s Rybakinovou právě Vondroušová.

Kouč Jan Hernych

S Hernychem zavedla řeč na tetování: „Udělal bys to taky?“

Prý se zasmál a pronesl: „Když vyhraješ grandslam, tak jo.“

V tu chvíli by málokdo tipl, že čtyřiadvacetiletá Češka v dohledné době dosáhne na jednu ze čtyř nejvzácnějších tenisových trofejí. Natožpak v nepříliš oblíbeném Wimbledonu.

„Plácli jsme si. Asi chudák nevěděl, do čeho jde,“ líčila pobaveně Vondroušová krátce poté, co ve čtvrtek na centrkurtu vyřadila sveřepě bojující Ukrajinku Elinu Svitolinovou. „Před chvílí jsem mu říkala: Ještě jeden zápas a jdeš!“

Soutěživá povaha s drsnějším smyslem pro humor, říká trenér o Vondroušové

Motiv mu vyberete vy? slyšela novinářský dotaz. „No jasně. Můj obličej!“ odvětila a řehtala se na celé kolo, když opouštěla místnost.

Sama nejprve kdysi zaujala heslem „no rain, no flowers“ nad pravým loktem. Bez deště nevyrostou květiny. Z nevlídných okolností vzejde odměna.

V kariéře se jím řídí téměř bezvýhradně. Několikrát zazářila. Představila se v partii o titul na Roland Garros 2019 a v bitvě o olympijské zlato v Tokiu 2021. Zažila ovšem i pády a trápení, zejména vinou vleklých zdravotních patálií.

Markéta Vondroušová ve čtvrtfinále Wimbledonu.

„Bez nezdarů a selhání není úspěch. Musíte snést těžké porážky. Nesmíte si přestat věřit a pak přijde úspěch,“ vysvětlovala sama na předloňských hrách v Japonsku.

Množství inkoustu na její kůži postupně roste. Před časem ujišťovala, že v potetované ploše nehodlá nahánět krajanku Terezu Martincovou. Po Wimbledonu ovšem nějaký symbol přibýt může.

Zvlášť v případě sobotního vítězství. Podobně jako loni Rybakinovou ji čeká Džábirová. A stejně jako Kazachstánku ji motivuje ztřeštěná sázka s koučem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga