Semifinále Fed Cupu v USA zahájí Vondroušová, po ní nastoupí Siniaková

  • 53
Dvě nejmladší tenistky českého fedcupového týmu dostaly důvěru pro úvodní dvouhry semifinálového souboje s Američankami. Los rozhodl, že se v sobotu na zelené antuce v resortu Saddlebrook na Floridě nejprve utkají domácí jednička Coco Vandewegheová s debutantkou Markétou Vondroušovou. Po nich nastoupí Shelby Rogersová a Kateřina Siniaková.

Ani jeden z týmů nenastoupí v nejsilnější sestavě. Kapitánu Petru Pálovi chybí na Floridě mimo jiné zraněná Petra Kvitová, omluvila se i Karolína Plíšková. Američankám scházejí těhotná Serena Williamsová, její sestra Venus i Madison Keysová.

Vítězky se ve finále Fed Cupu utkají s Běloruskami, nebo Švýcarkami.

Vondroušová si odbyde premiéru v 17 letech, ale není nejmladší Češkou v soutěži. V šestnácti hrály poprvé například nejúspěšnější česká fedcupová hráčka Helena Suková a třeba také Barbora Strýcová.

Vondroušová, svěřenkyně Jiřího Hřebce a Zdeňka Kubíka z pražské Štvanice, si o nominaci do dvouher řekla skvělými výkony v této sezoně na akcích ITF a triumfem v Bielu z minulého týdne. „Pro favoritku není snadné jít na sedmnáctiletou holku, která to umí a je ve formě,“ říkal Pála během týdne při tréninku v resortu Saddlebrook.

Program USA - ČR

Semifinále Fed Cupu

Sobota (18:00 SEČ): Vandewegheová (24. v žebříčku dvouhry WTA) - Vondroušová (117.), Rogersová (49.) - Siniaková (38.).

Neděle (17:00 SEČ): Vandewegheová - Siniaková, Rogersová - Vondroušová, Davisová, Matteková-Sandsová - Allertová, Kristýna Plíšková.

V neděli může Pála místo Vondroušové nasadit do dvouher Kristýnu Plíškovou nebo Denisu Allertovou. Siniaková nejspíše zůstane jedničkou.

Utkání se hraje na netradiční americké šedo-zelené antuce a Češky usilují již o šestý titul za sedm let. Američanky naposledy získaly trofej před 17 lety.

Týmy si zopakují semifinále z roku 2009, kdy v Brně prohrály Češky z mečbolu v závěrečné čtyřhře 2:3 na zápasy. Celkem se utkaly jedenáctkrát a české respektive československé reprezentantky uspěly jen dvakrát, v letech 1983 a 1985.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga