Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Barbora Záhlavová-Strýcová a Květa Peschkeová před slavnostní recepcí v Bratislavě před Fed Cupem Slovensko-Česko

Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Barbora Záhlavová-Strýcová a Květa Peschkeová před slavnostní recepcí v Bratislavě před Fed Cupem Slovensko-Česko | foto: Facebook Czech Fed Cup Team - Pavel Lebeda

Kvitová před Fed Cupem: Hraju dobře, ale o životní formě nemluvím

  • 39
Před čtyřmi lety v Bratislavě byla tréninkovou partnerkou Vaidišové a spol. Český tým tehdy ve Fed Cupu porazil domácí Slovenky suverénně 5:0. Nyní je Petra Kvitová v opačné roli. Coby jednička a 18. žena světového žebříčku povede Češky o víkendu za postupem do semifinále slavné soutěže.

Ve dvaceti letech je v Bratislavě nejzářivější českou hvězdou. Aby ne. Skvělé výsledky zkraje sezony katapultovaly Petru Kvitovou už do světové dvacítky, kde česká tenistka nebyla tři roky. Přitom na začátku roku jí patřilo v pořadí 34. místo.

Vítězství na turnaji v Brisbane a čtvrtfinále Australian Open připisuje rodačka z Bílovce především kvalitní zimní přípravě a faktu, že se jí vyhýbají zranění.

Petra Kvitová při tréninku na Fed Cup

Petra Kvitová při tréninku na Fed Cup

Petra Kvitová v obležení novinářů

Petra Kvitová v obležení novinářů

"Hraju opravdu dobře, ale o životní formě bych nemluvila," cituje Kvitovou slovenský deník Sme.sk.

kvitová ve fed cupu

První rok v týmu: 2007
Počet duelů: 6 (debut proti Španělsku)
Bilance: 5-4 (dvouhra), 0-1 (čtyřhra)

V žebříčku: 18. ve dvouhře
Letošní bilance: 9-1 (vítězka v Brisbane, ČF Austr. Open)

Postavení v žebříčku ji předurčuje k premiérové roli týmové jedničky, čeští fanoušci budou od Kvitové očekávat dva body.

"Velkou zodpovědnost si nepřipouštím. Nemyslím, že je to velká změna oproti minulým zápasům. Dva body se ode mě očekávají, ale může se stát, že nebudou. Každopádně můžu slíbit, že tomu dám maximum."

Pro Kvitovou bude zápas pikantní i v tom, že Slovenky v roli nehrajícího kapitána vede její bývalý kouč Matej Lipták.

Lucie Šafářová, Barbora Záhlavová-Strýcová a Petra Kvitová na slavnostní recepci k Fed Cupu v Bratislavě

Petra Kvitová s koučem Davidem Kotyzou

"Jen jsme se pozdravili, o zápase jsme se vůbec nebavili. Maťo je dobrý trenér, hodně o mě ví. Viděl mě hrát na Australian Open, takže ho nemám čím překvapit," dodala česká jednička, která má na Bratislavu příjemné vzpomínky.

V roce 2007 zde právě pod Liptákovým vedením šokovala svou vítěznou jízdou, když se jako 214. tenistka žebříčku probila do finále Slovak Open.

"V Bratislavě se mi vždy hrálo dobře. Povrch mi vyhovuje, není příliš rychlý a dá se na něm hrát dobrý tenis. Míčky jen trochu kloužou po čarách, ale podmínky jsou stejné pro všechny hráčky."

Domácí tým nasadí do dvouher zřejmě ostřílené tenistky Dominiku Cibulkovou a Danielu Hantuchovou. "S Dominikou jsem hrála jen jednou (letos v Brisbane Kvitová vyhrála), s Danielou ještě ne. Ale ve Fed Cupu to může být jiné než na běžném turnaji. Musím být ve střehu.

Jana Čepelová, Dominika Cibulková, Magdalena Rybáriková a Daniela Hantuchová před slavnostní recepcí v rámci Fed Cupu v Bratislavě

Češky v historii Fed Cupu hrály se Slovenkami třikrát a pokaždé zvítězily. "Doufám, že vítěznou šňůru protáhneme. A i když radši hraji před našimi fanoušky, v Bratislavě se cítím skoro jako doma," dodala tenistka, kterou z Fulneku přijede povzbudit maminka, bratr a několik dalších známých.

"Celkem přijede asi deset lidí. Věřím, že plné hlediště uvidí dobrý tenis."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga