Klauni? Ne, klan Jankovičové

  • 5
Paříž - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Před rokem nenáviděla tenis. Chtěla s ním praštit. Teď je Jelena Jankovičová světovou hráčkou číslo pět, favoritkou Roland Garros a dnešní soupeřkou Nicole Vaidišové. "Občas se dějí věci, které změní váš život, ani nevíte jak," říká Srbka. Od ledna do května 2006 prohrála deset zápasů v řadě, zoufala si.

"Nebavilo mě trénovat, neměla jsem motivaci. Chyběl mi motor, který by mě hnal vpřed. Loni v Římě jsem si tedy řekla: Tohle bude tvůj poslední turnaj v životě. Jenže najednou jsem došla do čtvrtfinále. To byl zlom. Začala jsem zase myslet pozitivně – a výsledky znáte."

Na US Open a potom i při lednovém turnaji v Sydney udolala také Vaidišovou.

Nastal nyní čas pro odvetu?

"Nicole na její běhavý tenis umí hrát. Nepůjde na kurt s tím, že ji tam čeká masakr," ujišťuje Aleš Kodat, nevlastní otec a kouč české tenistky.

"Ale bude to příšerně těžké," uvědomuje si Vaidišová.

Musí se přichystat na trpělivý, chytrý tenis soupeřky. "Jankovičová má vynikající bekhend a je ohromně rychlá. Pochopila, že kdykoliv dokáže vrátit ten míček mezi čáry a ty holky to jednou zkazí. Je takovým ženským Federerem. Umí optimálně vyřešit skoro každou situaci," říká Kodat.

Vaidišová však musí počítat i s psychologickou válkou. Ta začne možná už v šatně, kde klan Jankovičové platí za nejhlučnější. Což Srbka přiznává: "Než jdeme na kurt, všechny ostatní hráčky jsou se svými blízkými potichu. Jen my se smějeme a vyprávíme si vtipy. Lidi si možná myslí, že jsme banda klaunů."

Na kurtu vrhá Jankovičová do ochozů i na protivnici jeden úsměv za druhým, jako by chtěla dát najevo: Já jsem na výši.

A pokud se přece jen ocitne v úzkých, dokáže v pravý čas požádat o přestávku, odejít na WC. Že je to nefér? "Není. Pravidla to povolují," namítá Kodat. "Je spíš obdivuhodné, že Jankovičovou to napadne vždy v pravý okamžik a pomůže jí to."

K nejinteligentnějším hráčkám patří Srbka i mimo kurt. Studovala diplomatickou střední školu, nyní se na Bělehradské univerzitě věnuje politické ekonomii. "Nechci umět jen forhendy a bekhendy. Kariéra tenistky je krátká, musím myslet na budoucnost," vysvětluje.

Její otec je Černohorec, matka Srbka. Když se loni dělila společná země, Jankovičová tvrdila: "Nevím, kam patřím. Nechám to na rodičích." Žili v Bělehradě, proto reprezentuje Srbsko.

Válku však doma nezažila. Rodiče, povoláním ekonomové, patřili k bohatším vrstvám, poslali ji tehdy raději do Ameriky, do Bollettieriho akademie. "Dívala jsem se tam na televizi a viděla všude bomby. Otec mi volal: Nemáme elektřinu. Tolik zlých věcí se dělo. Ale to je již minulost."

Současností je boj o titul z pařížské grandslamové antuky.

"Titul? Na ten zatím nemyslím. Myslím jen na nejbližší zápas. A ten se jmenuje Nicole," říká Jankovičová – a opět se hihňá.

NEBEZPEČNÁ SRBKA. Jelena Jankovičová vyhrála poslední dva vzájemné zápasy s Vaidišovou. Jak duel dopadne dnes?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga