Když vyhrají, bude Lendl starostou

L o s A n g e l e s (Od našeho zvláštního zpravodaje) - Neuvidíte Ivana Lendla, jak ve své legionářské čepičce střílí dělové forhendy, ani Petra Kordu, jak cestou do šatny skáče své oblíbené nůžky. Tak jsou varováni američtí diváci před čtvrtfinálovým utkáním Světové skupiny Davisova poháru mezi Spojenými státy a Českem. Hraje se ode dneška v kalifornské metropoli Los Angeles, a to poprvé po sedmatřiceti letech a poprvé vůbec v hale Great Western Forum, kde své elegantní kličky předváděl Wayne Gretzky a do koše smečoval Magic Johnson.

Americký fanoušek, zvyklý na hvězdy, však proti Agassimu a Samprasovi spatří jen "bezejmenný" český tým. Aby měl aspoň základní představu, o koho se jedná, časopis Inside Tennis připodobnil vizáž Jiřího Nováka k Nizozemci českého původu Richardu Krajickovi. Los Angeles Times ovšem ještě nedávno hlásaly, že "za Československo nastoupí Jiri Novac."

O Ctislavu Dosedělovi se už čtenář správně dověděl, že je to přírodní člověk, který osm let nejí maso, protože se mu příčí vidět mrtvé zvíře na talíři, a jednou chce pracovat pro nějakou ekologickou organizaci. Dosedělova filmová kariéra díky jeho hlavní roli v dokumentu Živá voda znamená pro americká média trhák.

"Češi mají šanci porazit Agassiho se Samprasem na zdejším tvrdém kurtu asi stejně velikou, jako že se Ivan Lendl stane starostou ve svém novém domově v Connecticutu," šprýmuje Inside Tennis. "V Česku je sportem číslo jedna fotbal, dvojkou hokej a až po nich teprve najdete tenis," připomíná magazín, ale už nedodává, že v Americe je tenis mezi sledovanými sporty na bůhvíjak spodní příčce. "Čtyřicátý šestý," odhadl jeho postavení trenér Pavel Složil, který tu žije.

Na místní poměry začínají zápasy Davisova poháru neobvykle brzy. Zatímco na hokejovou NHL nebo basketbalovou NBA se chodí až od půl osmé večer, páteční i nedělní dvouhry startují už v pravé poledne a sobotní čtyřhra jen o hodinu později. Aby hlediště nezelo prázdnotou, na informační tabuli před halou jsou úmyslně posunuty začátky ještě o půl hodiny dříve. "Přijďte fandit," vyzývá americké patrioty oficiální plakát k utkání. "Vezměte přátele, příbuzné a hlavně - určitě s sebou přineste i americkou vlajku."

Američtí (vlevo) a čeští tenisté při losu čtvrtfinálového utkání Světové skupiny Davisova poháru v Los Angeles, kde měl český tým blízko k vítězství.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga