OSMIFINÁLE. Petra Kvitová postoupila do osmifinále Australian Open, když Ruska

OSMIFINÁLE. Petra Kvitová postoupila do osmifinále Australian Open, když Ruska Maria Kirilenková zápas vzdala. | foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Kdo na volný trůn? Kandidátky jsou tři: Kvitová, Azarenková, Šarapovová

  • 52
Australian Open korunuje novou světovou jedničku. Dánská tenistka Caroline Wozniacká opouští po čtvrtfinálové prohře trůn, z nějž ženskému tenisu vládla od 11. října 2010 celkem 67 týdnů. Kdo ji po Melbourne nahradí? Kandidátky jsou tři: Petra Kvitová, Viktoria Azarenková a Maria Šarapovová.

Caroline Wozniacká se poprvé dostala na post světové jedničky 11. října 2010 a celkem na něm strávila 67 týdnů. Pouze jeden týden v uplynulé sezoně klesla na pozici číslo dva - loni ji nakrátko sesadila Kim Clijstersová.

A letos vlastně udělala Belgičanka ten samý krok - akorát, že na pozici světové jedničky se neposune ona, ale některá z trojice Petra Kvitová - Viktoria Azarenková - Maria Šarapovová.

Ve virtuálním žebříčku k úterý 24. ledna figuruje v nejlepší výchozí pozici Azarenková, ale pouze díky turnajovému programu - zatímco Běloruska už má čtvrtfinálový zápas a postup do semifinále za sebou, na dvojici Petra Kvitová - Maria Šarapovová čeká další krok ve středu.

Jaké jsou matematické propočty?

OSMIFINÁLE. Petra Kvitová postoupila do osmifinále Australian Open, když Ruska
PROTI BENEŠOVÉ. Viktoria Azarenková se v osmifinále Australian Openutká s...
SÍLA. Ruská tenistka Maria Šarapovová je na Australian Open už ve třetím kole.

ADEPTKY NA TRŮN: Petra Kvitová, Viktoria Azarenková, Maria Šarapovová

Petra Kvitová se stane světovou jedničkou v případě, že skončí ve stejném kole jako Viktoria Azarenková, nebo běloruskou tenistku porazí ve finále. Maria Šarapovová má šanci na trůn v případě, že ve finále nastoupí proti Kim Clijstersové či ve finále porazí Viktorii Azarenkovou.

Rozptylovat se myšlenkami na první místo v žebříčku však ani jedna nechce. "Nemám to v hlavě, pro mě vždycky bude prvořadé zlepšovat svou hru," opakuje jednadvacetiletá Petra Kvitová.

Šampionka z loňského Wimbledonu a Turnaje mistryň zatím v Melbourne září, byť ve druhém kole ji potrápila Španělka Carla Suarezová-Navarrová. Další překážkou ve čtvrtfinále bude nenasazená Italka Sara Erraniová, jejich utkání začne v Melbourne ve středu v 1:00 SEČ.

Aktuální bodové propočty kandidátek na post světové jedničky
HráčkaČtvrtfináleSemifináleFináleVítězství
500 bodů900 bodů1400 bodů2000 bodů
KVITOVÁ7290769081908790
AZARENKOVÁ7085748579858585
ŠARAPOVOVÁ6660706075608160

Čtvrtfinálový duel čeká také na Marii Šarapovovou. Bývalá první dáma ženského tenisu a držitelka tří grandslamových titulů se v mezičase stala nejlépe vydělávající sportovkyní planety a návrat na trůn by její postavení ještě umocnil. 

Po zdlouhavých problémech s kotníkem v závěru loňské sezony předvádí v Melbourne suverénní tenis, v osmifinále ji však nečekaně ve třech setech potrápila Němka Sabine Lisická. Jak zvládne čtvrtfinálový duel s překvapením, krajankou Jekatěrinou Makarovovou?

Viktoria Azarenková bude jejich utkání sledovat zpovzdálí, soustředit se bude především na semifinále proti Kim Clijstersové. O postu jedničky nepřemýšlí. "Lhala bych, kdybych řekla, že o té možnosti nevím. Někde v hlavě to mám, ale snažím se to neřešit," řekla Běloruska. V Austrálii už letos vyhrála deset zápasů v řadě. Přidá jedenáctý?

Která z tenistek se po Australian Open stane světovou jedničkou?

celkem hlasů: 2822

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 14. února 2012. Anketa je uzavřena.

Petra Kvitová
Petra Kvitová 2158
Viktoria Azarenková
Viktoria Azarenková 524
Maria Šarapovová
Maria Šarapovová 140

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga