Chorvat Ivo Karlovič během utkání prvního kola Roland Garros s Corentinem...

Chorvat Ivo Karlovič během utkání prvního kola Roland Garros s Corentinem Moutetem | foto: Reuters

Dlouhá kariéra vysokého muže končí. Chorvatský tenista Karlovič se loučí

  • 0
Chorvatský tenista Ivo Karlovič oficiálně ukončil kariéru. Čtyřiačtyřicetiletý 211 centimetrů vysoký dlouhán, který se na okruhu ATP naposledy představil před dvěma a půl lety, to oznámil na sociální síti X.

„Moje začátky byly na tenisové poměry velmi skromné, ale nakonec jsem měl krásnou, neobvyklou a dlouhou kariéru,“ uvedl Karlovič. „Už jsem sice dlouho nehrál, ale pořád se mě lidé ptali, kdy se vrátím. Takže je musím zklamat a tímto oznamuji oficiální konec,“ dodal.

Karlovič během 25 let získal osm titulů a zaznamenal 371 vítězství a 346 porážek. Na odměnách vydělal 10,1 milionu dolarů (asi 237 milionů korun) a jeho maximem ve světovém žebříčku bylo 14. místo ze srpna 2008.

Napodobil legendu Connorse. Na ATP vyhrál Karlovič i jako čtyřicátník

Na okruhu ATP se naposledy představil v říjnu 2021, kdy neuspěl v kvalifikaci v Indian Wells. Poslední start na grandslamu si Karlovič připsal o šest týdnů dříve na US Open, kde tehdy skončil už v prvním kole.

Karlovič se do povědomí fanoušků zapsal mimo jiné i jako stroj na esa, kterých zaznamenal 13 728. Víc jich má na kontě pouze Američan John Isner (14 470). Karlovič také jako jediný hráč dokázal ve třech zápasech po sobě nasázet minimálně 40 es.

Ivo Karlovič bojuje ve čtvrtfinále turnaje v Halle proti Tomáši Berdychovi.
Chorvatský tenista Ivo Karlovič returnuje v rozhodující dvouhře ve finále Davis...

Nejlepším Karlovičovým výsledkem na grandslamech bylo čtvrtfinále ve Wimbledonu 2009. Vítěz Davisova poháru z roku 2005, který příští týden oslaví 45. narozeniny, také patřil k neoblíbeným soupeřům řady favoritů.

Při premiéře na grandslamu v roce 2003 ve Wimbledonu například vyřadil obhájce Australana Lleytona Hewitta. Nad světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska vyhrál dva ze tří vzájemných zápasů.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga