tenis, ilustrační foto

tenis, ilustrační foto | foto: Facebook Czech Davis Cup Team - Pavel Lebeda

Kanáří naděje se učí tenis mezi staršími, místo školy vyletí na turnaje

  • 5
Pro sportovní úspěch se musí obětovat vše. Tak zní známá příručka pro vrcholové sportovce. Ondřej Krstev a jeho rodina se jí řídí do puntíku. Vždyť čtyři roky cestovali denně na trénink 140 kilometrů a stejnou trasu museli ujet každý den i zpět.

"Po škole mi Ondra naskočil do auta a jelo se. Cestou obědval, cestou zpátky večeřel. Bylo to hodně náročné," připouští máma patnáctileté tenisové naděje Michaela Krstevová. "Ale nikdy jsem toho nelitovala," dodává přesvědčivě hned vzápětí.

Její syn poprvé držel raketu ještě jako batole. "Pořád si s něčím pinkal. Když začal chodit, trávili jsme většinu volných chvil na kurtu u nás v Holýšově," vypráví vzpomínky na dětství Krstevová.

Na rozvoji Ondrova talentu měl velký podíl jeho děda. "Neustále s ním trénoval. Když mu bylo šest, všimli si ho na Spartě." A tak Ondra se svou mámou začal několikrát týdně cestovat ze západních Čech do Prahy.

"Když mu bylo deset, rozhodli jsme se, že se do Prahy přestěhujeme," říká pyšná máma mladého tenisty. "Na Spartě si ho vzal skvělý trenér, Ondru to stále baví," těší Krstevovou.

"Denně jsem na kurtu tři hodiny, plus dvě hodiny mám kondiční trénink," popisuje svůj denní plán Ondra, který po prázdninách nastupuje do prvního ročníku střední školy. "Bude studovat sportovní management. Už má domluvený individuální plán," přiznává jeho máma.

Ušetřený čas Ondra od letošní sezony tráví po světových turnajích. "Nově je na mezinárodním žebříčku a hraje turnaje s hráči do osmnácti let," vysvětluje Krstevová.

Ondřej si debut mezi staršími užívá. "Je to skvělá zkušenost. Ten první rok je nejtěžší, takže to není úplně snadné, ale o to více mi to může tenisově pomoci."

A třeba to jednou dotáhne podobně daleko jako jeho vzor, Španěl Rafael Nadal. "Toho mám nejradši. Líbí se mi jeho styl tenisu," přiznává patnáctiletý tenista.

Ten se letos dočkal mimořádného ocenění, když vyhrál pražskou anketu Kanáří naděje. "Jednou bych chtěl uspět na Wimbledonu," usmíval se na pódiu pro vítěze.

"Je to pro něj zvláštní ocenění, doposud vyhrával ceny jen na turnajích," usmívala se pyšná máma. Teď má před sebou Ondra další cíl, uspět mezi staršími na mezinárodní scéně.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga