Kafelnikov ať raději zmlkne, zní z USA

  • 2
Houston, Moskva - Zlou krev vyplavila prohlášení, odstarovaná páteční porážkou Peta Samprase v daviscupovém utkání proti Alexi Corretjovi. Tenisový fenomén nestačil antukářovi na trávě v Houstonu a vysloužil si tak několik ostrých popíchnutí. To od španělského novináře ještě nebylo tak ostré jako otevřený vzkaz od Jevgenije Kafelnikova. "Měl by toho už nechat," nechal se Rus slyšet. "Ta porážka mu měla cosi naznačit." Na obranu amerického hráče ihned přispěchaly některé tenisové hvězdy nedávné minulosti. "Kdo to kritizuje?" ptají se.

Sampras ztratil zápas na oblíbeném povrchu v pěti setech 4:6, 4:6, 7:6, 7:5 a 6:4. Na tiskové konferenci pak smutného hráče rozběsnil španělský novinář, který mu navrhl pověsit raketu na zeď. "To si myslíte vy," opáčil ještě klidně Sampras. Novinářovo samolibé pousmání už jej ale nastartovalo. "Moment, je tady snad něco k smíchu?" vyskočil. "Myslíte si, že je to tak k smíchu?"

Aby toho nebylo málo, přispěchal se svou trochou i Jevgenij Kafelnikov. Hráč známý svými neomalenými výroky doporučil Samprasovi skončit s kariérou. "Řekl bych, že tím shazuje sám sebe," poukázal právě na houstonskou prohru. To přimělo členy amerického daviscupového týmu, aby se zmobilizovali k obraně své hvězdy.

"Kafelnikovovi se nemá o Petovi co bavit," prohlašuje rezolutně Jim Courier. "Jeho kariéra je jenom větší pípnutí na radaru v porovnání s tou Petovou. Co ho znám, vždycky měl silácké řeči. jeho kvality jsou měřitelné jeho poznámkymi. Ty jsou totiž směšné," nebral si další velký hráč tenisové historie servítky. Pro jeho slova svědčí i čísla. Kafelnikov totiž za svou krariéru sehrál se Samprasem 13 utkání a hned jedenáctkrát odešel poražen. Uspět dokázal pouze na antuce.

Také kapitán amerického výběru Patrick McEnroe se připojil. "Všichni víme, kdo to mluví - hráč, který už tolikrát vybouchl. Jestliže si dovolí takové komentáře ke hráčovi jako je Pete, hovoří to o naprosté absenci respektu."

Oběma je přitom jasné, že současná Samprasova výkonnost není na patřičné výši. K současné formě poznamenávají, že hráč potřebuje v první řadě nalézt ztracené sebevědomí. "O Petu Samprasovi vím, že je hladový, dychtí na sobě pracovat. Ještě to bude z jeho strany zajímavé jaro," slibuje Courier a McEnroe má podobně optimistický názor. "Vím, jak trénuje. Teď potřebuje jenom více důvěry v sebe sama v momentech, kdy jde do tuhého."

Jim Courier, který se s profesionálním tenisem rozloučil přesně před dvěma roky, věří, že Sampras sám vycítí správný moment, kdy odejít. "Jestli o tom má někdo právo rozhodovat, pak je to Pete. A nemusí to na něj nikdo křičet odněkud z galerie,ů rýpnul si znovu do ruského "kritika".  “Pete Sampras moc dobře pozná, až přijde jeho čas a pak dá všem vědět. Pochybuji jenom, že Kafelnikov bude mezi prvními." COurier podle svých slov skončil v momentu, kdy zž neměl touhu trénovat. "Pete jí ale stále má."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga