Jiří Lehečka se radí s Adamem Pavláskem v rozhodující čtyřhře ve čtvrtfinále...

Jiří Lehečka se radí s Adamem Pavláskem v rozhodující čtyřhře ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze. | foto: Reuters

Český sen se zbortil: hrozná chyba a debl bez šancí. Byl jsem nejhorší, líčil Lehečka

  • 53
Málaga (Od našeho zpravodaje) - Po sedmi hodinách pohledného a vyrovnaného boje smutnili. Proti favorizovaným soupeřům sahali po vítězství, k postupu mezi poslední kvarteto týmů jim scházel jediný game. Jiří Lehečka však v klíčové situaci zakolísal a čeští tenisté nakonec s Austrálií ve čtvrtfinále Davis Cupu v Málaze prohráli 1:2.

Po spolehlivém představení Tomáše Macháče, který si poradil s Jordanem Thompsonem 6:4 a 7:5, vedli 1:0.

Následně v souboji jedniček Lehečka skvěle vlétl na dvanáctého hráče světa Alexe de Minaura, první sadu ubojoval 6:4, ve druhé byl za stavu 5:3 dva míče od vítězství, v navazujícím gamu na český postup do semifinále podával.

Jenže v nejméně vhodný okamžik poprvé v duelu neuhájil servis a následně ztratil i těsné třetí dějství, v němž na příjmu vedl 3:2 a 40:0.

K postupu chyběl jediný game. Češi končí cestu Davis Cupem ve čtvrtfinále

„Většinu času jsem měl herně navrch, ale pak přišly dva momenty, kdy se ukázalo, že já jsem na žebříčku třicátý a on dvanáctý,“ líčil. „Když jsem měl doservírovat zápas, tak jsem hroznou chybou pokazil první míček, pak on zahrál velice slušně. A ve třetím setu jsem měl tři brejkboly za stavu 3:2, ale opět se ukázalo, kdo je zkušenější. Jinak jsme odehráli super zápas, oba jsme předváděli slušnou úroveň.“

Po bolavé porážce 6:4, 6:7 a 5:7 v sobě ještě našel sílu nastoupit do rozhodujícího deblu, společně s Adamem Pavláskem se ale museli sklonit před vítězi loňského Wimbledonu Matthewem Ebdenem a Maxem Purcellem, jimž podlehli 4:6 a 5:7.

„Podle výsledku se zdá, že jsme byli blízko, ale nedali nám čuchnout,“ zhodnotil Pavlásek. „Je vidět, že debl umí a ví o sobě, což byl rozdíl. Kvalita byla jednoznačně na jejich straně.“

Adam Pavlásek a Jiří Lehečka ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze.

Australanům stačil k triumfu jeden úspěch na returnu v každém setu, v obou případech obrali o podání Pavláska. Naopak Češi si nevypracovali jediný brejkbol. „Možná kdybychom set dotáhli do tiebreaku, tak jsme při trošce štěstí mohli vyhrát, ale musíme před nimi smeknout,“ poznamenal 29letý Pavlásek.

Že v deblu čeká reprezentanty přetěžký úkol, věděl kapitán Jaroslav Navrátil dlouho dopředu, proto den před utkáním zmínil, že největší šanci k porážce Austrálie vidí už po dvouhrách.

A k tomuto scénáři měli jeho svěřenci nakonec až nečekaně blízko, stačilo, kdyby Lehečka proti de Minaurovi ustál zlomové momenty.

Jiří Lehečka se raduje z povedené výměny ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské...

Přestože poté bojovně vyrazil i do čtyřhry a chtěl dostát roli hlavní opory týmu, s Pavláskem neměli proti sehraným soupeřům nárok.

„Fyzicky jsem se cítil docela v pohodě, byl jsem schopen se nějak nakopnout, ale herně to z mé strany nebylo takové, jak jsme potřebovali,“ připustil Lehečka. „Bylo pro mě náročné se nějak adaptovat na deblovou hru. I když můžu říct, že jsem tam nechal všechno a snažil jsem se, tak jsem byl na kurtu nejhorší.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga