Jiří Lehečka | foto: AP

Kyrgios vyhrál turnaj ve Washingtonu, Lehečka ovládl challenger v Liberci

  • 6
Australský tenista Nick Kyrgios zdolal ve finále ve Washingtonu Japonce Jošihita Nišioku 6:4, 6:3, získal první titul od zdejšího triumfu v roce 2019. Jiří Lehečka slaví triumf na challengeru v Liberci, nejvýše nasazený hráč v nedělním finále porazil Španěla Nicolase Álvareze 6:4, 6:4. Stal se tak druhým českým vítězem turnaje, díky vítězství navíc znova vylepší své postavení v žebříčku.

Kyrgios senaposledy ze zisku trofeje radoval v roce 2019 právě v americké metropoli, letos navíc svůj start ozdobil i vítězstvím ve čtyřhře po bodu domácího Jacka Socka.

Finalista Wimbledonu zvládl duel s Nišiokou suverénně. V obou setech sebral soupeři hned v úvodním gamu podání a vedení už nepustil. „Je to pro mne obrovsky emotivní. Když se podívám, kde jsem byl vloni a kde jsem teď, je to neuvěřitelná proměna,“ řekl po zápase na kurtu dojatý Kyrgios, jenž se vloni potýkal s problémy s duševním zdravím.

V deblu se v této sezoně radoval z triumfu už potřetí a celkově počtvrté. Předchozí dva letošní tituly na Australian Open a v Atlantě zaznamenal s krajanem Thanasim Kokkinakisem, se Sockem si zopakoval úspěšnou spolupráci z roku 2018, kdy poprvé uspěli v Lyonu.

Ženám vládla Samsonovová

Ženskou dvouhru ve Washingtonu vyhrála ruská tenistka Ljudmila Samsonovová a slaví druhý titul po loňském triumfu na trávě v Berlíně. Šestou nasazenou Estonku Kaiu Kanepiovou ve finále na tvrdém povrchu porazila za hodinu a tři čtvrtě 4:6, 6:3 a 6:3.

Vyrovnaný první set rozhodl jediný brejk, který ve 12. gamu proměnila Kanepiová. Ve druhé sadě naopak sebrala soupeřce dvakrát servis Samsonovová a vyrovnala. Ruska si pomohla celkem deseti esy, za stavu 4:3 čistou hrou opět prolomila podání Kanepiové a následně brejk potvrdila.

Třiadvacetiletá Samsonovová, která v letech 2014 až 2018 reprezentovala Itálii, porazila 37. hráčku světa Kanepiovou i podruhé v kariéře. V novém vydání žebříčku se posune o 18 příček na 42. místo.

Turnaj mužů a žen ve Washingtonu

tvrdý povrch

Muži (dotace 2,108.110 dolarů)

Dvouhra - finále:
Kyrgios (Austr.) - Nišioka (Jap.) 6:4, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Kyrgios, Sock (Austr./USA) - Dodig, Krajicek (4-Chorv./USA) 7:5, 6:4

Ženy (dotace 251 750 dolarů):
Dvouhra - finále:

Samsonovová (Rus.) - Kanepiová (6-Est.) 4:6, 6:3, 6:3

Čtyřhra - finále:
Pegulaová, Routliffeová (1-USA/N. Zél.) - Kalinská, McNallyová (4-Rus./USA) 6:3, 5:7, 12:10

Kasatkinová uspěla v San Jose na druhý pokus

Ruská tenistka Darja Kasatkinová proměnila po roce na druhý pokus finálovou účast v San Jose v zisk titulu. Američanku Shelby Rogersovou zdolala 6:7, 6:1, 6:2 a vybojovala pátou trofej v kariéře. V žebříčku WTA se poprvé od roku 2019 vrátí do první desítky.

Darja Kasatkinová s trofejí pro vítězku turnaje v San Jose.

Pětadvacetiletá Kasatkinová se v San Jose dostala dvakrát za sebou do finále jako první hráčka po Sereně Williamsové, která na zdejším turnaji získala v letech 2011 a 2012 tituly. V duelu s Rogersovou ztratila po více než hodinu a čtvrt dlouhém boji úvodní set v tie-breaku, další dvě sady ale ovládla suverénně.

Rogersové naopak ani na třetí pokus útok na premiérový titul nevyšel. Devětadvacetiletá Američanka usilovala o turnajový triumf po šesti letech, ve finále si už neúspěšně zahrála v roce 2014 v Bad Gasteinu a dva roky nato v Riu de Janeiro.

Turnaj žen v San Jose

tvrdý povrch, dotace 757900 dolarů

Dvouhra - finále:
Kasatkinová (7-Rus.) - Rogersová (USA) 6:7 (2:7), 6:1, 6:2

Čtyřhra - finále:
Sü I-fan, Jang Čao-Süan (4-Čína) - Aojamaová, Čchan Chao-čching (Jap./Tchaj-wan) 7:5, 6:0.

Lehečka potvrdil roli favorita

Dvacetiletý Lehečka potvrdil roli favorita a pro třetí titul na challengerovém okruhu si došel i přesto, že Álvarez ve druhé sadě odvrátil tři mečboly. Díky vítězství si tak opět vylepší maximum ve světovém žebříčku, kde by se měl posunout na 59. místo.

„Často jsem tady v Liberci v minulosti hrál. A ne vždy se mi tady dařilo. Ale tento týden jsem si užíval, dařilo se mi, podporovali nás skvělí diváci. Sezona zatím probíhá zhruba tak, jak jsme ji s trenérem a realizačním týmem plánovali. Věřím, že se ve zbytku sezony posunu ještě dál,“ řekl rodák z Mladé Boleslavi.

Zápas s Álvarezem zakončil Lehečka po hodině a 27 minutách vítěznou smečí. Člen TK Prostějov se stal teprve druhým domácím vítězem libereckého turnaje. Tímto triumfem navázal na Jiřího Veselého, který Svijany Open ovládl hned při premiérovém ročníku v roce 2013.

Po libereckém turnaji čeká Lehečku challenger už na tvrdém povrchu v Polsku, poté se vydá do Ameriky a od 29. srpna absolvuje závěrečný grandslam sezony US Open.

Challenger Svijany Open v Liberci

antuka, dotace 45 730 eur

Dvouhra - finále
Lehečka (1-ČR) - Álvarez (Šp.) 6:4, 6:4

Turnaj ITF žen v Grodzisku Mazowieckém

tvrdý povrch, dotace 100 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Siniaková (3-ČR) - Linetteová (1-Pol.) 6:4, 6:1.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga