Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil (vlevo) a Adam Pavlásek během utkání Davis...

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil (vlevo) a Adam Pavlásek během utkání Davis Cupu s Izraelem. | foto: ČTK

Memento tenisového kapitána Navrátila: Věřím, že teď to dorazíme

  • 4
Aby se čeští tenisté dostali do baráže o postup do Světové skupiny Davis Cupu, musí zvládnout to, co je před rokem pohřbilo. I loni vedli v Nizozemsku v bitvě o setrvání mezi elitou po prvním dnu 2:0, nakonec ale smutnili.

„Mám to v hlavě. A nejen já,“ říká kapitán Jaroslav Navrátil. Nynější náskok 2:0 proti Izraeli se ovšem jeví mnohem pevněji.

Čtyřhra Česko - Izrael

Sledujte od 12 hodin online.

Zase v hale, zase na antuce, zase stoprocentní úspěšnost v úvodní den. Tolik je toho stejně - a tolik jinak.

„Nizozemsko je o třídu kvalitnější soupeř než Izrael,“ zdůrazňuje Navrátil. „A já doufám, že to v sobotu dorazíme.“

Ideálně co nejrychleji: rovnou ve čtyřhře, jež startuje od 12.00. Úvodní singly vyhráli Jiří Veselý i Adam Pavlásek a právě jejich laufu dost možná kapitán týmu využije. „Musím si nejdřív s klukama sednout. Ale Adam mě zatím v deblu vždy podržel a Jirka hrál perfektní zápas. Takže vše nasvědčuje tomu, že by mohli hrát spolu,“ uvedl.

Izraelští tenisté se v Ostravě-Porubě zatím nepřevedli jako příliš silná parta. A do toho Navrátil trefil protivníka pro jejich jedničku Dudiho Selu: místo zkušenějšího Lukáše Rosola zvolil Pavláska.

„O Jirkově bodu jsem byl přesvědčený. Zápas Adama se Selou jsem čekal vyrovnaný. Adam nezačal dobře; říkal jsem mu, že musí být agresivnější. Začal i lépe servírovat a od půlky druhého setu byl lepším hráčem,“ těší ho.

Nizozemské memento je stále živé. Podcenění nepřípustné. Přesto je - i bez třetího bodu v kapse - jasné, že jiné ambice než postup do baráže ani Češi mít nemohou.

„Mužstvo je spolu celý týden. Až na Lukáše jsou to všechno mladí hráči a drží při sobě, znají se. Šafránek a Pavlásek jsou stejný ročník, Veselý je o rok starší. Parta je vynikající, mají maximální zázemí,“ říká Navrátil. „Sice nejsou kvalitní jak Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem, ale kdyby se ještě posunuli a Pavlásek s Rosolem se vrátili do stovky, tak bychom mohli myslet s odvahou i na baráž v září.“

Jistě, s jednou zásadní podmínkou: „Když tenhle zápas dorazíme.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga