Koller nejen o tenisové exhibici: Zázrak Dortmundu, Sparta si titul zaslouží

  • 1
Těší ho, že jeho bývalým klubům, Spartě a Dortmundu, se v poslední době velmi daří. Jan Koller stále sleduje dění ve fotbalovém světě, kromě toho se nadšeně vrhá do dalších sportů. Oblíbil si padel a na začátku června si v rámci challengeru v Prostějově zahraje tenisovou exhibici po boku Kristýny Plíškové proti Tomáši Plekancovi a Lucii Šafářové.

„V Prostějově, Mekce českého tenisu, jsem ještě nikdy nehrál, takže to pro mě bude speciální. Nervozita určitě bude,“ usmíval se Koller, nejlepší střelec v historii české fotbalové reprezentace, na středeční tiskovce k prostějovskému podniku.

Na kurtu se s vámi sejdou velmi zajímavá jména. Jak se těšíte?
Moc, bude to zábava. Že si zahraju proti Lucce Šafářové, legendě našeho tenisu, pro mě bude velká čest. Jednu exhibici už jsem hrál s Karolínou Plíškovou, teď si ji vyzkouším i s Kristýnou. Doufám, že jí to nebudu moc kazit.

Jan Koller a Lucie Šafářová na tiskové konferenci k tenisovému challengeru v Prostějově, kde si proti sobě zahrají exhibici.

Tenisu se věnujete hodně?
Teď tolik ne, takže se musím připravit. Bude to výzva. Ale po fotbale jsem multisportovec, baví mě tenis, padel nebo hokej.

Jak se tedy budete chystat?
Budu si muset najít sparingy a chodit víc hrát. Čekají mě ještě dva turnaje v deblech, do toho si domluvím kamarády, kteří hrají líp než já.

Dnes bych se prosadil dřív. Koller vzpomíná na slavný rozhovor i dětství

Třeba zaběhat si nepůjdete?
Ne, to ne, už jsem přeci jen v důchodu. Naposledy jsem byl běhat snad před pěti lety. Ještě aktivně hraju fotbal, takže se udržuju díky němu a dalším sportům, ale že bych kvůli exhibici řešil třeba výživu, to ne.

Co říkáte na aktuální fotbalové dění? Třeba na Spartu, která má na dosah obhajobu mistrovského titulu?
Musím ji pochválit, po příchodu trenéra Priskeho se zkonsolidovala. Vytvořila skvělý tým a myslím, že po loňském titulu si to letos nenechá ujít a znovu zvítězí. Navíc se velmi slušně prezentovala i v evropských pohárech, takže doufám, že bude zaslouženým mistrem.

JAN KOLLER, DORTMUND (2002). Zatímco Rosický byl v Dortmundu o půl roku dřív,...
Jan Koller ze Sparty během Silvestrovského derby internacionálů nad 45 let.

Jan Koller v dresu Dortmundu po zisku německého titulu v roce 2002 a pražské Sparty během silvestrovského derby v roce 2023.

Váš další bývalý klub, německý Dortmund, postoupil dokonce do finále Ligy mistrů.
To je zázrak, za který jsem moc rád. A budu fandit, aby se Marco Reus rozloučil s fantastickou kariérou v Dortmundu titulem.

Reprezentaci čeká pod vedením nového trenéra Ivana Haška mistrovství Evropy. Věříte v úspěch?
Na Euro se těším, budu osobně na všech českých zápasech. Základem, aby byl turnaj úspěšný, je postoupit že skupiny. Věřím, že tohle v našich silách je, a v play off pak záleží na momentální formě a štěstí.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga