Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | foto: AP

Jak Francouzi podsouvají Berdychovi nevhodné chování

  • 57
(Od spolupracovníka MF DNES) - Tomáš Berdych zřejmě v brzké době nedostane francouzský řád Čestné legie, ale jeho vztahy s Francií vykazují výrazné známky zlepšení. Francouzští novináři si ho před časem vybrali jako terč a vyhlásili ho nejméně sympatickým tenistou na okruhu.

Berdycha určitě nemůžeme obviňovat z toho, že svým chováním připomíná "rozjuchané" Španěly, ale označení "ledovec", jak ho charakterizuje místní tisk, je možná až příliš silné.

Český hráč je povahy spíše introvertní než vyloženě arogantní. A přestože si novináři všimli, že po vítězství nad Južným absolvoval všechny povinné rozhovory velmi ochotně, a přestože se občas podivoval nad jejich četností ("Cože, ještě jeden?"), působil sympaticky a mile.

Frédéric Bernés si však ve sportovním deníku L’Equipe znovu neodpustil mírné pošťouchnutí, když citoval nejmenovaného francouzského tenistu, který řekl: "Když přijde Berdych pětkrát do šatny, tak pozdraví maximálně jednou."

O českém tenistovi se ve Francii psalo zejména poté, co ve Wimbledonu nepokrytě parodoval domácího borce Santora, když hrál oběma rukama, a naštvaný francouzský tenista mu potom po zápase nepodal ruku.

Objektivně je však třeba dodat, že právě francouzští tenisté občas připomínají svým chováním proslulé francouzské hysterky a nejsou tak úplně v pozici, kdy mohou někoho kritizovat. A že by publikum bylo navzdory kampani deníku L’Equipe v pátek proti Berdychovi, o tom nemůže být ani řeč.

TAK ZASE ZA ROK. Tomáš Berdych se po prohraném semifinále loučí s Roland Garros

Naopak. Berdych několikrát sklidil potlesk na otevřené scéně a nedá se říci, že by mu publikum přálo méně než Söderlingovi. Zdá se tedy, že francouzským médiím pomalu dochází ve vztahu k Berdychovi munice. A určitě mohou litovat, že Švéda nakonec neudolal a na velké tiskovce tak nemohl otevřeně promluvit o své lásce k Roland Garros.

"Klidně bych ten turnaj přesunul, tady je to strašně malé a pořád do někoho vrážím, myslím, že by měli myslet také na hráče a jejich komfort," řekl, když jsme s ním spolu s dalšími českými kolegy mluvili po zápase. Být to na oficiální tiskovce v angličtině, tak by to nepochybně znamenalo vyhlášení nové války.

Dokonce bych mu poradil, jak to formulovat, aby pořadatele trochu popíchl. Třeba: "Nedá se nic dělat, přišli jste o formuli jedna, přijdete i o tenisový grandslam, pokud ho nepřesunete jinam." Myslím, že by to byl začátek dalšího hezkého "přátelství".

A za rok, při dalším pokusu Berdycha o finále, by tady určitě měli ve francouzských denících o čem psát.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga