Jak Agassi i Sampras pohořeli

S c o t t s d a l e , P r a h a - Andre Agassi a Pete Sampras, dva tenisoví obři, padli na turnaji v arizonském Scottsdale. V jeden den, jen pár hodin od sebe, navíc prvním kole. To je věc, kterou sportovní svět zažil naposledy před pěti lety v pařížské hale Bercy. Oba prohráli ve třech setech, Agassi stejně jako loni se Španělem Clavetem a Sampras s výstředním Australanem Iliem. "Co naděláte? Hrajete nejlíp, jak umíte, snažíte se a jen doufáte, že vyhrajete. To se mi dnes bohužel nepovedlo," řekl na tiskové konferenci Agassi.

Nemluvil naštvaně, rozzuřený nebyl ani Sampras. Při zápase sice hodil raketou, vypadal nasupeně, ale odešel z kurtu a zloba byla pryč. To je právě ono. Ještě před dvěma lety by byly takové porážky senzací, mezi tenisty nemyslitelnou událostí. Ale teď? Kdepak, už ne, krach nejlepších hráčů posledního desetiletí už málokoho překvapí. Agassi a Sampras se změnili, už se dávno neženou za každým bodem do tenisového žebříčku. "Být první, to už mě nezajímá, o to ať se pere někdo jiný," prohlásil loni Sampras.

Na podzim se oženil, dal si pár týdnů pohov a změnil priority. "Pokud uspěju na grandslamových turnajích, budu mít po každé sezoně radost," tvrdí. Proto už si pečlivě vybírá, kde bude hrát. Turnaj ve Scottsdale, který pomáhá organizovat Samprasův bratr, je letos teprve jeho třetím, na tom minulém v Memphisu vypadl rovněž v prvním kole. A co Agassi? Toho zase stihly osobní problémy. Matka i sestra loni onemocněly rakovinou a tenis pro něj také přestal být tím nejdůležitějším.

Brzo se projevila změna v myšlení obou hráčů: loni poprvé po deseti letech jeden z nich neskončil rok na špici tenisového žebříčku, Sampras navíc po čtyřech letech prohrál set 0:6. Stalo se na Turnaji mistrů v Lisabonu proti Australanu Hewittovi.
Ve Scottsdale to ale nebyly kruté porážky. Vítězové měli stejné červené šátky, Ilie kolem kšiltovky, Clavet ve vlasech. "Roky jsem se těšil na zápas se Samprasem. Teď přišel a skončil parádně," zářil Ilie.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga