Hvězdou exhibice byla rozhodčí

  • 2
Praha - Chorvatský tenista Goran Ivaniševič vyhrál tenisovou exhibici v rámci turnaje ECM Prague Open. V duelu dvou wimbledonských vítězů porazil Nizozemce Richarda Krajicka. Poté, co oba hráči vyhráli po jednom setu, rozhodl o vítězi supertie-break, který Ivaniševič vyhrál 10:6.

Hvězdou exhibice se však proti své vůli stala rozhodčí na umpiru. Poté, co Ivaniševič v tie-breaku za stavu 9:4 poslal míč do sítě, zcela nečekaně ohlásila: "Hra, sada, zápas." Ivaniševič i Krajicek se na sebe nechápavě podívali, načež mírně zmatená sudí dodala "Ivaniševič".

V dobré náladě hrající Chorvat doběhl do chladícího boxu, podal rozhodčí lahev s vodou, aby se osvěžila. O dva míče později zakončil Ivaniševič zápas esem a směrem k umpiru s úsměvem prohodil: "Tak a teď je konec."

Exhibiční duel dvou wimbledonských šampionů z let 1996 (Krajicek) a 2001 (Ivaniševič) přilákal do ochozů centrálního dvorce jen něco málo přes tisícovku diváků. Na vině bylo deštivé počasí, které sobotní program dvakrát přerušilo.

Jako zázrakem však na nejočekávanější zápas dne vysvitlo sluníčko. Ale stejně jako v minulých dnech foukal vítr, který hráčům dělal problémy. "Nebyla téměř žádná antuka, kurt připomínal spíš beton," usmál se Krajicek.

Pětatřicetiletý Ivaniševič dominoval první sadě, kterou díky brejku z osmé hry vyhrál za 23 minut 6:3. Druhou za stejný čas vyhrál stejně starý Nizozemec 6:1, když Chorvatovo podání prolomil hned dvakrát.

Hráči těžili zejména ze síly svých servisů, skvělých prohozů podél postranních čar a dobré hry u sítě. V ní dominoval zejména Krajicek, který Ivaniševiče i diváky několikrát pobavil skvěle zahranými stopbaly, což Chorvat komentoval nejen hlasitým smíchem, ale i pochvalným zatleskáním.

Jen jejich někdejší největší zbraně - přehlídky es, si diváci příliš neužili. Nakonec jich více zaznamenal Krajicek - osm, proti pěti Chorvatovým.

"Ale vyhrál jsem, to je důležité," usmál se Ivaniševič, který ovšem nebyl spokojen s ukazatelem rychlosti podání. "Bylo to nějaké porouchané, takhle málo určitě nepodávám," zlobil se naoko za rychlosti okolo 140 kilometrů v hodině.

To mu potvrdil i Krajicek. "Vždyť i míče byly dost tvrdé, určitě jsme několikrát dali i přes dvě stě."

Oba šampioni se pak představili i ve čtyřhře hrané na jeden set. I v ní prokázali dostatečně svůj um, když českou dvojici Pála, Čermák zdolali 6:4. "Bylo to po dlouhé době, co jsem si zahrál debla, dneska jsem si to užil," usmál se Ivaniševič.

Chorvatský tenista Goran Ivaniševič (vlevo) během exhibice s nizozemským hráčem Richardem Krajickem.

Goran Ivaniševič při exhibičním utkání s Richardem Krajickem na pražské Štvanici.

Richard Krajicek z Nizozemí sehrál v Praze na Štvanici exhibiční utkání s Chorvatem Goranem Ivaniševičem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

Témata: Prague Open