Gambill je ve finále turnaje v Miami

M i a m i - Americký tenista Jan-Michael Gambill zdolal v pátečním semifinále na turnaji v Miami sedmého nasazeného Australana Lleytona Hewitta ve dvou setech a postoupil do finále. V něm bude jeho soupeřem úspěšnější hráč ze sobotního dalšího americko-australského duelu, v němž se Andre Agassi utká s Patrickem Rafterem. Nenasazený Gambill prohrál v minulých 13 zápasech jen jednou,i když v Miami nezačal nejlépe a v úvodním kole musel proti Australanu Andrewu Iliemu odvrátit čtyři mečboly. Třiadvacetiletý Američan pak podobně zachránil i čtvrtfinálový zápas s Gastonem Gaudiem z Argentiny.

V pátečním semifinále Gambill oplatil Hewittovi miamskou čtvrtfinálovou porážku z loňského roku. Američan sice v prvním setu prohrával, ale za stavu 4:5 sebral soupeři podání a získal i následující dva gamy. V druhém dějství pak Gambill nedovolil Hewittovi brejk na 4:5, i když při svém servisu prohrával 0:40.

"Hrával jsem hodně nevyrovnaně, ale snad se to nyní konečně zlepšuje. Dobré je hlavně to, že dokážu otočit i zápas, v kterém se mi moc nedaří," pravil americký tenista, který si v neděli poprvé zahraje v tak významném finále. Pokud v něm nastoupí proti Agassimu, bude triumf domácích hráčů dokonalý.

V sobotu večer se totiž v Miami uskuteční finále ženského turnaje, do něhož se probojovaly Američanky Venus Williamsová a Jennifer Capriatiová.

Ve finále čtyřhry se český pár Jiří Novák, David Rikl utká se Švédem Jonasem Björkmanem a Australanem Toddem Woodbridgem, kteří jsou v Miami nejvýše nasazenou dvojicí. Celková dotace turnaje činí 6,12 milionu dolarů.

Výsledky - muži
Dvouhra - semifinále:
Gambill (USA) - Hewitt (7-Austr.) 7:5, 6:4.
Čtyřhra - semifinále: Björkman, Woodbridge (1-Švéd./Austr.) - Knowles, MacPhie (Bah./USA) 7:5, 6:2.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga