Futures vyhrál Chramosta

Karlovy Vary - Finále tenisového turnaje Mezinárodní tenisové federace Futures v karlovarském Gejzírparku překvapením nakonec neskončilo. Turnajová pětka Ladislav Chramosta v něm ve třísetové bitvě porazil svého kamaráda Theodora Devotyho 4:6, 6:1, 7:5.

První set ale patřil nenasazenému hráči. V dlouhých výměnách téměř nechyboval, na kurtu působil sebevědomě. Na Chramostovi byla patrná únava ze semifinále. V něm vyřadil zřejmě největšího favorita turnaje Jana Mináře. Rána raketou o zem doprovázená výkřikem "to je atletika" jen podtrhovaly hráčovu beznaděj.

"Snažil jsem se hrát svůj tenis, neměl jsem na něj ale síly," vysvětluje Chramosta. "Devoty je ve dlouhých výměnách dobrý, musel jsem začít víc riskovat. A doufat, že mi to tam začne padat."

Pátému nasazenému hráči se risk vyplatil. Devoty ve druhém setu znervózněl a začal chybovat. Vypadalo to, že set už vzdal a soustředí se na ten rozhodující. "Se soustředěním má problémy. Najednou z ničeho nic poleví. Vím to, jsme kamarádi."

Ve třetím setu polevil i Chramosta. Jeho otec na něj z tribuny sice křičel "koncentrace", to už ale Chramosta ztratil servis a prohrával 0:2. Devotymu pomáhaly v koncovce i pásky. "Musel jsem začít znovu riskovat. Naštěstí mi to vycházelo."

Štěstí. To se nakonec přiklonilo k Chramostovi. Poslední výměnu turnaje zakončil stylově. Míč vystřelený z jeho rakety chvilku balancoval na pásce, pak se překulil na stranu Devotyho. "Nakonec se mi ty pásky vrátily. Byl to spravedlivý tenis," pochavluje si Chramosta.

Hra, sada, zápas. Novým šampionem karlovarského turnaje o celkovou dotaci deset tisíc dolarů se v sobotu stal Ladislav Chramosta.

ITF Futures Karlovy Vary, mezinárodní turnaj s dotací deset tisíc dolarů
finále dvouhry mužů:

CHRAMOSTA (5) - DEVOTY 4:6, 6:1, 7:5.
Finále čtyřhry:
LUSTIG, Polášek (1/SR) - K. Čapkovič, Červenák (SR) 7:6, 1:6, 6:1.

Unavený vítěz musel změnit finálovou taktiku

Na tváři vítěze nejkvalitnějšího turnaje letošního roku v karlovarském Gejzírparku byla po finálovém utkání znát úleva. "Semifinále mě stálo hodně sil. Víc, než jsem si připouštěl. A finále mě dorazilo," ulevil si Ladislav Chramosta.

Před třetím setem jste si vyžádal čokoládu.
Snad pomohla (smích).

Jako výkřiky?
Ty asi tolik ne. Když mi docházejí síly a začínám být zoufalý z toho, jak si soupeř běhá na druhé straně jakoby nic, nevydržím to občas psychicky a musím si ulevit. Tak si zakřičím.

Kdy jste to potřeboval nejvíc?
Asi v semifinále. Ztratil jsem první set a ve druhém jsem prohrával 4:5, soupeř měl servis a dva mečboly.

Ve finále jste to byl vy, kdo dotahoval.
Nevím, který ze zápasů byl pro mě těžší. Oba soupeři byli dobří. Jen ve finále mi už chyběly síly. Možná by to vypadlo jinak, kdybych byl víc fit.

Kvůli tomu jste se tolik tlačil do koncovky, nebo tak hrajete i normálně?
Dokážu hrát i na jistotu, v prvních kolech jsem tolik nekazil.

Předchozí vítězové Karlových Varů letos vyměnili antuku v Gejzírparku za tu na dvorcích Rolanda Garrose.
Věřím, že mi to už také konečně vyjde. Mám novou podporu, spolupracuju s Robertem Změlíkem. Od té doby co jsme spolu, tak jsem neprohrál jediný zápas. A doufám, že to povede ještě dál. Bude to ale dlouhá cesta.

Společně s Theodorem Devotym jste z hráčů letošního Futures strávil v Karlových Varech nejdelší dobu.
Turnaj byl perfektně zvládnutý, dobře vyřešené bylo i načasování. Stihneme kvalifikaci v Prostějově. Bude to sice těžké, byla by ale škoda to nevyužít. Zvlášť kvůli tomu, že někdo hraje dobře a dostane se na předchozím turnaji až do finále. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga