Zklamání Rafaela Nadala. | foto: Reuters

Finále snů se nekoná, Nadal i Federer v semifinále narazili

  • 5
Mělo to být tenisové finále snů mezi Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem. Jenže o titul si na turnaji série Masters v Madridu zahrají Brit Andy Murray a Gilles Simon z Francie. Oba favorité totiž ve španělské metropoli nezvládli koncovky semifinálových duelů.

Turnaj mužů v Madridu

Mělo to být tenisové finále snů mezi Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem. Jenže o titul si na turnaji série Masters v Madridu zahrají Brit Andy Murray a Gilles Simon z Francie. Oba favorité totiž ve španělské metropoli nezvládli koncovky semifinálových duelů.

Nadala může po třísetové porážce se Simonem těšit jen fakt, že díky prohře Federera s Murraym si stoprocentně udrží pozici světové jedničky až do konce roku, což se v takzvané open éře ještě žádnému španělskému tenistovi nepodařilo.

Dvaadvacetiletý Mallorčan prohrál se Simonem v zápase, který trval tři hodiny a 22 minut. Francouzský outsider sice ztratil první sadu 3:6, nicméně další set domácímu favoritovi vzal 7:5 a byl úspěšnější také v rozhodující fázi.

Britský tenista Andy Murray vrátil světové dvojce Rogeru Federerovi porážku ze zářijového finále US Open. V semifinále ho udolal po třísetové bitvě 3:6, 6:3 a 7:5.

Murray oplatil slavnému Švýcarovi porážku z New Yorku, kde jeho soupeř získal 13. grandslamový titul v kariéře. Utkání mezi aktuální světovou dvojkou a čtyřkou rozhodla jedenáctá hra třetího setu, v níž Murray sebral Federerovi podruhé v zápase podání a následně brejk potvrdil i při svém servisu.

"Proti Federerovi si musíte říct: 'Zkusím to risknout, nebo budu jen čekat?'" uvedl Murray, jenž při svém posledním brejkbolu donutil soupeře k chybě tvrdým bekhendem. "To byl skvělý úder, pravděpodobně nejdůležitější v zápase," dodal Skot, poté co vylepšil svou zápasovou bilanci s Federerem na 3:2.

Federerovi, jenž si dal po triumfu na US Open pětitýdenní pauzu od turnajů, tak poprvé od roku 2002 hrozí, že nevyhraje ani jeden podnik série Masters v sezoně. Šanci má ještě v Paříži a na Turnaji mistrů v Šanghaji. "Andy dnes hodně dobře podával a returnoval mnohem lépe než na US Open. Byl to vyrovnaný zápas a myslím, že mohu být s tímhle týdnem docela spokojen," uvedl Federer, jenž v druhém kole vyřadil Radka Štěpánka.

Výsledky

Dvouhra - semifinále:
Simon (Fr.) - Nadal (1-Šp.) 3:6, 7:5, 7:6 (8:6)
Murray (4-Brit.) - Federer (2-Švýc.) 3:6, 6:3, 7:5

Turnaj žen v Curychu

Italská tenistka Flavia Pennettaová si v neděli v Curychu zahraje o svůj letošní třetí titul. Šestadvacetiletá přemožitelka světové jedničky Jeleny Jankovičové z druhého kola porazila v  semifinále Španělku Anabel Medinaovou po setech 6:3 a 7:6.

Druhou účastnicí curyšského finále Venus Williamsová, která porazila v souboji bývalých tenisových jedniček Srbku Anu Ivanovičovou a letos podruhé postoupila do finále. Starší z amerického sesterského dua dnešní semifinále vyhrála 4:6, 6:3 a 6:4.

Osmadvacetiletá Williamsová si se soupeřkou o osm let let mladší připsala už pátou výhru z šesti vzájemných duelů. Letos dosud hrála finále jen jednou, a to ve Wimbledonu, kde získala svůj sedmý grandslamový titul.

Výsledky

Dvouhra - semifinále:
Pennettaová (It.) - Medinaová (Šp.) 6:3, 7:6 (8:6)
V. Williamsová (3-USA) - Ivanovičová (2-Srb.) 4:6, 6:3, 6:4

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga