Arthur De Greef z Belgie ve finále ostravského turnaje Prosperita Open

Arthur De Greef z Belgie ve finále ostravského turnaje Prosperita Open | foto: ČTK

V Ostravě triumfoval mistr „kraťasů“, jeho sok doplatil na nezkušenost

  • 0
Bezchybnými kraťasy zničil belgický tenista Arthur De Greef svého chorvatského soka Nina Serdarušiče ve finále ostravského challengeru Prosperita Open. De Greef v neděli zvítězil 4:6, 6:4, 6:2 a získal prémii 9 200 eur.

„Zkrácené údery za síť jsou moje specialita,“ usmál se šestadvacetiletý De Greef, jenž byl ve světovém žebříčku nejvýše loni - 135. V Ostravě startoval coby 289. hráč světa.

„Kraťas má výborný, stejně jako nohy,“ ocenil vítěze ředitel turnaje Václav Roubíček. „Na ty kraťasy má ruku. Využil je v rozhodujících chvílích už v semifinále. Celkově hraje hodně dobře defenzivně, umí měnit rytmus hry. Údery má sice technicky zvláštní, ale je to bojovník.“

Roubíček přiznal, že spíše čekal vítězství jedenadvacetiletého Serdarušiče, který je 241. v žebříčku. „Měl k tomu blízko, ale je nezkušený. Většinu bodů zatím nasbíral na turnajích nižší kategorie Future. Ale za takové dva roky ho uvidíme někde jinde,“ uvedl Roubíček.

„Chybějí mi zkušenosti, na takovém turnaji jsme byl poprvé ve finále,“ souhlasí Serdarušič.

Podle Roubíčka by to mohl být další z nadějných tenistů, kteří se představili v Ostravě a poté vyletěli nahoru. Takovými byli mimo jiné Srb Janko Tipsarevič a Francouz Lucas Pouille. „A také Rosola a Veselého zvedlo, když u nás vyhráli,“ připomněl Václav Roubíček.

Tentokrát nikdo z českých tenistů ve dvouhře neprošel do semifinále. Serdarušič v prvním kole vyřadil Rosola a De Greef ve čtvrtfinále Koláře, jenž předtím přešel přes Pavláska.

„Byl bych rád, kdyby zase byl nějaký český hráč ve finále. Lidé by měli alespoň komu fandit, ale přišli i tak a vytvořili perfektní kulisu,“ ocenil diváky Václav Roubíček.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga