Roger Federer

Roger Federer - Švýcarský tenista Roger Federer. | foto: Benoit Tessier, Reuters

Federerovi pomohl k postupu squash

Paříž - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Kdyby hrál v pátek celou dobu jako v prvním setu, asi by Roger Federer do finále Roland Garros nepostoupil. Kdyby jeho soupeře Nalbandiana nepřepadla bolest břicha, platilo by třeba to samé. Nechybělo mnoho a tenisový svět by přišel o očekávaný finálový souboj.

Kdyby, kdyby, kdyby...

Jisté je, že Federer nakonec bude hrát o titul. Konečně chce Nadala na antuce porazit. A věří si. "Vím, že teď hraju celkem dobře. Musím proti němu hrát jako na turnaji v Římě: agresivně, trpělivě. To by na Nadala mohlo platit," řekl.

Jenže než včera mohl tato sebevědomá slova vyřknout, děly se v semifinále proti Nalbandianovi věci. Fanoušci, zabalení do argentinských vlajek, křičeli nadšeně "Olé, olé, David, David" nad nečekaně dobrým startem Federerova soupeře.

Švýcar odpaloval jeden míček za druhým do autu a Nalbandian získal první set 6:3. "Všechno se pro mě vyvíjelo skvěle," prohlásil Nalbandian.

Pro Federera mizerné chvilky. "Jaká ostuda! Říkal jsem si: už musím najít nějakou cestu, jak se dostat do rytmu. Nemohl jsem zaboha vrátit míček na kurt," řekl.

Druhý set vypadal dlouho podobně. Federer hrál bídně, ztrácel své první podání. Prohrával i 0:3. Jenže pak se něco stalo: doběhl těžký balon, byl zády k soupeři.
Předvedl těžko popsatelný úder. Famózní, překvapivý, přesný. Tohle nenadálé prohození nadlouho uhranulo stadion Philippa Chatriera. A samotného Švýcara nakoplo: set nakonec vyhrál 6:4.

"Byl to takový squashový úder. Vyplatilo se mi, že jsem squash hrával dřív s tátou," bavil se Federer.

Ve třetím setu už to byl zase starý známý Federer. Vedl 5:2, byl v obrovské pohodě, když se soupeř náhle vzdal. "Je mi to líto, ale dál to nešlo. Tuhle bolest jsem cítil už při zápase s Davyděnkem. Přešla, ale teď se zase vrátila," uvedl Nalbandian.

Na řadě je tedy finále. A Federer cítí, že ani Nadal nemusí být na antuce neporazitelný. "Je důležité, když má člověk v nohách tolik zápasů a cítí se přitom dobře. To je můj případ. Jedno je jisté – neprohraju proto, že bych byl unavený."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga