Fed Cup: Španělky vedou, Slovenky vyrovnaly

Gran Canaria - S přehledem zahájily tenistky Španělska svůj boj o postup do finále Fed Cupu. Na Kanárských ostrovech si duo veteránek poradilo s nebezpečnými Rakušankami, když Sanchezové-Vicariové s Martinezovou stačily k potřebným dvěma bodům zápasy dvouher. Večer nastoupil slovenský výběr proti Italkám. Italská fedcupová dvojka překvapivě přehrála slovenskou jedničku Danielu Hantuchovou za hodinu a 20 minut 7:6 a 6:1. Vyrovnaný stav po prvním dnu musela zachraňovat Janette Husárová. Ta v druhé dvouhře porazila favorizovanou Silvii Farinaovou-Eliaovou za hodinu a osm minut 6:4, 6:3.FED CUP

Španělsko - Rakousko 2:0
Třicetileté Španělky opět prokázaly, jak jsou v týmové soutěž silné. Vždyť od roku 1989 došly devětkrát do finále soutěže. Dvojice se nenechala zaskočit rakouskými tenistkami, jež letos vyřadily i Spojené státy. V zahajovací dvouhře semifinále přehrála Conchita Martinezová 6:0, 7:5 Patricii Wartuschovou a o rozhodující druhý bod se zasloužila rekordmanka soutěže Sanchezová-Vicariová. Ta porazila Barbaru Schettovou 6:3, 7:6.

Sanchezová-Vicariová (Špa.) - Schettová (Rak.) 6:3, 7:6
Martinezová (Špa.) - Wartuschová (Rak.) 6:0, 7:5

Itálie - Slovensko 1:1
Hantuchová nedokázala splnit roli favoritky a prohrála hned v úvodu své podání. Slovenka, osmá hráčka žebříčku WTA, dokázala vyrovnat až v šesté hře na 3:3. První set dospěl až do tie-breaku, v kterém byla Schiavoneová jasně lepší; vyhrála jej 7:1 a celý set získala za 48 minut. Druhý set byl už jasnou záležitostí Italky. Hantuchová prohrála dva servisy v řadě a Schiavoneová třetím mečbolem rozhodla za 32 minut o prvním bodu pro svůj tým.

Osmadvacetiletá Husárová skvěle zastoupila týmovou kolegyní Hantuchovou a o dva roky starší Farinaovou-Eliaovou v prvním setu bez větších problémů zdolala za 31 minut. Jako rozhodující moment se ukázal brejk Husárové v sedmé hře a jeho následné potvrzení na 5:3.
Druhý set se zlomil v páté hře, když slovenská tenistka znovu prorazila podání soupeřky. Farinaová-Eliaová nedokázala odpovědět, v deváté hře podruhé ztratila servis a celý set za 37 minut prohrála 3:6.
Ve čtvrtek pokračuje utkání třetí dvouhrou jedniček obou týmů Farinaové-Eliaové s Hantuchovou, v poslední dvouhře proti sobě nastoupí dvojky Schiavoneová a Husárová. Do čtyřhry nahlásili nehrající kapitáni týmů složení Farinaová-Eliaová, Roberta Vinciová a Hantuchová, Husárová.

Schiavoneová - Hantuchová 7:6 (7:1), 6:1
Farinaová-Eliaová - Husárová 4:6, 3:6.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga