Karolína Plíšková a její radost ve finále Fed Cupu

Karolína Plíšková a její radost ve finále Fed Cupu | foto: AP

Plíšková vyhrála 16:14 ve třetím setu. Kvitová padla. Finále je srovnané

  • 757
Štrasburk (Od našeho zpravodaje) - Byla to vyčerpávající šichta a ukrutný nervák. České tenistky se po něm ve finále Fed Cupu ujaly vedení nad Francií. Karolína Plíšková v nevídaném thrilleru přemohla Kristinu Mladenovicovou 6:3, 4:6, 16:14. Caroline Garciaová ovšem poté přetlačila Petru Kvitovou 7:6 (8:6), 6:3 a v boji o stříbrnou trofej vyrovnala.

Dvě zuřivé bitvy viděla vyprodaná aréna na severu Štrasburku. V nezapomenutelném mači Mladenovicové s Plíškovou vydřela bod Češka. V následujícím duelu se Kvitová několikrát pokoušela o povstání, ale nakonec podlehla v euforii hrající Garciaové.

On-line reportáž

Utkání Garciaová vs. Kvitová jsme sledovali v podrobné reportáži.

Rozhodne se v neděli, kdy by se nejprve měly střetnout jedničky Garciaová s Plíškovou. Do druhé dvouhry jsou nahlášeny Mladenovicová a Kvitová.

Domácí šéfka Amelie Mauresmová i český kapitán Petr Pála ovšem ještě mohou nominace upravit.

Na jedné straně je v záloze Alize Cornetová, na druhé Barbora Strýcová. Bude-li stav nerozhodný i po čtvrtém singlu, šampionky určí výsledek závěrečné čtyřhry.

V hale Rhenus Sport se utkávají odhodlané francouzské dobyvatelky se sebevědomými českými obhájkyněmi. Hned úvodní mač se proměnil v drama, jež trvalo tři hodiny a 48 minut.

Mladenovicová se vzpouzela favoritce Plíškové, která chvílemi působila až příliš opatrně. Obě se v takřka nekonečné řeži držely díky obdivuhodné vůli a vytrvalosti. Nevšední spektákl drásal i bavil.

„Můj nejdelší zápas, nejtěžší ve Fed Cupu, naštěstí s dobrým koncem pro mě,“ říkala s úlevou Plíšková. „Ani se to nedá všechno popsat. Nevím, jak by to vypadalo, kdybych prohrála. Jsem fakt ráda, že jsem přinesla bod do naší šatny.“ (Přečtěte si celý rozhovor s českou tenistkou přímo ze Štrasburku.)

Povedený start

Studené žluté sedačky v hale Rhenus Sport se po týdnu příprav konečně zaplnily. Už hodinu před prvním utkáním se fanoušci roztleskávali a rozcvičovali si hlasivky.

Následovalo působivé slavnostní zahájení a zpívané hymny - klidná česká a burcující francouzská La Marseillaise.

On-line reportáž

Utkání Mladenovicová vs. Plíšková jsme sledovali v podrobné reportáži.

Kristina Mladenovicová a Karolína Plíšková nastoupily do sváteční nálady, Francie se protlačila do finále Fed Cupu po jedenácti letech.

Mladenovicová záhy poněkud zarazila domácí většinu na tribunách, když dvojchybou postrčila Plíškovou do vedení 0:2.

Francouzský tenisový boss Jean Gachassin se v lóži zakabonil. „Allez France! Allez Kiki!“ hnali však diváci dceru házenkáře a volejbalistky, kteří pocházejí z bývalé Jugoslávie.

Plíšková ztratila podání a nechala sokyni dotáhnout na 3:3, poté ji ovšem znovu brejkla a přivlastnila si první set - 3:6.

Příliš štědrý dar

Do toho druhého vstoupila obstojně. Ve třech gamech při svém servisu neztratila ani bod. Nediktovala sice dění na dvorci, jak se od ranařky z Loun a světové šestky očekávalo, přesto docela úspěšně krotila nahecovanou Mladenovicovou.

Za stavu 3:3 ji ovšem obdarovala čtyřmi dvojchybami a pustila ji do vedení. Ještě srovnala, jenže dalších dvou gamů se rázně ujala odvážně bojující Francouzka.

Aréna se chvěla v rachotu připomínajícím start tryskáče. I někdejší šampion Henri Leconte v hledišti nadšeně aplaudoval.

Třetí část napínavé podívané se poprvé lámal při podání Mladenovicové, při němž Plíšková s kapkou štěstí proměnila třetí brejkbol - 2:4. Rivalka pokazila forhend a naštvaně klepla raketou o zem. Jásot českého hloučku se rozplýval v rozpačitém ševelení.

Kouzelná pauza

Plíšková postrádala obvyklou jiskru, první servis trefovala s nevalnou úspěšností jen těsně nad padesát procent. Na vítězné údery prohrála 33-46. Mladenovicová si šikovněji počínala na síti.

A tak její protivnice, kterou zná už od žákovských turnajů, dotáhla z 2:5 na 5:5. Francouzská hrdinka zaječela radostí a bušila si pěstí na srdce. Thriller pokračoval. 6:6, 7:7, 8:8.

Plíšková přece jen přidala v agresivitě a připravila si dva mečboly. Při prvním minula, při druhém vypálila Mladenovicová eso. 9:9!

Francouzku bolelo stehno, zavolala si lékaře. Fanoušci zatím zpívali a tančili. 10:10.

Která ze slečen zaváhá nyní?

Počtem gamů (49) se jedná o druhý nejdelší zápas v elitní skupině Fed Cupu. V roce 1997 vyhrála Nathalie Tauziatová z Francie v Japonsku proti domácí Naoko Sawamatsuové 7:5, 4:6, 17:15. Časově nejdelší byl zápas Hogenkampová (Niz.) vs. Kuzněcovová (Rus.), který letos trval čtyři hodiny.

Plíšková posílá smeč do autu, čelí brejkbolu, následně kiks sérií povedených výměn napravuje. 11:11. Při dalším podání ji Mladenovicová tlačí. Brejk. 12:11. Prezident Gachassin toužebně spíná ruce.

Jenže Češka v kritické chvíli zpřísnila returny, odvrací pohromu a srovnává. 13:13. 14:14.

A pak se objevuje další příležitost. Plíšková vede 15:14. Odchází na toaletu. Vrací se, parťačka Barbora Strýcová na ni křičí...

Jak se urputný zápas vlekl, končí znenadání. Mladenovicová nezískává při svém servisu ani fiftýn. Míč po její poslední ráně dopadá za základní čáru. Na tohle utkání se dlouho nezapomene.

„Nehrála jsem svůj nejlepší tenis, ona ve třetím setu chytila životní formu, naštěstí jsem šanci dostala,“ líčila Plíšková. „Fyzicky jsem docela v pohodě, překvapila jsem sama sebe. Snad budu připravená i na neděli.“

Třetí porážka v řadě pro Kvitovou

Kvitová s Garciaovou se na svou směnu pořádně načekaly. Přesto se do sebe pustily zostra. Češka bohužel nevybalila náramnou formu, kterou ohromovala v Číně.

Garciaová naopak zazářila. Nejprve utekla na 4:2, pak ovšem natropila několik dvojchyb a slavnější soupeřka předvedla své odhodlání. Kvitová otočila na 5:4 a 6:5, ve vyrovnaném tie-breaku podlehla nejtěsnějším poměrem 6:8.

„To bylo hodně důležité,“ posteskla si. „Chybělo mi správné načasování, necítila jsem se optimálně.“

Dál se hlasitě povzbuzovala, ve druhém setu se vyškrábala ze zoufalého stavu 1:4 a 0-40 na 3:4. Kráčela na podání s nadějí na zvrat. Jenže nebyl to její den. Přestože úžasným vítězným úderem odvrátila mečbol a odmítala se vzdát, skvělé Francouzce neodolala.

Ve Fed Cupu ztratila třetí partii za sebou (dvakrát podlehla v prvním kole v Rumunsku). „Bolí to, vždyť víte, jak hraju za Česko ráda,“ řekla.

Garciaová si naopak připadala jako v nebi. Publikum v aréně po dvou nádherných přestřelkách slavilo - ještě jednou si spontánně zazpívalo hymnu.

Francie vs. Česko 1:1 po prvním dnu

finále Fed Cupu, Štrasburk, tvrdý povrch

Mladenovicová (42-Fr.) - Karolína Plíšková (6-ČR) 3:6, 6:4, 14:16
Garciaová (23-Fr.) - Kvitová (11-ČR) 7:6 (8:6), 6:3


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga