Elina Svitolinová na turnaji v americkém Charlestonu,

Elina Svitolinová na turnaji v americkém Charlestonu, | foto: AP

Svitolinová se vrací: Léčila jsem duši. Ukrajina je zničená, musíme jí pomáhat

  • 2
Víc jak osm měsíců nedržela raketu v ruce, na tenis neměla v těžkých chvílích ani pomyšlení. Její vášeň zastavila válka v rodné zemi a zhoršující se mentální stav. Přesto Ukrajinka Elina Svitolinová v časech hrůzy zažila i štěstí: loni v říjnu přivedla na svět dcerku a hned v lednu se vrhla do tréninkového procesu. A plná síly vlítla na probíhající turnaj v Charlestonu. „Sice jsem prohrála, ale jsem připravená dál bojovat,” prohlásila po pondělním vyřazení v prvním kole.

Nějakou dobu nesledovala žádný přenos ani výsledky, na tenisové příspěvky na Twitteru a Instagramu neměla náladu. „Potřebovala jsem pauzu, měla jsem v životě jiné priority,“ vysvětlila někdejší třetí hráčka světového žebříčku.

Dlouho se soustředila jen na svoje zdraví, mentální pohodu a přípravy na příchod nového člena rodiny. „Do tréninku jsem naplno skočila až letos v lednu.“ Do zápasů se chtěla vrátit až v období Wimbledonu, ale rychle stoupající forma ji na kurty vyhecovala už nyní.

V prosluněné Jižní Karolíně sice v téměř tři hodiny trvajícím boji podlehla kazašské soupeřce Julii Putincevové, první ostrý zápas ji však nakopl k dalšímu pokračování. „Měla jsem husí kůži. Bylo příjemné vnímat atmosféru, spoustu lidí mi fandilo,“ pochvalovala si Svitolinová.

Fruhvirtová prošla v Charlestonu do druhého kola, přehrála Teichmannovou

„Necítila jsem se fyzicky úplně nejlíp, ale se svojí hrou jsem spokojená. Aspoň vím, že do příště musím zapracovat na kondici,“ podotkla. Její velký návrat sledovala zaplněná aréna, od televize jí fandil i manžel Gaël Monfils, francouzský profesionální tenista.

„Dcera už spala. Nechtěla jsem ji brát s sebou do Charlestonu, ale až budou nějaké turnaje v Evropě, bude pro ni cestování jednodušší,“ těší se Svitolinová, že si s malou Skai brzy bude užívat společného života na okruhu WTA.

Zdevastovaná města a peníze pro Ukrajinu

Do Ameriky ale ukrajinská tenistka nepřicestovala jen s cílem vrátit se na soutěžní kurty. V neděli se připojila k více než desítce dalších hráček, aby společně vybraly finanční prostředky na pomoc Ukrajině.

Charitativní iniciativu Tennis Plays for Peace podpořila kromě Svitolinové ještě její ukrajinská kolegyně Anhelina Kalininová a další tenistky včetně šampionky US Open z roku 2017 Sloane Stephensové a domácí favoritky Shelby Rogersové.

„Jsem vděčná všem hráčkám i pořadatelům turnaje, že se to podařilo,“ dojímala se Svitolinová. Podnik v Charlestonu hostil charitativní sbírku už podruhé, profesionálky společně s amatérskými tenisty vybrali v přepočtu více než dva miliony korun.

„Je skvělé, že se lidé scházejí, aby podpořili můj domov. Jsem si jistá, že peníze pomůžou tam, kde to bude nejvíc potřeba,“ sdělila Svitolinová. „Oceňuji zapojení zdejší komunity, je důležité, aby se o hrůzách, které se dějí na Ukrajině, mluvilo.“

Sama moc dobře ví, co se v její zemi odehrává. Letos v únoru Ukrajinu poprvé od začátku ruské invaze navštívila. „Bylo to dost náročné, ale byla jsem šťastná, když jsem viděla svoji babičku zdravou a živou,“ popsala těžké chvíle, které v rodné zemi zažila.

„Procházela jsem několika městy, které zničily ruské rakety, byl to opravdu srdcervoucí zážitek,“ vyprávěla. „Takže se snažím dělat vše, co je v mých silách, abych lid na Ukrajině maximálně podpořila.“

I proto se znovu vrhá na tenisové dvorce, aby se opět pokusila vyšplhat mezi světovou elitu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga