Do Prostějova dorazí i thajský tenista Srichaphan

  • 1
Praha - Třináctý ročník Czech Open v Prostějově ozdobí někdejší devátý hráč světa Paradorn Srichaphan. Na challengeru stejně jako v předchozích letech nechybí Jiří Novák. Pořadatelé jsou předběžně domluvení s Tomášem Berdychem a do čtyřhry i Radkem Štěpánkem, jejich start závisí na výsledcích na Roland Garros.

"Paradorn Srichaphan volnou kartu přijal, což udělá radost divákům," uvedl na tiskové konferenci Miroslav Černošek z pořádající TK Plus prostřednictvím telefonátu z Paříže. "Je to charismatický hráč," reagoval na zprávu potěšeně prezident tenisového svazu Ivo Kaderka.

Srichaphan byl světovou devítkou před třemi lety, momentálně figuruje na 39. místě světa. V kariéře už vyhrál pět turnajů ATP, tento rok hrál semifinále turnaje série Masters v Indian Wells, ale na antuce se mu nedaří. Letos na ní dosud marně čeká na vítězný zápas.

Opět nechybí čtvrtým rokem i manažer turnaje Novák, který poprvé kvůli zranění a poklesu v žebříčku nepotřebuje do soutěže divokou kartu. Bývalá česká jednička a někdejší pátý hráč světa asi bude hrát naposledy.

"Bavili jsme se spolu v Paříži a Jirka si myslí, že hraje poslední sezonu, takže bude v Prostějově jako hráč naposledy. Rozlučky nemá rád, ale chce si to užít," řekla ředitelka turnaje Petra Píchalová.

Z českých hráčů jsou přihlášeni i Lukáš Dlouhý, Jan Hernych, Ivo Minář, Robin Vik, Tomáš Zíb. S jednou divokou kartou do dvouhry se bude čekat na Berdycha, který postoupil na Roland Garros do třetího kola.

"Chce u nás hrát, ale samozřejmě mu přejeme hlavně úspěch na Grand Slamu, to je přednější," uvedla Píchalová. V případě vyřazení přijede Štěpánek, ale hrál by pouze čtyřhru.

V hledáčku mají prostějovští organizátoři Josého Acasusa z Argentiny, kterého nečekaně vyřadil v Paříži Dlouhý. "Po zápase rozšlapal čtyři rakety a neměl náladu mluvit," uvedl Černošek. Divokou kartu má opět i Sergej Bubka mladší, syn světového rekordmana ve skoku o tyči.

Challenger mužů má dotaci 125.000 dolarů a je největším turnajem tenistů na českém území, ženy si rozdělí 75.000 dolarů.

Obhajovat trofej bude Lucie Šafářová, přijede i loňská poražená finalistka Tathiana Garbinová z Itálie. Dvojkou by měla být Iveta Benešová, z první stovky žebříčku WTA je přihlášeno osm hráček. "To nás překvapilo a potěšilo, že je takový zájem," řekla Píchalová.

V jednání je ještě start na divokou kartu buď sedmadvacáté hráčky světa Španělky Anabel Medinaové-Garriguesové, Švédky Sofie Arvidssonové (33. WTA) nebo Izraelky Any Smašnovové (50.).

Turnaj bude letos o dva dny kratší, začne kvalifikací až v neděli 4. června a vyvrcholí finálovými zápasy již v sobotu 10. června. Důvodem je i mistrovství světa fotbalistů a začátek tenisové sezony na trávě. "Hráči to uvítali, protože turnaje začínají již v neděli," prohlásila Píchalová, která doufá, že současné deštivé počasí nahradí slunce.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga