Novak Djokovič.

Novak Djokovič. | foto: Reuters

Djokovič hostil v Londýně novináře čokoládou. Zavedl novou tradici?

  • 4
Londýn (Od zpravodajky iDNES.cz) - Ač ještě není konec, byla to milá tečka. "Bez ohledu na to, jak dopadne finále, bych vám chtěl za vše poděkovat. A mám pro vás překvapení," těmito slovy zakončil Novak Djokovič svou tiskovou konferenci po postupu do finále Turnaje mistrů. Vzápětí vstal ze židle, vydal se mezi novináře a rozdal jim tři čokoládové bonboniery.

Dvě hodiny po semifinálovém klání s Juanem Martínem del Potrem se první tenista světa mezi novináři neukázal. "Je všechno v pořádku?" dostal otázku hned v úvodu tiskové konference.

"Samozřejmě, jen mi chvíli trvalo, než jsem zvládl regeneraci. Víte, ještě zítra hraju - docela důležitý zápas a potřebuju ze sebe dostat všechny zbylé síly, fyzické i psychické," vypravoval pětadvacetiletý Srb.

Vzápětí patnáct minut rozmlouval na různá témata.

Zapřemýšlel o herním systému Turnaje mistrů, kde může dvakrát za týden hrát s tím samým hráčem, v jeho případě s domácím Andym Murraym. "Ještě se mi to nestalo, nemám tu zkušenost. Ale každopádně, pokud budu hrát ve finále s Andym, bude to něco jiného. Ale zase budu chtít vyhrát."

Zamyslel se také nad daviscupovým finále českých tenistů proti Španělsku. "Výhoda domácího prostředí je v Davisově poháru hodně důležitá. Ale upřímně, myslím, že to je otevřený zápas."

Mluvil o své srbské hrdosti.

ČOKOLÁDA OD SVĚTOVÉ JEDNIČKY. Novak Djokovič rozdává čokoládu novinářům na

A když chtěl moderátor ukončit anglickou část tiskové konference, vzal si první tenista světa slovo. "Bez ohledu na to, co se zítra stane, bych vám chtěl poděkovat za celý rok. A mám pro vás překvapení," řekl.

Vytáhl krabice s čokoládou a rázným krokem zamířil mezi překvapené novináře. "Berte si, prosím! Ale pouze jeden, jo," žertoval. "No jo, lidi, Vánoce jsou za dveřmi."

Ani zkušení dlouholetí žurnalisté netajili překvapení: Tohle je novinka, žádný hráč podobné gesto nikdy neudělal, shodli se. "Možná by to mohla být tradice pro světovou jedničku, co říkáte?" opáčil Djokovič. A zahraniční média mu hned vymyslela novou přezdívku "Choco-vič".


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga