Déšť ustal, US Open zná semifinalistky

  8:37
New York - O účast ve finále na tenisovém US Open se utkají Kim Clijstersová s Lindsay Davenportovou a Justine Henin-Hardenneová s Jennifer Capriatiovou. Druhá dvojice hrála ve čtvrtfinále shodně proti soupeřkám, které kvůli předchozímu dešti musely ve čtvrtek odehrát dva zápasy. Myskinová před duelem s Heninovou porazila Pierceovou, Schiavoneová Sugijamaovou. Z mužské dvouhry vypadli Federer, Moya a Schüttler.

Jestli někoho švýcarský reprezentant Roger Federer na tenisovém okruhu nemá rád, pak je to David Nalbandian z Argentiny. Včetně nepovedeného čtvrtečního zápasu čtvrtého kola US Open s ním hrál mezi profesionály pětkrát a pokaždé prohrál.

Ještě příznačnější pro Federera je, že jeho "strašák" je nasazen jako číslo třináct, které je symbolem smůly. Druhý nasazený získal proti Nalbandianovi první set, ale pak už jen počítal soupeřovy úspěchy. Na svůj triumf z letošního Wimbledonu tak nenaváže. Naopak jednadvacetiletý rodák z Córdoby míří po loňské finálové účasti na travnatém grandslamu za dalším velkým výsledkem.

Federer po zápase jako by oněměl. "Nevím, co k tomu říct. Řekl bych, že na něj neumím," prohlásil s hořkým úsměvem. "Vyhovuje mu moje hra, to je jediné, co k tomu mohu říct," dodal Švýcar. Se svým nenáviděným soupeřem prohrál letos potřetí, loni neuspěl dvakrát. "Hrál jsem příšerně," uzavřel Federer, který během duelu nastřádal 62 nevynucených chyb. 

Celá jejich sága začala už před pěti lety mezi juniory, kde Nalbandian Švýcara porazil ve finále US Open. "Je na čase začít mluvit o mně jako o favoritovi. Jsem připraven," řekl sebevědomě Argentinec. V dalším kole jej čeká Novákův a čerstvě i Moyův přemožitel Maročan Younes El Aynaoui.

Naopak čtvrtfinále ženské dvouhry dopadlo přesně předpokladů. Turnajová jednička Kim Clijstersová povolila Francouzce Amélii Mauresmové jen pět her a poprvé v kariéře to na newyorském betonu dotáhla mezi nejlepší čtveřici. Teď ji čeká domácí Lindsay Davenportová, jediná bývalá vítězka turnaje, která v pavouku zbyla.

Další Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová to měla proti Rusce Anastasii Myskinové ještě lehčí, neboť pro soupeřku to byl druhý zápas během jediného dne. Časový skluz, který na turnaji zavinil třídenní déšť, donutil organizátory ke značnému zhuštění programu. Myskinová a Italka Francesca Schiavoneová proto musely na kurt ve čtvrtek dvakrát. Myskinové sice proti Francouzce Mary Pierceové stačilo čtrnáct minut, aby ji dorazila, ale musela na to čekat celé čtyři dny. "Byla to podivná a dost těžká situace," posteskla si Ruska.

Zkušená Pierceová jí přitakala. "Bylo to to nejpodivnější, co jsem na grandslamech zažila. Doufám, že to bylo naposled." Navíc jí vadil přístup pořadatelů, kteří oběma tenistkám dali vědět teprve čtvrt hodiny před začátkem zápasu, aby se připravily. "To na přípravu nestačí, zvlášť když je venku zima. Je to akorát ta nejlepší cesta, jak se zranit," řekla Pierceová opovržlivě.

Italka Schiavoneová pro změnu musela vytrpět devět přerušení, než vyřadila Japonku Ai Sugijamaovou. Osmkrát se o to postaral déšť, jednou zranění rozhodčí, jíž míček roztrhl obočí. Podle historiků je to rekord US Open, nicméně organizátoři si žádné takové statistiky nevedou. Zápas skončil 66 a půl hodiny poté, co začal, ale vítězce to nevadilo. "Je to rekord. Jsem šťastná, že budu v historii US Open," zářila. O pár hodin později pak uhrála proti Jennifer Capriatiové jen čtyři hry. "Nespala jsem tři dny," svěřila se ještě předtím.

Australan Lleyton Hewitt, turnajový šampion z předloňského roku, potvrdil, že je zpět ve špičkové formě. Pro bývalou světovou jedničku je účast ve čtvrtfinále po čtyřsetové výhře nad Thajcem Paradornem Srichaphanem největším letošním úspěchem. 

Největším oblíbencem publika je bez pochyb Maročan El Aynaoui. Jeho popularita v New Yorku už údajně hraničí s kultem. Jedenatřicetiletý tenista zakončil zápas se Španělem Moyou teatrálně: po vítězném bekhendu vzal raketu do rukou jako nemluvně a začal ji chovat. Fanouškům tak připomněl nedávné narození svého třetího syna.  "Není příliš mnoho hráčů, kteří mají za sebou tak nadšené publikum," uznal Maročan. Moyovi se po zápase omluvil za hustou atmosféru, ale Španělovi prý hluk při soustředění nevadil.

Dva hráče mají ve čtvrtfinále mužské dvouhry Argentina a USA. Jejich zástupci se dokonce v jednom zápase utkají proti sobě: prvního nasazeného Andreho Agassiho vyzve Guillermo Coria. Oba na sebe mají letos štěstí: na grandslamových turnajích spolu nehráli jen ve Wimbledonu.

V Melbourne se ve 4. kole radoval Agassi, když Coria záhy vzdal, na French Open uspěl naopak Jihoameričan, který ve čtvrtfinále vyhrál ve čtyřech setech. "Tentokrát to bude o dost těžší. Hraji proti svému idolu na jeho oblíbeném turnaji a v jeho domovském prostředí," tušil nesnáze Coria. Ani čtvrtečnímu programu se nevyhnul déšť, ale tentokrát se mraky rozestoupily a daly pořadatelům naději, že se turnaj stihne dohrát podle plánu.

Výsledky:
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Nalbandian (13-Arg.) - Federer (2-Švýc.) 3:6, 7:6 (7:1), 6:4, 6:3, Ferrero (3-Šp.) - T. Martin (USA) 6:2, 6:4, 3:6, 5:7, 6:3, Coria (5-Arg.) - Björkman (Švéd.) 6:2, 6:3, 4:6, 6:2, Hewitt (6-Austr.) - Srichaphan (11-Thaj.) 4:6, 6:2, 6:4, 6:2, El Aynaoui (22-Mar.) - Moya (7-Šp.) 7:6 (7:4), 7:6 (9:7), 4:6, 6:4, Schalken (12-Niz.) - Schüttler (8-Něm.) 6:1, 4:6, 6:3, 6:4.
Čtyřhra - 3. kolo: Damm, Suk (8-ČR) - Prieto, Thomas (Arg./USA) 6:4, 6:4.
Ženy:
Čtvrtfinále:
Clijstersová (1-Belg.) Mauresmová (5-Fr.) 6:1, 6:4, Heninová-Hardenneová (2-Belg.) - Myskinová (7-Rus.) 6:2, 6:3, Davenportová (3-USA) - Suárezová (24-Arg.) 6:4, 6:0, Capriatiová (6-USA) - Schiavoneová (29-It.) 6:1, 6:3.
4. kolo: Schiavoneová - Sugijamaová (15-Jap.) 6:7 (5:7), 7:5, 6:2, Myskinová - Pierceová (Fr.) 7:6 (7:2), 6:1.
Čtyřhra - 3. kolo: Kuzněcovová, Navrátilová (4-Rus./USA) - Nagyová, Matevžičová (SR/Slovin.) 6:2, 6:3.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále: Husárová, Friedl (6-SR/ČR) - L. Huberová, Vízner (JAR/ČR) 7:5, 6:4.
Juniorky - 1. kolo: Šeng Nan-sun (Čína) - Böhmová (6-ČR) 7:5, 6:3, Vaidisová (ČR) - Žuej Tu (Čína) 6:2, 6:4, Šafářová (ČR) - Mitchellová (USA) 7:5, 7:5.

DALŠÍ PROGRAM
Na dvorci Artura Ashe se po půlnoci středoevropského letního času představí nejdřív Belgičanka Kim Clijstersová proti domácí Lindsay Davenportové, po nich přijdou na řadu jejich krajanky Justine Heninová-Hardenneová a Jennifer Capriatiová.

Páteční program (začátek v 17:00):
Dvorec Arthura Ashe (začátek v 16:30):
B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Ančič, Ljubičič (Chorv.), Agassi (1-USA) - Coria (5-Arg.), Roddick (4-USA) - Schalken (12-Niz.), od 1:30 Clijstersová (1-Belg.) - Davenportová (3-USA), Heninová-Hardenneová (2-Belg.) - Capriatiová (6-USA).
Kurt Louise Armstronga: Bhúpathí, Mirnyj (1-Ind./Běl.) - Llodra, Santoro (6-Fr.), Ferrero (3-Šp.) - Hewitt (6-Austr.), Nalbandian (13-Arg.) - El Aynaoui (22-Mar.).
Kurt č. 6, 2. zápas: Pavičová (14-Chorv.) - Vaidišová (ČR).
Kurt č. 7, 6. zápas: Pavičová (14-Chorv.)/Vaidišová (ČR) -Krajiceková (2-Niz.)/Cuckovová (Ukr.).
Kurt č. 8, 1. zápas: Domachowská (7-Pol.) - Šafářová (ČR).
Kurt č. 9, 5. zápas: Domachowská (7-Pol.)/Šafářová (ČR) - Fudaová (12-Jap.)/Gambaleová (USA).
Kurt č. 11, 2. zápas: Björkman, Woodbridge (4-Švéd./Austr.) - Damm, Suk (8-ČR), Kuzněcovová, Navrátilová (4-Rus./USA) - Huberová, Malejevová (8-JAR/Bul.).
Kurt č. 14, 6. zápas: Hlaváčková (11-ČR)/Szavayová (Maď.) - Bakerová (8-USA)/Ivanovičová (SČH).
Kurt č. 17, 2. zápas: Hlaváčková (11-ČR) - Szavayová (Maď.).

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...