Lukáš Rosol se raduje po svém prvním brejkbolu.

Lukáš Rosol se raduje po svém prvním brejkbolu. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Nespal, měl křeče. Bál jsem se debaklu, řekl Rosol po velké výhře

  • 3
V březnu v německém Hannoveru zařídil tenista Lukáš Rosol postup Čechů do čtvrtfinále. Stal se hrdinou. Daviscupovou formu teď ukázal také doma, když po více než čtyřech hodinách slavně zdolal Jo-Wilfrieda Tsongu. Proti desátému hráči světa odvrátil Rosol dva mečboly. Přitom před utkáním bojoval s nervozitou.

„Nemohl jsem spát, měl jsem strašně moc myšlenek. Když se člověk připravuje celý týden a ví, že půjde na kurt, tak nechce být nervózní, ale stejně to na něj dolehne. V Hannoveru jsem šel po zranění Tomáše Berdycha rovnou do akce, neměl jsem čas přemýšlet,“ popisoval Rosol pocity před startem utkání s francouzskou jedničkou. „Je hezké, že jsem vyhrál. Snad Jirka přidá další bod.“

Pomohly vám při obratu ze dvou mečbolů zkušenosti z posledního utkání s Němcem Zverevem?
Je to něco úplně jiného. Bál jsem se, aby to nebyl debakl. Říkal jsem si, že hraju s Tsongou, tak hlavně, ať to není ostuda. Šel do toho agresivně, potřeboval jsem setřepat nervozitu, chytnout se v prvních třech gamech.

Byl jste tolik nervózní, protože se hrálo doma?
Ano, v zahraničí hraju víc uvolněně. Domácí prostředí svazuje úplně stejně i v malé aréně. Je pro mě těžší hrát před vlastními fanoušky. V Davis Cupu nehraju za sebe, na turnaji můžu být naštvaný po prohře jenom na sebe. Teď mě čekal veledůležitý zápas na úvod, lidi měli trochu očekávaní, musel jsem předvést nějaký solidní výkon. Na druhou stranu časem si člověk vůči tomu trochu vytvoří imunitu. Takové zápasy si musí člověk odehrát.

Kdy vám bylo v utkání nejhůř?
V pátém setu jsem byl hodně dole. Za stavu dva dva jsem měl křeče. Podařilo se mi to zlomit, vzal jsem Tsongovi servis a pak mě fantastické publikum hnalo dál. Poslední míček byl těžký. Když jsem měl 40-15, tak mě ztuhly ruce i nohy. Radek Štěpánek mi na lavičce ukazoval, ať servis roztočím. Naštěstí se to nakonec povedlo. Ale jinak jsem mečboly ani nepočítal, jak to jde rychle, tak to člověk nevnímá.

Vypadá to, jako byste se v pětisetových zápasech v této sezoně vyžíval. Je to tak?
V Davis Cupu je to něco jiného. Fyzicky se cítím dobře, i když mi bude příští týden 31 let. Jsem rád, že ještě dlouhé zápasy hraju, ale potřebuju víc vyhrávat.

Jak budete regenerovat?
Už teď jsem byl hodinu s fyzioterapeutem Michalem Novotným. Ale po výhře se vždycky regeneruje lépe. Udělám všechno pro to, abych byl připravený na neděli. Je hezké, že jsem vyhrál, ale potřebujeme tři body.

Myslíte, že Francouze Tsongu mohla nějak ovlivnit tragická událost v Nice, kde zabil terorista více než 80 lidí?
Na teplákovce měli černé stužky, ovlivnit je to mohlo. Jak jsem nemohl spát, tak jsem viděl už v noci, co se stalo. Měl jsem z toho špatný pocit. Je to smutné, uvidíme, co bude dál. Tyhle útoky jsou čím dál častější. Ale oba jsme to museli hodit za hlavu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga