Radost Radka Štěpánka ze zisku klíčového brejku ve druhé sadě.

Radost Radka Štěpánka ze zisku klíčového brejku ve druhé sadě. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Štěpánek se na dvouhru necítí. Přece ho nebudu nutit, říká kapitán

  • 26
Krátce po sobotní čtyřhře si dal tenisový veterán Radek Štěpánek na facebookový profil fotku ze šatny v třinecké Werk Aréně. „Víc jsem tam nechat nemohl,“ napsal. Statečný tříhodinový boj po boku Lukáše Rosola proti deblovým světovým jedničkám z Francie vyčerpal Štěpánka natolik, že snahu o případný obrat čtvrtfinále Davis Cupu přenechá mladším.

Když dostal na tiskové konferenci 37letý tenista otázku, zda existuje varianta, že by na kurt nastoupil znovu v neděli, otočil se na Jaroslava Navrátila a řekl: „To je spíš dotaz na kapitána, ale moc optimisticky to s mým singlem nevidím.“

Štěpánek v této sezoně dokázal hrát v utkáních na tři vítězné sety relativně vyrovnané partie s daleko výše postavenými hráči - třeba na Roland Garros vedl 2:0 nad světovou dvojkou Andym Murraym, čelil také Stanu Wawrinkovi či Nicku Kyrgiosovi.

Ale Jo-Wilfrieda Tsongu, desátého hráče žebříčku ATP, nakonec v domácím prostředí nevyzve.

Proč?

Štěpánek se nejdříve trochu zdráhal odpovědět a pak vysvětlil: „Nejsem v pozici, kdy by mi tělo umožnilo hrát v neděli utkání na tři vítězné sety proti Tsongovi. Myslím si, že bude lepší, když budou hrát kluci.“

A kapitán Navrátil uznal: „Když se Radek necítí, tak ho přece nemůžu nutit. V Davis Cupu odehrál už tolik těžkých a důležitých zápasů, je čas dát prostor mladším.“

Do nelehké pozice tak bude postaven Jiří Veselý, při absenci Tomáše Berdycha nejvýše postavený Čech na žebříčku - Veselému patří 50. místo.

„Jirka je stoprocentně připravený, je mladý, potřebuje nabrat zkušenosti. I když může prohrát, pořád bude ten zápas pro něj nějakým přínosem,“ uvedl kapitán Navrátil.

Veselý v pozici lídra týmu nezačal šťastně, za stavu 1:0 v páteční dvouhře hladce podlehl Lucasi Pouillemu a přiznal, že v Davis Cupu bojuje především s vlastní pochroumanou psychikou.

„Bude to samozřejmě těžké. Tsonga je pořád velice zkušený hráč z elitní desítky, měl černý den v pátek, tak pochybuju, že ho bude mít i v neděli. Na druhou stranu Jirka byl svázaný, hodně chtěl přinést druhý bod. V utkání s Tsongou nebude mít co ztratit. Bude uvolněnější. Je schopen Tsongovi konkurovat,“ věří kapitán Navrátil.

Třiadvacetiletého Veselého dokonce při losu francouzská jednička pochválila, respekt mezi soupeři si český tenista získal v této sezoně dvěma vítězstvími nad hráči z top ten - na antuce v Monte Carlu šokoval světovou jedničku Novaka Djokoviče a na životním grandslamu ve Wimbledonu vyřadil Dominika Thiema. Na londýnské trávě navíc v osmifinále trápil pět setů krajana Tomáše Berdycha.

S Tsongou se Veselý utká poprvé. Zachrání český tým?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga