Dajana Jastremská

Dajana Jastremská | foto: Archiv M. Prokopa, Reuters

Jastremská je kvůli dopingu suspendovaná, hovoří o kontaminaci

  • 7
Dajana Jastremská má kvůli dopingovému nálezu zastavenou činnost. Podle mezinárodní federace ITF odevzdala hráčka číslo 29 na světovém tenisovém žebříčku v listopadu při mimosoutěžní kontrole vzorek moči se zakázanou látkou mesterolon. Práva odvolat se proti dočasné suspendaci zatím dvacetiletá Ukrajinka nevyužila.

Jastremská zatím na okruhu WTA vyhrála tři turnaje. V žebříčku už se dostala loni na 21. místo, o rok dříve ve Wimbledonu překvapila postupem do čtvrtého kola. 

Antidopingová pravidla porušila podle ITF 24. listopadu. Kvůli vyšetřování případu může přijít o Australian Open, byť začne se zpožděním až 8. února.

„Činnost má dočasně pozastavenou od 7. ledna,“ uvedla tenisová federace. Jastremská vědomé užití dopingu popřela, podle ní se může jednat o kontaminaci.

„Jsem ohromena a šokována. Zejména vzhledem k tomu, že o dva týdny dříve během turnaje v Linci jsem byla testována negativně. Po tomto posledním turnaji v roce jsem přestala trénovat a odpočívala,“ uvedla v prohlášení. 

„V moči byla nalezena velmi nízká koncentrace metabolitu mesterolonu a ve spojitosti s předchozím negativním testem mi odborníci řekli, že výsledek může mít spojitost s kontaminací,“ dodala.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga