Čtvrtek může rozhodnout o Masters

  • 6
Paříž - Čtvrtek bude zřejmě klíčovým dnem pro další dění okolo kvalifikace pro tenisové Masters v Šanghaji. Na pařížském turnaji zasáhnou do bojů všichni hlavní uchazeči o posledních pět volných míst. Jiří Novák se stále drží mezi postupujícími, ovšem jediné kolo může vše změnit. Velmi blízko je Brit Henmana také Španěl Moya má dobré šance. Po středečním postupu do 3. kola už má cestu do Šanghaje jistou Marat Safin, naopak Davide Nalbandian o svou skromnou naději přišel. Mezi Hewittem a Agassim nadto stále probíhá bitva o pozici světové jedničky.

Už jen jediný duel dělí Rogera Federera od jistoty kvalifikace na Masters. Mladý Švýcar předvádí v posledních týdnech skvělý finiš a má před sebou velmi reálnou vidinu úspěchu. Ve 3. kole na něj čeká ovšem Tommy Haas, jenž nebude nikterak příjemným soupeřem. Na posledním Australian Open Federera vyřadil v pětisetové bitvě. Německý tenista by potřebovat v hale Bercy uhrát finále, aby poskočil do elitní sedmičky.

Přestože Tima Hemnana trápilo na závěr sezony zranění a manželka mu navíc ještě dala nedávno potomka, britský tenista je ve výborné pohodě. Po Radku Štěpánkovi jde nyní na Novákova přemožitele Pavla, jehož třikrát po sobě dokázal porazit. Dalším z čekatelů na šanghajskou jistotu je Carlos Moya, jenž bez potíží zdolal Blakea.

Výjimečně poněkud stranou zájmu, ve stínu dramatických bojů o postup na Masters, probíhá bitva o světový trůn. Lleyton Hewitt zatím spolehlivě odráží útoky Andre Agassiho a drží si odstup 43 bodů před americkým veteránem. Ten by potřeboval v Paříži vyhrát a nechat za sebou Australana alespoň o dvě kola zpět. Pak by šel do čela pořadí Champions Race.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga