Lucie Šafářová

Lucie Šafářová ve vítězném utkání s Anabel Medinaovou-Garriguesovou. | foto: AP, ČTK

Čeští tenisté porazili v Perthu Španělsko

  • 3
Perth - Čeští tenisté porazili ve svém druhém vystoupení na Hopmanově poháru smíšených družstev v Perthu Španělsko 2:1. Lucie Šafářová nejprve porazila Anabel Medinaovou-Garriguesovou 4:6, 6:4, 6:4 a vítězný bod pak přidal Tomáš Berdych, jenž zdolal Tommyho Robreda 7:5, 6:1. Na českém triumfu už nic nezměnila ani porážka ve čtyřhře.

Devatenáctiletá Šafářová v zápasech se španělskou soupeřkou zatím nikdy neuspěla a i dnes byla blízko porážky, když ztratila první set a ve druhém už prohrávala 2:4. Pak však získala čtyři hry za sebou a vynutila si pokračování zápasu.

Ze stejně nepříznivého stavu se dostala i v rozhodujícím setu a po dvou hodinách a 42 minutách se radovala z vítězství. Byl to zatím vůbec nejdelší zápas na letošním Hopman Cupu.

Jednadvacetiletý Berdych ve dvanácté hře úvodního setu sebral účastníkovi listopadového Turnaje mistrů podání a sadu pro sebe získal v poměru 7:5. Na vítězné vlně se pak třináctý hráč světa vezl i ve druhém dějství, v němž se rychle ujal vedení 5:0.

Robredo pak sice snížil, ale porážku už neodvrátil. Berdych se po zápase svěřil, že ho inspiroval heroický výkon jeho přítelkyně.

"Hrála fantasticky, vyhrála těžký zápas a to mi pomohlo, abych šel na kurt se sebedůvěrou," uvedl český daviscupový reprezentant. V úvodu zápasu si myslel, že ho čeká podobný maraton jako Šafářovou.

"Začali jsme první hru a ta byla tak dlouhá, že jsem si myslel, že tady budeme do
půlnoci," řekl.

Společně se Šafářovou napravili úvodní neúspěch z duelu s Indií a stejně jako jejich dnešní soupeři mají na kontě jednu výhru.

K postupu do finále mají po dnešku překvapivě nejblíže Indové, kteří porazili i Chorvatsko a jako jediní ještě neprohráli. První bod pro asijský tým získala Sania Mirzaovoá, která jasně přehrála Sanju Ančičovou.

Proti jejímu bratru Mariovi byl blízko k úspěchu outsider Rohan Bopanna, ale prohrál oba tie-breaky. Rozhodující druhý bod tak indický pár získal ve smíšené čtyřhře.

Pokud ve čtvrtek Indové porazí Španělsko, zajistí si první místo ve skupině. Čeští tenisté mají naději, jen pokud vyhrají Španělé v poměru 2:1 a oni sami porazí 3:0 Chorvatsko. Pak by při shodném počtu vítězných zápasů rozhodovalo vyšší procento vyhraných setů.

VÝSLEDKY
Skupina B
Česko - Španělsko 2:1
Šafářová - Medinaová-Garriguesová 4:6, 6:4, 6:4
Berdych - Robredo 7:5, 6:1
Šafářová, Berdych - Medinaová-Garriguesová, Robredo 5:7, 2:6

Indie - Chorvatsko 2:1
Mirzaová - Ančičová 6:2, 6:3
Bopanna - Ančič 6:7 (2:7), 6:7 (3:7)
Mirzaová, Bopanna - Ančičová, Ančič 3:6, 6:3, 10:8.

tabulka
1. Indie 2 2 0 4:2
2. Španělsko 2 1 1 4:2
3. Česko 2 1 1 3:3
4. Chorvatsko 2 0 2 1:5

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga