NA TRÉNINKU. Petra Kvitová piluje údery před fedcupovým semifinále proti Itálii.

NA TRÉNINKU. Petra Kvitová piluje údery před fedcupovým semifinále proti Itálii. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Mladík s rovnátky proháněl Kvitovou. Ale až poté, co zmizela antuka

  • 35
Úklidová četa musela přerušit práce na tribunách. Vysavač, prosím! zavelel kapitán českého týmu Petr Pála. Na odpoledním tréninku v ostravské ČEZ Aréně přivítalo český tým překvapení: antuka. "Italky si ji asi přivezly z Barcelony, ale zase ji rychle vymeteme. Antuku tady nechceme," smál se Pála.

A na tréninku pozoroval Petru Kvitovou s novým týmovým sparingpartnerem.

Jakmile dozněl vysavač, vyzkoušela světová trojka naostro rychlý ostravský kurt. Žádná z trojice kolegyň z fedcupového týmu se však na druhou stranu nepostavila, zátěžovým testem prošel David Poljak, nový týmový sparingpartner.

Šestnáctiletého ostravského tenistu, který trénuje v Prostějově, doporučil Kvitové trenér David Kotyza. Povolal jej kapitán Pála. "Na domácích zápasech vždycky využíváme pátého člena týmu, pomáhá to," vysvětloval Pála. 

NOVÝ SPARINGPARTNER. Petra Kvitová v rozhovoru se sparingpartnerem českého týmu Davidem Poljakem.

Angažmá mužského sparingpartnera přináší pozitiva. "Holky obvykle hrají na sebe, ale tohle je dobré zpestření. Navíc Lucka Šafářová jako levačka není na trénink ideální a Lucka Hradecká zase přijde a hned zabíjí," dodal český kapitán.

Jelikož Kvitová po kondičním soustředění potřebuje pilovat detaily, držet míč déle ve výměnách, zkusili novou tvář. "Jsem rád, že Petra může hrát trochu klučičí tenis," přiznal Pála.

Ostravský mladík s rovnátky se uchytil rychle. Trenéři mu navíc radili, co na Kvitovou hrát, aby trénink přinesl kýžený efekt. "S Petrou se v Prostějově vídáme, mám ji okoukanou. Její levácký servis rotovaný ven z dvorce je skvělý," vyprávěl.

 Po rozehrávce došlo na tréninkový set - při prvním vzájemném tréninku si mladý tenista připsal na konto cenné vítězství 6:4. "Hrálo se mi výborně, je to wimbledonská vítězka, byla to čest," nervózně skládal poklonu české tenistce. Srovnávat její hru s klučičím tenisem nechtěl. "To musí trenéři. Ale výměny jsme hráli vyrovnané."

Možná se tento týden na kurtu ještě potkají. "Pan trenér Pála říkal, že možná ještě zítra. Uvidíme, jestli mě povolá," dodal David Poljak. "Ne" by určitě neodpověděl. A antuka už je umetená...


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga