Kapitán českého fedcupového týmu Petr Pála hecuje Kateřinu Siniakovou v utkání...

Kapitán českého fedcupového týmu Petr Pála hecuje Kateřinu Siniakovou v utkání proti Rumunkám. | foto: Reuters

Český tým v Poháru BJK povedou Krejčíková, Siniaková a Vondroušová

  • 8
Trojice olympijských medailistek z Tokia povede české tenistky do bojů v týmové soutěži o Pohár Billie Jean Kingové v Praze. Již dříve oznámené zlaté deblistky Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou v nominaci kapitána Petra Pály doplnily stříbrná singlistka Markéta Vondroušová, Tereza Martincová a případně na čtyřhru Lucie Hradecká.

„Ze sestavy mám velmi dobrý pocit. Tým je opravdu silný a holky velmi odhodlané. Máme grandslamovou vítězku, olympijské medailistky a čtyři varianty do dvouher i čtyři do čtyřhry. Musíme mít nejvyšší ambice,“ řekl Pála při oznámení nominace. 

„Tým je silný a podle mě z něj jde respekt, strach,“ dodal šéf svazu Ivo Kaderka a věří, že tenistky soutěž znovu ovládnou.

Češky jsou v soutěži nejúspěšnějším týmem poslední dekády. Od roku 2011 získaly šest z jedenácti trofejí. Pět zbývajících titulů vybojovalo ještě Československo. Naposledy slavily stříbrný pohár právě v Praze roce 2018, přičemž tehdy se ještě hrálo starým systémem.

Pětadvacetiletá Krejčíková před třemi lety byla součástí týmu, který v roce v O2 areně porazil za pomoci fanoušků ve finále Američanky. Tehdy přijela narychlo z dovolené jako náhradnice. Tentokrát už bude jedničkou. Letošní vítězka Roland Garros je pátá ve dvouhře a ve čtyřhře žebříček vede. 

Tenisová esa v Čechách! Přednostní nákup vstupenek na Pohár B. J. Kingové

Billie Jean King Cup, největší tenisová událost v ČR

Krejčíková je připravena nastoupit do dvouhry i čtyřhry. „Je připravená hrát všechno, ale budeme sestavy na zápasy řešit podle toho, v jakém holky přijdou rozpoložení. Je to ještě daleko. musíme se dohodnout kudy povede cesta k vítězství,“ uvedl Pála.

Plíšková byla dvakrát součástí vítězného fedcupového týmu a nyní se chce připravit na Turnaj mistryň, který se hraje v týdnu po Fed Cupu. „Termínová listina je hrozně náročná, člověk musí občas dělat těžká rozhodnutí, kde bude hrát a kde bude chybět. Já se zkusím připravit na Turnaj mistryň, kde bych chtěla dojít co nejdál,“ řekla Plíšková a dodala: „Věřím, že sestava Česka je hodně silná a bude úspěšná.“

Barbora Krejčíková se napřahuje k bekhendu ve třetím kole US Open.

Přes neúčast Plíškové, Kvitové a Muchové má Pála s Krejčíkovou, Vondroušovou a Siniakovou stále silný tým. „Je obrovská výhoda, že mám takový výběr a je kam sáhnout. V tomhle nám můžou konkurovat jen Američanky. Věřím, že se to ukáže na kurtu,“ řekl Pála.

Turnaj mistrovství světa dvanácti ženských družstev se uskuteční v O2 areně a O2 universum na tvrdém povrchu od 1. do 6. listopadu. Češky zahájí boje ve skupině 1. listopadu duelem s Německem a druhé utkání se Švýcarskem sehrají o tři dny později. Do semifinále postoupí jen vítězky skupiny.

V sestavě Německa nechybí trojnásobná grandslamová šampionka Angelique Kerberová, kterou doplňují Andrea Petkovicová, Anna-Lena Friedsamová a mladé Jule Niemeierová a Nastasja Schunková. Švýcarky spoléhají na světovou desítku a olympijskou vítězku Belinu Bencicovou, Jil Teichmannovou, Viktoriji Golubicovou a Stefanii Vögeleovou.

„V cestě nám stojí oba týmy, protože Kerberová je samo o sobě velké jméno a hrají se jen tři zápasy. Švýcarky jsou podle očekávání v nejsilnější sestavě a nechám se překvapit, koho postaví na dvojky a jestli nasadí čtyřhru v olympijském složení,“ uvedl Pála a na mysli měl dvojici Bencicová, Golubicová, která podlehla ve finále v Tokiu Krejčíkové se Siniakovou.

Předprodej vstupenek začne v poledne ve středu 6. října v sítích Ticketportal a Ticketmaster.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga