Cakl v premiéře zaskočil zkušeného Švéda

Rotterdam - První zápas a hned skalp velkého hráče. Tak začala profesionální kariéra českého tenisty Tomáše Cakla. Na halovém turnaji v Rotterdamu dnes vyřadil v prvním kole bývalou světovou čtyřku Jonase Björkmana ve dvou tie-breacích.

Zatímco Björkman před pár dny výhrou nad Philippoussisem rozhodl o vyřazení obhájce trofeje Davisova poháru z Austrálie, Cakl je pro tenisové fanoušky neznámým pojmem.

Dvaadvacetiletý hráč ze Světlé nad Sázavou a předloňský mistr republiky měl na dosah první účast v hlavní soutěži turnaje ATP Tour už zkraje roku.

V kvalifikaci grandslamového Australian Open  v Melbourne ale skončil těsně před branami hlavní soutěže na raketě krajana Tomáše Berdycha. Dočkal se až v Rotterdamu a vděčil za to náhodě.

V pátek totiž přijel do nizozemského přístavu 'naslepo' a doufal, že se uvolní místo v kvalifikaci.  Štěstí mu přálo, neboť Chorvat Ančič postoupil v Miláně až do finále a z kvalifikace se musel odhlásit.

Přes Švýcara Wawrinku a italského veterána Pescosolida pak Cakl prošel až do hlavní soutěže. "Po náročné kvalifikaci jsem byl unavený," přiznal po
zápase Cakl v rozhovoru pro oficiální stránky turnaje.

V druhém setu vedl nad Švédem už 5:3, ale jeho nervozita pomohla Björkmanovi na nohy. Ve zkrácené hře měl Švéd setbol, ale nevyužil jej, naopak Cakl na pátý pokus mečbol proměnil.

"Splnil se mi sen. Jel jsem na do Rotterdamu uspět, ale tohle předčilo
veškerá má očekávání," pravil šťastný tenista, jemuž v žebříčku ATP pro nasazování do turnajů patří 213. pozice.

Hráče, který v poslední době trénuje v Praze, na turnaji doprovází otec. "Stejně jako já nemohl věřit svým očím," radoval se šťastný Cakl.

V druhém kole čeká Cakla další špičkový hráč Brit Tim Henman, jenž je v Rotterdamu pátým nasazeným. "To bude úžasný zápas, další bývalý hráč z první desítky," těšil se Cakl.

"Znám ho jen z televize. Doufám, že tenhle sen ještě nekončí," dodal.

VÝSLEDKY
1. kolo:
Cakl (ČR) - Björkman (Švéd.) 7:6 (7:2), 7:6 (10:8), Henman (5-Brit.) - Robredo (Šp.) 7:5, 6:2, Mirnyj (Běl.) - Sargsian (Armén.) 6:7 (3:7), 7:6 (7:5), 6:1, Hewitt (6-Austr.) - Gonzalez (Chile) 6:2, 6:1, T. Johansson (Švéd.) - Ascione (Fr.) 6:3, 6:1.
2. kolo:  Schüttler (3-Něm.) - Štěpánek (ČR) 6:3, 6:4.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga