Bravo, Vaidišová je devátá na světě

  • 3
Praha - Jednou chce být světovou jedničkou. Teď už jí k tomu zbývá jen osm krůčků. Sedmnáctiletá česká krasavice Nicole Vaidišová poprvé pronikla do desítky nejlepších tenistek na světě. Je devátá. Ke skoku o tři místa na žebříčku WTA jí dopomohl postup do semifinále na turnaji v americkém San Diegu.

"Nemyslela jsem si, že to přijde tak brzo. Ale nic se tím nemění na mém cíli dojít co nejvýš," pronesla.

Takže – stane se vážně někdy tou vůbec nejlepší? "Je to hodně reálná šance," míní třeba bývalý skvělý tenista Jiří Hřebec.

"Může záležet na maličkostech. A taky na tom, jak se jí povede na velkých turnajích. Snad jen Rios byl kdysi jedničkou, aniž vyhrál Grand Slam."

Vaidišová ještě loni o vstupu mezi deset nejlepších hovořila opatrně. Upozorňovala: "Pozor, může to být ošidné." Vida. Nyní už je to realita.

Český tenis má zástupkyni v "top ten" po sedmi letech, poprvé od časů Jany Novotné. Jak rozdílné přitom tyhle dvě tenistky jsou! Vaidišová hraje agresivně spíš od základní čáry, Novotná měla v krvi útočné výlety k síti.

"Co je ale spojuje: mají správné myšlení na to stát se skvělou hráčkou. Někdo se dostane na dvacáté místo a spokojí se s tím. To není jejich případ," popisuje Hřebec.

Blonďatá dívka hraje tenis od šesti let, přivedla ji k němu maminka. Když bylo Nicole čtrnáct, triumfovala na slavném turnaji v Orange Bowl. Díky tomu upoutala pozornost tenisových profesorů na slavné akademii Nicka Bollettieriho.

Žebříček tenistek
První desítka dvouhry WTA:

1. Mauresmová (Fr.) 3692
2. Clijstersová (Bel.) 3512
3. Heninová (Bel.) 3093
4. Šarapovová (Rus.) 2700
5. Petrovová (Rus.) 2134
6. Dementěvová (Rus.) 2060
7. Kuzněcovová (Rus.) 1954
8. Schnyderová (Švýc.) 1793
9. VAIDIŠOVÁ 1656
10. Davenportová (USA) 1587

Hřebec ale vzpomíná, že o Vaidišové se pochvalně šuškalo už předtím. "Bylo jí asi třináct a řezaly se na kurtu s Krajíčkovou. Předváděly už tenkrát výborný tenis."

Po vstupu mezi dospělou elitu vyhrála Vaidišová šest turnajů. Nedávno byla blízko k velkému úspěchu na Roland Garros, až v semifinále podlehla Kuzněcovové. "Aby si někdy splnila svůj sen o světové jedničce, nesmí mít výkonnostní výkyvy," míní Hřebec. Hned ale dodává: "Nespěchejte na ni. Je jí teprve sedmnáct." 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga