Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | foto: AP

Berdychova jízda nekončí. Smetl Söderlinga a v Miami si zahraje o titul

  • 138
Vítězná jízda Tomáše Berdycha turnajem v Miami ještě nekončí. Český tenista si v semifinále poradil se Švédem Robinem Söderlingem hladce 6:2 a 6:2 a podruhé v kariéře si zahraje o titul z prestižního podniku série Masters. Poslední překážkou mu bude osmý tenista světa - Američan Andy Roddick.

Berdych tak postoupil do svého druhého finále na turnaji série Masters. Před pěti lety v Paříži slavil titul. "Cítím se na kurtu výborně a moje sebevědomí roste," komentoval jasnou výhru český tenista, který v předchozích zápasech s Federerem a Španělem Fernandem Verdaskem absolvoval třísetové bitvy. "Jsou to maličkosti, které do sebe zapadají a díky tomu mi hra vychází," pochvaloval si.

"Začal jsem se cítit dobře už při Davis Cupu (v březnu proti Belgii), odehrál jsem i pár dobrých zápasů v Indian Wells. A je to také o psychice, která se dá těžko vylepšovat, to přichází s věkem a zkušenostmi," hledal klíč ke své aktuální formě Berdych.

"V předchozích duelech byl vždy Söderling ten agresivnější, takže jsem chtěl tentokrát hrát rychleji a nedal mu tolik času. A z toho pramenily všechny jeho chyby," popsal Berdych svou taktiku.

Pokud v neděli dvacátý nasazený ve finále uspěje, stane se v Miami prvním českým vítězem od triumfu Ivana Lendla v roce 1989 a zároveň prvním šampionem mimo elitní světovou desítku od vítězství Jima Couriera v roce 1991.

Čtyřiadvacetiletý český tenista předvádí možná nejlepší tenis své kariéry. Poté, co v Miami zdolal světovou jedničku Federera a poradil si s Verdaskem, teď doslova zničil dalšího elitního hráče Söderlinga. Toho vyprovodil z kurtu za 68 minut.

Vrcholem zmaru švédského tenisty byl míček předcházející mečbolu. To se Berdych vymanil z defenzivy a Söderlinga připraveného u sítě zakončit parádně prohodil. Tím jen dokázal, v jaké pohodě na Floridě hraje.

Rodák z Valašského Meziříčí možná ani sám nečekal, jak hladký průběh jeho semifinálový duel bude mít. V prvním gamu se sice trošku trápil, když čelil brejkbolu soupeře, ale nebezpečí zažehnal a odstartoval své parádní představení, v němž ani jednou neztratil servis.

Robin Söderling

Robin Söderling

A švédský tenista se nestačil divit. Klíčový pro vývoj zápasu byla druhá polovina úvodního setu, kdy Berdych dvěma čistými hrami v řadě odskočil na 4:2. Třetí "love game" přidal za stavu 5:2 a z posledních 17 míčů setu jich vyhrál hned 16.

Berdych byl na koni. Oba hráči sice preferovali hru od základní čáry, ale byl to Čech, který výměny rázně zakončoval. Z bekhendu, z forhendu. Söderlingovi, který ve vzájemné bilanci vedl 4:2, se nedařilo ani po přechodu k síti.

Na začátku druhého setu sice světová sedmička odvrátila dva brejkboly a při následujícím Berdychově servisu vedla 30:0.

Ale ani tento moment Berdycha nerozhodil. Naopak trpělivě čekal na svou šanci a ta opět přišla v šesté hře. O vítězi už nebylo pochyb.

Druhým finalistou je Roddick, který vyřadil Nadala

O titul se Berdych popere s domácím Andym Roddickem, s nímž má bilanci 2:5 a s nímž letos prohrál obě utkání - v Brisbane i San Jose.

Sedmadvacetiletý Roddick porazil v úvodním semifinále Rafaela Nadala po více než dvou hodinách. Pro rodáka z Texasu to bylo třetí vítězství v osmi dosavadních vzájemných zápasech s třiadvacetiletým Španělem.

Vítěz turnaje z roku 2004 Roddick si v Miami zahraje ve druhém finále za sebou. Před dvěma týdny prohrál v Indian Wells s Chorvatem Ivanem Ljubičičem.

Roddick rozhodl utkání s Nadalem šňůrou jedenácti fiftýnů na konci druhého setu. V jejím závěru vyslal na soupeře servis rychlostí 230 km/h, čímž stanovil rekord turnaje. "Ale podání mi to dneska nevyhrálo," tvrdil Roddick navzdory 15 esům a 39 servisům, které Nadal nebyl schopen vrátit.

MUŽI

Semifinále:
Berdych (16-ČR) - Söderling (5-Švéd.) 6:2, 6:2
Roddick (6-USA) - Nadal (4-Šp.) 4:6, 6:3, 6:3


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga