Nechat stát ferrari v garáži je zajímavé, řekl po čtyřhře Štěpánek

  • 25
Bělehrad (Od naší zpravodajky) - Za celý zápas nabídli soupeřům jediný brejkbol. Tu a tam se na kurtu rozverně rozesmáli. Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem suverénně porazili srbský pár Zimonjič, Bozoljac 6:2, 6:4, 7:6 a výrazně se přiblížili k obhajobě triumfu v Davisově poháru. "Hotovo ale ještě vůbec není," varuje ale před předčasným optimismem Tomáš Berdych.

Radku, předvedl jste téměř perfektní výkon...
Štěpánek: Vždycky jdu v Davisově poháru na kurt s tím, že chci hrát nejlíp. Dnes to šlo opravdu dobře, ale bez parťáka by se to nepovedlo. Na kurtu nejsem sám, skvěle se doplňujeme. Myslím, že to byl jeden z nejlepších deblů, co jsme spolu odehráli. Pomohl mi zápas Djokovičem, vzal jsem si z něj to pozitivní a ještě svůj výkon zlepšil .

Tomáši, ten zápas byl poměrně jednostranný. Čekali jste větší odpor Srbů? 
Berdych: Skóre vypadá jasně, ale museli jsme o to bojovat. Radek odehrál jeden ze svých nejlepších deblů a já se mu snažil pomoct. Nedali jsme jim žádnou šanci na zvrat, odehráli jsme dobrý zápas.

BOJOVNÍK. Radek Štěpánek se hodně natáhl, když dobíhal tenhle míček.
NA ZEMI. Krátká krušná chvilka - Tomáš Berdych dobíhal míček, ale uklouzl a...

V krkolomných pozicích se ve čtyřhře občas ocitli čeští tenisté.

Jak moc vám pomohly brejky v úvodu prvních dvou setů?
Štěpánek: Určitě to pomůže, celý zápas jsme měli hodně šancí. Čelili jsme jen jednomu brejkbolu, to vypovídá za vše. Využívali jsme naše silné stránky, dobře jsme servírovali i returnovali.

Překvapilo vás, že Srbové nenasadili Novaka Djokoviče do čtyřhry?
Berdych: Byla to jejich volba. Měli čas si to promyslet, zvolit. Dobře pro nás, vedeme. 
Štěpánek: Mě to stálo deset euro. Vsadil jsem se...

S Murrayovou si asi promluvím, smál se Štěpánek

Radka Štěpánka asi brzy čeká rozhovor s Judy Murrayovou. Maminka britského tenisty Andy Murrayho totiž v průběhu sobotní čtyřhry na svém twitterovém účtu  napsala: "Jediná věc, která nefungovala... Štěpánkovo tričko. Neuvěřitelně ošklivé." 
Navíc dodala: "Vím, že je to šťastné triko. Ale neznamená to, že je méně špatné."
"Asi si s ní brzy promluvím," vysvětloval Štěpánek po zápase. "Možná neví, co tam mám. Je to český lev, národní symbol. To triko pro mě hodně znamená. Budu ho nosit do konce své daviscupové kariéry. Dodává mi vnitřní sílu. Vždycky chci bojovat jako lev," vysvětlil Štěpánek.

Prý byl unavený. Vy jste na zátěž tří dnů dlouhodobě zvyklí.
Štěpánek: Asi bychom měli používat hlavu, ale zase jsme použili srdce, to je naše devíza. Oba jsme schopni pro tým padnout. Jestli ho Srbové nechali stát... Je zajímavý nechávat ferrari v garáži. 
Berdych: My jsme netaktizovali nikdy. Vždycky jsme do toho šli naplno a kolikrát se to vyplatilo a slavili jsme už po čtyřhře. Pravda, někdy člověk pak nemusí být na neděli úplně čerstvý, ale tohle má něco do sebe. 

Před čtyřhrou jste řekl: Hrajeme o vítězství ve finále. Jak důležité je ale zůstat teď koncentrovaný. Poslední bod pořád chybí...
Berdych: Hotovo ještě není, je to hodně daleko. Člověk to ale musí umět odlehčit. Máme plán a zatím se nám ho daří naplňovat, jak jsme si řekli. To je vždycky dobře. 

V tie-breaku jste upadl přímo k lavičce pod nohy srbského kapitána Obradoviče. Proběhla nějaká konverzace?
Berdych: Chtěl jsem se zeptat, co budou dávat na večeři, ale nestačili mi v té rychlosti odpovědět.

Tomáši, v neděli vás v souboji jedniček čeká Novak Dokovič. 
Berdych: proti němu před domácím publikem je obrovská výzva. Jsem v nejlepší možné pozici, nemám co ztratit. Budu se rvát o každý bod, zkusím v tomto extrémním momentu pomoct týmu.

Zkuste odhadnout, v jak těžké situaci bude Djokovič proti vám - při absenci Tipsareviče nemá "v záloze" zkušeného kolegu pro pátý zápas.
Berdych: Pokud cítí, že nemá zálohu, měl zkusit debl a vzít veškerý tlak na sebe. Ale asi je dost sebevědomý. Bude to zajímavé.

Radku, jak jste na tom fyzicky před možným pátým rozhodujícím zápasem?
Nemám problém, dnes jsme na kurtu hodně času nestrávili. teď potřebuju zregenerovat a pak budu čekat, jestli se ten zápas uskuteční. Dám do něj vše.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga