Berdych: Šanci na první pětku mám

  • 2
Velký talent, slýchá o sobě už léta tenista Tomáš Berdych. Ale také zaslechne, že už toho mohl dokázat víc. Jako jeden z mála porazil Federera i Nadala. Jenže pak ztratí zápasy, v nichž je jasným favoritem. Letos mu bude 23 let a před startem Australian Open je čtrnáctý na světě. "To mi samozřejmě nestačí," říká.

V čem jste lepší než loni touto dobou?
Těžko se to popisuje, ale měl bych mít lepší fyzičku, větší sílu a vytrvalost. Je to tím, že jsme hodně změnili přípravu.

Jak?
Byli jsme čtrnáct dní ve Vysokých Tatrách, kde je úplně jiná nadmořská výška, než na jakou jsem zvyklý. Rok předtím jsem se připravoval v Prostějově, ale tohle byla daleko větší fuška.

Vyplatí se taková příprava?
Měla by. Fyzička je v moderním tenise skoro nejdůležitější. Nebudu tak rychle unavený, zbude mi víc sil, mohl bych hrát delší výměny beze strachu, že je fyzicky nevydržím. Taky bych měl bez potíží zvládnout víc těžkých zápasů v řadě.

Co nějaké změny v technice, v úderech?
Spíš jen drobnosti, třeba na forhendovém returnu. I když ve hře odzadu mám forhend lepší než bekhend, soupeři prokoukli, že na returnu z něj dělám dost chyb. To jsme se snažili zlepšit.

Váš kouč Jaroslav Navrátil tvrdí, že můžete být do dvou let mezi nejlepšími pěti hráči. Myslíte si to také?
Šanci na to určitě mám. Federer je o kus dál než my ostatní a Nadal díky antuce taky. Ale pak už to může být kdokoliv z nás, i já. Tedy když budu zdravý a nebudu zbytečně prohrávat některé zápasy.

Což se vám v minulé sezoně stávalo. Co s tím?
Kdybych to věděl, tak to udělám. Možná si nebudu plánovat tolik turnajů, aby mi nezevšedněly. Abych na ně nejezdil a neřekl si: Aha, už je to tady zase...

Takže jich bude méně?
Ne zas o tolik, ono to ani nejde. Třináct velkých turnajů v roce máme povinných a někdy se na ně taky musím připravit. V první polovině sezony do Roland Garros mám asi o jeden turnaj míň než loni. Jinak je to víceméně stejné, celkově zůstanu někde kolem dvaceti.

Proč se na ty zbytečné porážky ptám. O vás se už léta říká, jak velký jste talent. Ale taky se říká, že už byste to měl dokázat a v té světové desítce být natrvalo.
Ale to neznamená, že tam být nechci. Že bych netrénoval. Ona to není sranda a takové řeči kolem mi moc nepomůžou. Chci se dostat nahoru a snad se tam i dostanu. Omezit ty zbytečné porážky bude první krok a hlavní cíl pro tuhle sezonu.

Jaké jsou další?
Hodně nabité bude léto, protože bych chtěl něco uhrát na olympiádě. Není každý rok a ta minulá v Aténách se mi povedla. Taky bych chtěl, aby se nám povedl Davis Cup. Los máme dobrý a Radek Štěpánek je v týmu. A samozřejmě být napevno ve světové desítce a zahrát si na konci roku Turnaj mistrů. To by byla dobrá sezona.

K tomu budou potřeba dobré výsledky hlavně na grandslamech, kde jste byl zatím jen jednou ve čtvrtfinále. Loni ve Wimbledonu.
To bych chtěl zopakovat a dostat se ještě dál. Já nikdy nemělWimbledon moc v oblibě, ale teď musím říct, že se tam docela rád vracím.

Když jsme mluvili o budoucí špičce, váš kouč do ní tipuje ještě Brita Murrayho, Španěla Nadala, Srba Djokoviče a Francouze Gasqueta.
Máme na to všichni. Murray byl dlouho zraněný, propadl se, ale teď už je zase zpátky. Ale tohle se těžko odhaduje. Kdybyste se mě loni touhle dobou zeptal na Djokoviče, měl bych vás za blázna. A on je teď třetí na světě.

Co další jména?
Talent mají třeba mladý Francouz Tsonga nebo Argentinec Del Potro. Ale ti ještě potřebují čas.

Samozřejmě nám tam chybí Federer. Bude mít ještě za dva nebo za tři roky motivaci?
Bude. Kdybyste ho potkával skoro denně, viděl byste, jak je hrozně soutěživý. Líbí se mu, že má takový náskok. Pokud nebude zraněný, zůstane první ještě dlouho. Vždyť je i docela mladý.

A může letos vyhrát antukové Roland Garros, jediný grandslamový turnaj, který mu zatím chybí?
Může. Jediným soupeřem je pro něj Nadal, o nikom jiném se ani nemá cenu bavit. Kdyby nebyl Nadal, vyhraje Federer už několik let po sobě všechny grandslamové turnaje v roce. Ale Nadal má teď velké problémy s koleny.

Loni měl mužský tenis velké aféry kvůli sázení. Nejvíc kvůli Rusovi Davyděnkovi, který je podezřelý z toho, že naschvál prohrál nejeden zápas. Mohou takové věci letos pokračovat?
To snad ne, to by byla hrůza. Případ Davyděnka kazí jméno celému tenisu. Pokud se sázení jemu nebo někomu jinému prokáže, byl bych pro velký trest. Aby si to příště rozmyslel.

Co znamená velký trest?
Třeba i doživotní zákaz tenisu. Nelíbí se mi taková ta varování: aby byl při prvním skandálu zákaz třeba na rok a až při druhém na víc. Hned a napořád. Například v dopingu se může stát omyl, ale tady ne. Do sázení jde každý vědomě.

Změnil se nějak vztah ostatních tenistů k Davyděnkovi?
Můj kamarád to není. Když se mě zeptáte na nejméně oblíbeného hráče, je to určitě on. A nejsem sám, ani ostatní mu ty jeho obhajoby moc nevěří. Poslechnou si ho a mávnou rukou. Všichni chtějí, aby se to vyšetřilo a pořádně potrestalo.

Sezonu jste začal na Hopmanově poháru smíšených dvojic. Ale jeden ze zápasů jste kvůli zranění ani neodehrál. Co se stalo?
To byla jen dvoudenní střevní viróza, už je to pryč.

Takže do nové sezony jdete v plné síle?
Zatím ano. A když na Australian Open uhraju čtvrtfinále, budu se začátkem roku maximálně spokojený.

Tenista Tomáš Berdych při zápase 2. kola turnaje Masters v Paříži.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga