Iveta Benešová

Iveta Benešová | foto: Reuters

Benešová a Zakopalová budou hrát o finále

  • 8
Estoril - Na jedničku si vedly ve čtvrtfinále turnaje v Estorilu české tenistky Iveta Benešová a Klára Zakopalová. Pětadvacetiletá Benešová zdolala Francouzku Camille Pinovou 3:6, 6:2, 6:3 a Zakopalová přehrála Karin Knappovou z Itálie 3:6, 6:4, 6:4. Ve čtvrtfinále naopak dohrál Jiří Vaněk.

ESTORIL

Benešová si po více než dvou letech znovu zahraje o finále turnaje okruhu WTA. V semifinále se střetne s  Maret Aniovou z Estonska.

Vynikající forma Ivety Benešové je příslibem pro barážový duel Fed Cupu, které české tenistky odehrají příští víkend v Izraeli.

Česká reprezentantka v Estorilu vyřadila krátce po sobě už druhou nasazenou hráčku. Poté, co ve středu vyprovodila nasazenou jedničku, si dnes poradila i s turnajvou osmičkou Pinovou, kterou v prvním vzájemném duelu porazila ve třech setech.

Zápas trval bez deseti minut dvě hodiny. Benešová prohrála úvodní sadu 3:6, ale druhou získala poměrem 6:2. V rozhodujícím setu si obě hráčky držely servis až do stavu 2:3, kdy byl zápas na půl hodiny pro déšť přerušen.

Po návratu na dvorec už excelovala česká hráčka, která získala zbylé čtyři hry.

Benešová je v semifinále poprvé od ledna 2006, kdy ji v Hobartu až ve finále zastavila Nizozemka Michaela Krajiceková. 

Zakopalová v souboji s italskou soupeřkou uspěla po více než dvou hodinách a několika dešťových přeháňkách.

Šestadvacetiletá hráčka sice v rozhodující sadě musela dotahovat ztrátu podání, v závěru ale využila toho, že se turnajové trojce přestal dařit servis a udělala celkem devět dvojchyb. O postup do finále střetne s Ruskou Marií Kirilenkovou.

Na úspěchy českých tenistek nenavázal Jiří Vaněk, jenž ve třech setech podlehl Denisu Gremelmayrovi 2:6, 6:3, 2:6 a přišel tak o možnost utkat se v semifinále se světovou jedničkou Rogerem Federerem.

V dalším třísetovém duelu nakonec překvapení nepřipustil druhý nasazený Rus Nikolaj Davyděnko, jenž se o postup do finále utká s Florentem Serrou z Francie.

Postup do semifinále si zajistil také světový hráč číslo jedna Roger Federer, jenž ve dvou setech porazil domácího Fraderika Gila.

Také jejich utkání muselo být pro déšť přerušeno. Švýcarský tenista si po vyrovnaném prvním setu vybral slabší chvilku na úvod druhého dějství, když ztratil svůj servis, poté ale vyhrál šest gamů za sebou.

Jeho dalším soupeřem se může stát Jiří Vaněk, pokud porazí Němce Denise Gremelmayra.

MUŽI 

Dvouhra - 2. kolo:
Gil - Sousa (oba Portug.) 7:6 (7:5), 6:2.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Gil (Portug.) 6:4, 6:1
Gremelmayr (Něm.) - Vaněk (ČR) 6:2, 3:6, 6:2
Davyděnko (2-Rus.) - Gicquel (7-Fr.) 6:4, 5:7, 6:3
Serra (Fr.) - Cipolla (It.) 6:1, 6:1.

Semifinálové dvojice: Federer - Gremelmayr, Davyděnko - Serra.

ŽENY 

Dvouhra - čtvrtfinále:
Benešová (ČR) - Pinová (8-Fr.) 3:6, 6:2, 6:3
Zakopalová (6-ČR) - Knappová (3-It.) 3:6, 6:4, 6:4
Aniová (Est.) - Savčuková (Ukr.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:4
Kirilenková (2-Rus.) - Garbinová (5-It.) 6:0, 6:1

Semifinálové dvojice: Benešová - Aniová, Zakopalová - Kirilenková.

VALENCIE

Nejvýše nasazený domácí tenista David Ferrer porazil po boji svého krajana Fernanda Verdaska a postoupil do semifinále turnaje ve Valencii. Dařilo se i dalším španělským hráčům Tommymu Robredovi a Nicolasi Almagrovi, takže jediným cizincem mezi nejlepší čtyřkou bude Rus Jevgenij Koroljov.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Ferrer (1-Šp.) - Verdasco (7-Šp.) 6:3, 1:6, 7:5
Almagro (5-Šp.) - Monaco (2-Arg.) 6:3, 6:2
Robredo (3-Šp.) - Starace (8-It.) 6:3, 3:0 skreč.
Koroljov (Rus.) - Haase (Niz.) 7:5, 6:4

Semifinálové dvojice: Ferrer - Robredo, Almagro - Koroljov.

Čtyřhra - semifinále:
Parrott, Polášek (USA/SR) - Cibulec, Zverev (ČR/Něm.) 6:3, 6:3.

CHARLESTON

Turnaj v Charlestonu přišel ve čtvrtfinále o svoji nasazenou jedničku a obhájkyni prvenství Jelenu Jankovičovou. Srbská favoritka podlehla v pátek Věře Zvonarevové z Ruska po třísetové bitvě 2:6, 6:3 a 2:6 a následovala dvojku turnaje Marii
Šarapovovou, jež nestačila na Serenu Williamsovou.

Zvonarevové se podařilo srbské soupeřce oplatit semifinálové vyřazení z letošního turnaje v Miami a třetí výhrou vyrovnala vzájemnou bilanci. V cestě do finále jí nyní stojí krajanka Jelena Dementěvová, jež přehrála dvakrát 6:4 Patty Schnyderovou ze Švýcarska.

Soupeřkou Williamsové bude osmnáctiletá nenasazená Francouzka Alize Cornetová. Ta v pátek vyřadila turnajovou desítku Agnes Szavayovou z Maďarska a zopakuje si semifinálovou účast z minulého týdne v Amelia Islandu.  

Dvouhra - čtvrtfinále:
S. Williamsová (5-USA) - Šarapovová (2-Rus.) 7:5, 4:6, 6:1
Zvonarevová (9-Rus.) - Jankovičová (1-Srb.) 6:2, 3:6, 6:2
Dementěvová (4-Rus.) - Schnyderová (7-Švýc.) 6:4, 6:4
Cornetová (Fr.) - Szavayová (10-Maď.) 7:5, 6:4

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Gallovicsová, Govorcovová (Rum./Běl.) - Peschkeová, Stubbsová (3-ČR/Austr.) 6:2, 6:2.

HOUSTON

Předloňský vítěz tenisového turnaje v Houstonu Mardy Fish z USA nepotvrdil ve čtvrtfinále roli favorita a nestačil na španělského soupeře Oscara Hernandeze. Třetí nasazený hráč prohrál ve dvou setech 2:6 a 6:7 a Hernandez, který je turnajovou osmičkou, postoupil poprvé v kariéře do semifinále turnaje ATP. V něm se na houstonské antuce utká s hlavním favoritem Jamesem Blakem.

Také druhé semifinále bude mít španělsko-americké složení, protože se v něm utkají sedmý nasazený Marcel Granollers-Pujol a Wayne Odesnik, jenž před tímto turnajem odehrál na okruhu ATP jediný zápas na antuce. Pro oba soupeře to bude rovněž první semifinále v životě.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Blake (1-USA) - Calleri (5-Arg.) 6:4, 6:3, Hernandez (8-Šp.) - Fish (3-USA) 6:2, 7:6 (7:5), Granollers-Pujol (7-Šp.) - Daniel (Braz.) 6:3, 6:2, Odesnik (USA) - Roitman (Arg.) 2:6, 7:6 (7:4), 6:1.

Semifinálové dvojice: Blake - Hernandez, Granollers-Pujol - Odesnik.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga