Slibný náskok nestačil. Krejčíková a Siniaková finále Turnaje mistryň prohrály

  • 58
V rozhodujícím super tiebreaku vedly už 7:2 a mířily za titulem. Jenže Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková finále čtyřhry na tenisovém Turnaji mistryň nakonec ztratily, rusko-belgickému páru Veronika Kuděrmětovová, Elise Mertensová podlehly 2:6, 6:4 a 9:11. České deblistky přesto prožily fantastickou sezonu, v níž ovládly tři grandslamy. Chuť si budou chtít spravit v závěru týdne na finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové.

„Byl to velmi těžký zápas, ve kterém jsme na konci neměly štěstí. Slibujeme, že příští rok budeme zpátky a bude ještě těžší nás porazit,“ hodnotila Krejčíková při slavnostním ceremoniálu.

Češky ve Fort Worthu na cestě do finále neztratily ani set, jenže do boje o titul vstoupily rozpačitě. Obě přišly o své první servisy a za precizně hrajícími soupeřkami rychle zaostávaly už 0:4.

Krejčíková, Siniaková - Kuděrmětovová, Mertensová

Reportáž z utkání

Pak se sice na podání stabilizovaly, ale na příjmu si šance nevypracovaly a první sadu prohrály 2:6.

Ve druhé za stavu 3:3 přišla Siniaková o servis a nasazené jedničky se ocitly pod velkým tlakem, nicméně vzápětí zareagovaly premiérovým brejkem proti podání Mertensové a nastartovaly se.

Za stavu 5:4 slavily na příjmu i proti Kuděrmětovové, která při setbolu předvedla dvojchybu, a vynutily si rozhodující super tiebreak do deseti bodů.

V jeho úvodu Češky využily psychické pohody, na kurtu hýřily aktivitou a zaraženým protivnicím utekly už na 7:2. Jenže po sérii šesti ztracených výměn v řadě, kterou způsobily z části vlastními chybkami, ale hlavně se vytáhly soupeřky, Češky rázem prohrávaly 7:8.

Veronika Kuděrmětovová (vlevo) a Elise Mertensová s pohárem pro vítězky čtyřhry na Turnaji mistryň.

O chvíli později přežily mečbol, který Siniaková vymazala returnem.

Samy si příležitost ukončit zápas nevypracovaly, neboť ve dlouhé výměně za stavu 9:9 Kuděrmětovová spatřila volnou polovinu dvorce a přesně do ní umístila forhend. A při druhém mečbolu Krejčíková netrefila zdánlivě snadný volej u sítě.

Zatímco Ruska a Belgičanka skončily v radostném a po průběhu super tiebreaku trochu nevěřícném objetí, Češky zklamaně usedly na lavičku a vstřebávaly hořkou porážku.

Turnaj mistryň

příloha iDNES.cz

Při přebírání trofejí už se však usmívaly. „Musím poděkovat i Katce, hrajeme spolu už spoustu let, známe se dlouho a zažily jsme úžasný rok,“ připomněla Krejčíková letošní triumfy české dvojice na Australian Open, US Open a ve Wimbledonu.

„Těším se na další sezonu,“ vyhlásila Krejčíková.

Před přechodem do nového tenisového roku však stojí před Češkami ještě jedna výzva s letopočtem 2022. Finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové v Glasgow.

Češky tam v základní skupině ve čtvrtek změří síly s Polkami, v pátek s Američankami a chtějí sázet i na schopnosti elitního deblového páru. Krejčíková a Siniaková tak brzy dostanou příležitost přebít těsně ztracené finále Turnaje mistryň.

Tenisový Turnaj mistryň ve Fort Worth

tvrdý povrch, dotace 5 milionů dolarů

Čtyřhra - finále
Kuděrmětovová, Mertensová (4-Rus./Belg.) - Krejčíková, Siniaková (1-ČR) 6:2, 4:6, 11:9


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga