Vondroušová prošla do třetího kola, Kvitová a Veselý vypadli po boji

  • 147
V programu třetího dne Australian Open vběhli na kurty Melbourne Parku tři čeští zástupci. Uspěla pouze Markéta Vondroušová, která porazila Kanaďanku Marinovou 6:1, 7:5 a poprvé v kariéře si na úvodním grandslamu sezony zahraje třetí kolo. Už po druhém utkání se s turnajem rozloučila Petra Kvitová, která podlehla Rumunce Cirsteaové 4:6, 6:1, 1:6. Skončil i Jiří Veselý, jenž nestačil na Španěla Carreňa 3:6, 6:7, 6:2 a 4:6.

První účast ve třetím kole melbournského grandslamu si vysloužila Markéta Vondroušová, která porazila kanadskou kvalifikantku Rebeccu Marinovou, až 317. tenistkou světa, poměrem 6:1, 7:5. 

Vondroušová vs Marinová

Reportáž z utkání

Jak výsledek napovídá, šlo o duel dvou naprosto rozdílných setů.

Tím prvním projela Vondroušová i díky výrazné pomoci soupeřky naprosto hladce a nijak ji nelimitovalo ani obvázané levé stehno.

Kanaďanka velmi často kazila, jen v prvním setu předvedla 15 nevynucených chyb. I díky nim si Vondroušová za pouhých 25 minut hry připravila parádním lobem a následným přesným forhendem k lajně druhý setbol a vzápětí získala sadu 6:1.

✌round✅

10. února 2021 v 5:32, příspěvek archivován: 10. února 2021 v 12:44

Druhý set však přinesl zcela odlišný a velmi napínavý průběh. Marinová se ohromně zvedla, svým úderům dodala sílu i rychlost a rozběhaná Vondroušová se musela čím dál častěji vydýchávat za základní lajnou.

Australian Open

příloha iDNES.cz

Po premiérové ztrátě servisu jí hrozil dokonce nepříjemný stav 0:3, bojovná Češka ale ve dvanáctiminutovém gamu odolala stavu 0:40 i šesti kanadským brejkbolům a také díky tomu brzy srovnala na 3:3.

Pak sice Vondroušová znovu přišla o podání a při skóre 4:5 čelila setbolu, soupeřka jí však vrátila do hry dvojchybou a Češka následně vyrovnanou koncovku třemi gamy v řadě urvala ve svůj prospěch. Poprvé v kariéře tak uspěla na Australian Open ve dvou zápasech po sobě.

Kvitová neuspěla v divoké přetahované

Vondroušová v dalším kole vyzve překvapivou přemožitelku Petry Kvitové Soranu Cirsteaovou z Rumunska. Pro nasazenou devítku Kvitovou skončil úvodní grandslam sezony nečekaně brzy, Češka vypadla ve druhém kole se 68. hráčkou světa po divokém duelu 4:6, 6:1 a 1:6. V utkání se dopustila 44 nevynucených chyb a šestkrát přišla o podání. 

Už před zápasem si Kvitová uvědomovala, že ji čeká těžká překážka. „Zápasy se Soranou jsou vždycky výzva: hraje podobně agresivně jako já a nikdy nevíte, jak se to vyvine. Musím se soustředit na každý balon, aby zápas najednou neotočila,“ vyhlížela.

Kvitová - Cirsteaová

Reportáž z utkání

A přestože si byla vědoma záludnosti soupeřky, stala se obětí právě takového obratu, kterého se obávala.

Kvitová do zápasu vlétla a při vedení 2:0 znovu dobývala servis soupeřky. Jenže ani jeden ze tří brejkbolů nevyužila, což ji v dalším průběhu mrzelo.

Od stavu 3:1 totiž v následujících čtyřech gamech uhrála jen čtyři fiftýny, proti riskující Cirsteaové byla bezmocná, vlastní zbraně nezabíraly.

Až když Rumunka za stavu 5:3 podávala na zisk setu, se česká tenistka opět chytila. Protáhla délku returnů a proměnila třetí brejkbol, načež zatnutou pěstí vyslala jasný signál, že hodlá ještě bojovat.

Petra Kvitová tlačí bekhendem ve druhém kole Australian Open.

Vzápětí se ale při vlastním podání znovu soužila. Autem z forhendu nabídla soupeřce setbol, načež chtěla zariskovat prudkým druhým servisem, jenže předvedla dvojchybu. 

Před druhým setem odhodila Kvitová čelenku a její rituál na probuzení zafungoval náramně.

Smutná Kvitová: Jako jízda na horské dráze, tahle prohra bolí

Češka pálila do soupeřky rovnou z returnů a díky dvěma brejkům odskočila na 4:0. O dva gamy později pak nejprve ustála pět brejkbolů, než zdárným náběhem na síť dlouhou přetahovanou rozhodla. Rumunka v následující hře odevzdala set dvojchybou.

Jenže v rozhodujícím dějství potkal podobný výpadek při servisu Kvitovou. Ač měla být nasazená devítka nabuzena hladkým ziskem druhého setu, trápila se. Netrefovala první podání a dál zapisovala nevynucené chyby. 

Ve druhé hře jí ke srovnání nestačilo ani vedení 40:0, Češka ne a ne najít způsob, jak přetlačit houževnatou a dobře se pohybující Cirsteaovou.

První game získala až za stavu 0:4, a ještě se zarputile snažila zápas otočit. Jenže s kombinací skvěle hrající soupeřky a vlastních nepřesností nic nezmohla. V sedmé hře sice odvrátila tři mečboly, dva z nich darovala protivnici dvojchybami, při čtvrtém už ale poslala bekhend do autu. 

Veselému nestačilo ani 36 es

Proti nasazené patnáctce a semifinalistovi loňského US Open Pablu Carreňovi usiloval o účast ve třetím kole Jiří Veselý. Nejlepší český tenista favorizovanému sokovi statečně vzdoroval, potrápil jej 36 esy a 63 vítěznými údery, nakonec však prohrál 3:6, 6:7 (3:7), 6:2 a 4:6.

Veselý - Carreňo

Reportáž z utkání

Veselý si v úvodu utkání nevěděl rady se servisem soupeře, v prvních čtyřech gamech na příjmu získal jen pět fiftýnů. A jelikož v šesté hře sám o podání přišel, za stavu 3:5 čelil hrozbě ztráty setu.

Lacino se ovšem nevzdal, poprvé se dostal i k brejkbolům. Jenže ani jeden nevyužil, při dvou šancích neměl nárok, třetí příležitost pokazil sám, když v dobře rozehrané výměně poslal bekhend jen do pásky.

O chvíli později se Carreňo dostal k setbolu a nemýlil se.

Ve druhé sadě si oba tenisté svědomitě strážili podání, jedinému brejkbolu čelil Veselý. Čech za stavu 3:3 nabídl soupeři výhodu dvojchybou, vzápětí si ale pomohl servisem, díky němuž uzmul následující tři fiftýny.

Veselý doufal ve srovnání v loterii zkrácené hry, jenže od začátku v ní za nechybujícím a tvrdě hrajícím Španělem zaostával. Vypálil sice dvě esa, ale také o podání dvakrát přišel, celkově tiebreak ztratil poměrem 3:7.

Jiří Veselý se soustředí na volej ve druhém kole Australian Open.

S vědomím nepříznivého skóre přidal Veselý ve třetím setu na agresivitě a dosud bezchybně podávajícího Carreňu připravil o servis hned v prvním a poté i sedmém gamu. Odměnou za pozitivní a aktivní přístup mu byl jednoznačný zisk setu 6:2 a snížení. 

Ve čtvrtém dějství svedli oba aktéři opět velmi vyrovnaný boj. Veselý mohl v pátém gamu znovu získat výhodu brejku, jenže Carreňo v pravý čas vytáhl eso. Další příležitost měl levoruký tenista za stavu 4:4, Španěl však třikrát v řadě trefil kvalitní první servis a vývoj gamu otočil.

Promarněné příležitosti následně za stavu 4:5 vyústily ve dva zbrklé náběhy na síť od Veselého, český reprezentant už se ze ztráty 0:30 neotřepal. Přepáleným úderem daroval Carreňovi mečbol a Španěl dvě a půl hodiny dlouhý zápas zakončil dělovým forhendem po čáře.

Djokovič se nadřel, Serena suverénní, Wawrinka selhal

Zdárně si ve druhém kole počínal také obhájce titulu Novak Djokovič, první tenista světa porazil 6:3, 6:7, 7:6 a 6:3 Američana Francese Tiafoea. Uspěla také nasazená desítka Serena Williamsová, která si poradila 6:3, 6:0 s o patnáct let mladší Ninou Stojanovičovou ze Srbska. 

Djokovič k vítězství nad 64. hráčem světa potřeboval přes tři a půl hodiny. O postupu rozhodl ve čtvrtém setu za stavu 3:3, kdy sebral Tiafoeovi podání a pak znovu za stavu 5:3. Dalším soupeřem vítěze posledních dvou ročníků Australian Open bude další Američan Taylor Fritz.

Srb Novak Djokovič slaví postup do třetího kola Australian Open.

„Velmi náročný zápas. Frances bojoval a také se hrálo v nepříjemných podmínkách, protože dokud na kurt svítilo slunce, tak bylo hrozné vedro,“ řekl Djokovič. „Ale samozřejmě kdybych si měl vybrat, tak je lepší podobné zápasy odehrát v prvním týdnu turnaje,“ dodal. 

Devětatřicetiletá Williamsová, která v minulosti Australian Open sedmkrát vyhrála, zatím v Melbourne neztratila ani set. Bývalá světová jednička udělala další krok k zisku 24. grandslamového titulu a vyrovnání rekordu Margaret Courtové. Její příští sokyní bude Ruska Anastasia Potapovová.

Skončila naopak Serenina starší sestra Venus, která prohrála 1:6 a 0:6 se Sarou Erraniovou z Itálie. Fanoušci ji ale vyprovodili bouřlivým potleskem, protože čtyřicetiletá sedminásobná grandslamová vítězka utkání dohrála navzdory zraněním. Od začátku hrála s bolavým kolenem a v prvním setu si vyvrkla kotník, který ji ve zbytku zápasu viditelně omezoval.

Pavouky turnaje

„Myslela jsem, že to vzdá, protože neběhala a i špatně chodila. Měla jsem víc starost o ni než o mojí hru,“ uvedla Erraniová. „Říkala jsem si, že to musí každou chvíli ukončit. Ale ona místo toho pokračovala až do konce,“ přidala finalistka French Open z roku 2012.

Bez problémů do třetího kola prošla předloňská vítězka z Melbourne Naomi Ósakaová. Trojnásobná grandslamová šampionka porazila 6:2 a 6:3 Caroline Garciaovou z Francie. Další soupeřkou třetí nasazené japonské tenistky bude Ons Džabúrová z Tuniska.

Výrazně víc se na postup nadřela světová dvojka Simona Halepová z Rumunska, která si nakonec s Australankou Aljou Tomljanovicovou poradila 4:6, 6:4 a 7:5. V rozhodující sadě dvojnásobná grandslamová vítězka a finalistka Australian Open z roku 2018 prohrávala už 2:5, k mečbolu ale soupeřku nepustila. 

S turnajem se ve druhém kole rozloučil trojnásobný grandslamový vítěz Stan Wawrinka, který skončil po pětisetové bitvě 5:7, 1:6, 6:4, 6:2 a 6:7 s Mártonem Fucsovicsem z Maďarska. Sedmnáctý nasazený tenista prohrával už 0:2 na sety, dokázal srovnat a v rozhodujícím tie-breaku vedl 6:1, pak ale za stavu 9:6 promarnil tři mečboly a vypadl.

„Mám pocit, že jsem umřel,“ řekl Fucsovics. „Byl to můj druhý pětisetový zápas za sebou a ještě v tom horku... Věděl jsem, že za stavu 2:0 není rozhodnuto, protože vypadal silně fyzicky i psychicky. Ale ustál jsem to a postoupil jsem,“ prohlásil 55. hráč světového žebříčku.

Tenisový grandslam Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů

Muži
Dvouhra - 2. kolo:
Carreňo (15-Šp.) - Veselý (ČR) 6:3, 7:6 (7:3), 2:6, 6:4
Djokovič (1-Srb.) - Tiafoe (USA) 6:3, 6:7 (3:7), 7:6 (7:2), 6:3
Thiem (3-Rak.) - Köpfer (Něm.) 6:4, 6:0, 6:2
A. Zverev (6-Něm.) - Cressy (USA) 7:5, 6:4, 6:3
Schwartzman (8-Arg.) - Muller (Fr.) 6:2, 6:0, 6:3
Shapovalov (11-Kan.) - Tomic (Austr.) 6:1, 6:3, 6:2
Raonic (14-Kan.) - Moutet (Fr.) 6:7 (1:7), 6:1, 6:1, 6:4
Fucsovics (Maď.) - Wawrinka (17-Švýc.) 7:5, 6:1, 4:6, 2:6, 7:6 (11:9)
Dimitrov (18-Bulh.) - Bolt (Austr.) 7:6 (7:1), 6:1, 6:2
Auger-Aliassime (20-Kan.) - Duckworth (Austr.) 6:4, 6:1, 6:2
Lajovič (23-Srb.) - Bublik (Kaz.) 6:4, 7:6 (7:4), 4:6, 6:3
Fritz (27-USA) - Opelka (USA) 4:6, 7:6 (8:6), 6:7 (4:7), 7:6 (7:5), 6:2
Mannarino (32-Fr.) - Kecmanovič (Srb.) 6:1, 6:2, 6:4
Karacev (Rus.) - Gerasimov (Běl.) 6:0, 6:1, 6:0
Martínez (Šp.) - Ruusuvuori (Fin.) 1:6, 6:3, 6:2, 7:6 (7:5)
Kyrgios (Austr.) - Humbert (29-Fr.) 5:7, 6:4, 3:6, 7:6 (7:2), 6:4

Ženy
Dvouhra - 2. kolo:
Vondroušová (19-ČR) - Marinová (Kan.) 6:1, 7:5
Cirsteaová (Rum.) - Kvitová (9-ČR) 6:4, 1:6, 6:1
Halepová (2-Rum.) - Tomljanovicová (Austr.) 4:6, 6:4, 7:5
Ósakaová (3-Jap.) - Garciaová (Fr.) 6:2, 6:3
Sabalenková (7-Běl.) - Kasatkinová (Rus.) 7:6 (7:5), 6:3
Sie Šu-wej (Tchaj-wan) - Andreescuová (8-Kan.) 6:3, 6:2
S. Williamsová (10-USA) - Stojanovičová (Srb.) 6:3, 6:0
Muguruzaová (14-Šp.) - Samsonovová (Rus.) 6:3, 6:1
Šwiateková (15-Pol.) - Giorgiová (It.) 6:2, 6:4
Ferroová (Fr.) - Rybakinová (17-Kaz.) 6:4, 6:4
Džabúrová (27-Tun.) - Schmiedlová (SR) 6:3, 6:2
Kuděrmětovová (32-Rus.) - Gračevová (Rus.) 5:7, 6:2, 6:2
Dijasová (Kaz.) - Peraová (USA) 6:4, 3:6, 6:3
Erraniová (It.) - V. Williamsová (USA) 6:1, 6:0
Potapovová (Rus.) - Babosová (Maď.) 6:2, 6:4
Liová (USA) - Cornetová (Fr.) 6:2, 7:6 (8:6)

Čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Bogdanová, Petersonová (Rum./Švé.) 6:3, 6:1
Hradecká, Kristýna Plíšková (ČR)
- Sizikovová, Alexandrovová (Rus.) 6:3, 6:3
Lapková, Vondroušová (Běl./ČR) - Brengleová, Davisová (USA) 6:4, 6:0
Bondarenková, Kičenoková (Ukr.) - Bouzková, Sorribesová (ČR/Šp.) 5:7, 6:4, 6:0

Čtvrteční program

začátky v 1:00 SEČ

Rod Laver Arena: Karolína Plíšková (6-ČR) - Collinsová (USA), Bartyová (1-Austr.) - Gavrilovová (Austr.), Tsitsipas (5-Řec.) - Kokkinakis (Austr.), 9:00 Gauffová (USA) - Svitolinová (5-Ukr.), Nadal (2-Šp.) - Mmoh (USA)

Margaret Court Arena: Bencicová (11-Švýc.) - Kuzněcovová (Rus.), Keninová (4-USA) - Kanepiová (Est.), Macháč (ČR) - Berrettini (9-It.), 9:00 Cuevas (Urug.) - De Minaur (21-Austr.), Pegulaová (USA) - Stosurová (obě Austr.)

John Cain Arena: Rubljov (7-Rus.) - Monteiro (Braz.), Kontaveitová (21-Est.) - Watsonová (Brit.), Fognini (16-It.) - Caruso (It.), 9:00, Carballés (Šp.) - Medveděv (4-Rus.)

Kurt č. 13, 1. zápas: Muchová (25-ČR) - Barthelová (Něm.)

Kurt č. 16, 2. zápas: Krejčíková (ČR) - Alexandrovová (29-Rus.)

, , pro iDNES.cz,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga