Dívka, která chtěla být Někdo. Táta ji řezal, Alžběta II. jí blahopřála

  9:33
Dějiny odsoudily Altheu Gibsonovou k živoření na bavlníkové farmě v Jižní Karolíně, sezení v zadní části autobusu a vcházení do budov postranními dveřmi. Jenže ona se vzbouřila.

Tenisová šampionka Althea Gibsonová | foto: Profimedia.cz

Na wimbledonském centrkurtu jí předávala trofej britská královna Alžběta II.

V New Yorku pro ni starosta Robert F. Wagner uspořádal triumfální jízdu v kabrioletu po Páté Avenue na Manhattanu, při níž jí tleskaly davy obyvatel a z oken mrakodrapů na ni pršely blyštivé konfety.

Před 60 lety se stala první Afroameričankou, která ovládla US Open. Od viceprezidenta Richarda Nixona přebírala ve Forest Hills pohár, v němž byly bílé gladioly a červené růže. V očích se jí leskly slzy.

Famózní sportovkyně a statečná žena, jejímž krédem klidně mohlo být spojení „nic není nemožné“. Stala se idolem sester Venus a Sereny Williamsových, jež pak inspirovaly novou vlnu amerických hvězd, k nimž patří Sloane Stephensová a Madison Keysová, finalistky letošního klání na Flushing Meadows.

V bitvách s osudem předvedla takřka zázračné činy jako atlet Jesse Owens, boxer Joe Louis či baseballista Jackie Robinson. Některé nevlídnosti své doby však nepřemohla a zápolila s nimi až do smrti.

Vládkyně policejních bariér

Ano, kdejaký průšvih opravdu může být k něčemu dobrý. I když se jedná o tak kolosální průšvih, jakým byla velká hospodářská krize.

Poté, co udeřila na jihovýchod Spojených států, opustili Daniel a Annie Bell Gibsonovi pronajaté bavlníkové pole a vydali se za štěstím do New Yorku. Usadili se v Harlemu, na 143. ulici, jejíž část byla přes den z obou stran zatarasena, aby do ní nemohla vjíždět auta.

Zatímco nenávistí sršící segregace Althee do cesty neustále stavěla bytelné barikády, tyto dvě bariéry pro její život znamenaly požehnání. Společnost Police Athletic League mezi nimi na 143. ulici pořádala sportovní utkání pro děti, na nichž ve 30 .letech 20. století začala vynikat.

Rodiče se radovali dvakrát, neboť ve škole je odbojná dcerka potěšila zřídka. Občas do ní ani nedorazila, načež se Daniel Gibson rozlítil: „Taťka mě řezal,“ vzpomínala. „A nemám na mysli nějaké plácání.“

Před otcovou zlostí se schovávala ve vagonech tehdy velmi nebezpečného newyorského metra, v nichž se vozila až do večera. Naštěstí ji zaujala pálkovaná. Už ve dvanácti se v ní stala ženskou šampionkou New Yorku. Sbírka mezi sousedy jí v roce 1940 umožnila nastoupit do Cosmopolitan Tennis Clubu.

V éře otevřeného rasismu se vydala na naprosto neprobádanou a zdánlivě neprůchodnou stezku.

Málokdo si dokázal jen představit, že by se černoška mohla stát superhvězdou tak nóbl sportu, jakým byl tenis. Při historické pouti, která se chvílemi měnila v ohromující trysk, jí pomohla řada dobrodějů.

První skutečné rakety jí pořídil hudebník Buddy Walker. Trénovali ji bývalý profesionál Frederick Johnson a Walter Johnson, pozdější kouč dalšího pionýra Arthura Ashe. Díky sponzorství lékaře a aktivisty Huberta Eatona se polepšená studentka dostala na střední školu a na univerzitu na Floridě.

Dokument o životě Althey Gibsonové:

Nicméně podporovali ji nejen příslušníci černošské komunity. Třebaže na kurtech vytáhlé děvče s pádným podáním a znamenitými voleji čím dál tím víc excelovalo, pořadatelé amerického Národního mistrovství (nyní US Open) ho zatvrzele odmítali zapsat mezi účastnice.

Za její pozvání na nejprestižnější domácí podnik orodovala běloška Alice Marblová, vítězka Wimbledonu a US Open v penzi. V časopise American Lawn Tennis otiskli její kousavý dopis, v němž naléhala na šéfy klubu ve Forest Hills, aby přestali urážlivě opomíjet Gibsonovou.

Z míst pro barevné ke královně

Stalo se v srpnu 1950. „Žádný ,Negro’ dosud nevkročil na tyto dvorce. Gibsonová zvládla těžší úkol než Jackie Robinson, když prvně nakráčel na hřiště Brooklyn Dodgers,“ napsal reportér Lester Rodney.

Gibsonová směle mašírovala za slávou. Promovala na Floridě, přijali ji jako učitelku tělocviku na vysoké škole v Jefferson City.

Aby jí kritici neměli co vytknout, dávala si záležet na příkladném chování na kurtu. Na grandslamech dosahovala stále lepších výsledků.

Na jaře 1956 si přivlastnila titul na Roland Garros, v létě 1957 coby první Afroameričanka získala wimbledonský titul, blahopřála jí Alžběta II. „Z míst vyhrazených v autobusu pro barevné až k podání rukou s anglickou královnou jsem musela urazit pořádnou štreku,“ pravila.

Po příletu jí newyorský starosta Wagner udělil nejvyšší civilní vyznamenání. Měsíc nato vyhrála US Open. „Nic se nevyrovná triumfu na mistrovství ve vaší vlasti,“ řekla.

Mezi lety 1956 a 1958 posbírala outsiderka se „špatným“ odstínem pleti pět grandslamových titulů ve dvouhře, pět v deblu a jeden ve smíšené čtyřhře. Stala se světovou jedničkou. Agentura Associated Press ji v letech 1957 a 1958 jmenovala Sportovkyní roku. Jako první černoška se objevila na titulní stránce časopisů Sports Illustrated a Time.

Teď by se s podobnou sbírkou úspěchů zakrátko proměnila v multimilionářku. Jenže v tomto ohledu dějiny nepřeprala. Jako amatérka si vydělávala jen drobné.

Ve své knize Vždycky jsem chtěla být někdo napsala: „Má finanční situace byla žalostná. Je fajn být tenisovou královnou, jenže korunu nesníte. Nemůžete připnout trůn k formuláři pro daňový úřad. Takoví už bytné, prodavači a zaměstnanci berňáku jsou: chtějí peníze. Vládla jsem prázdnému bankovnímu účtu.“

Proto přestoupila k profesionálům. Válela na exhibicích. Putovala po světě s basketbalovými kouzelníky Harlem Globetrotters. Talentovaná zpěvačka natočila album. Objevila se v roli otrokyně ve westernu Kavaleristé, který natočil John Ford a v němž zářil John Wayne.

V sedmatřiceti se znovu proměnila v průkopnici, tentokrát golfovou - zapojila se do LPGA Tour. Znovu tím dráždila mnoho rasistů. A znovu povzbuzovala miliony svých obdivovatelů: Když to svedla Althea, proč bych nemohl(a) já?

Profil tenisové šampionky Althey Gibsonové:

Štědré částky se k ní ovšem stále nehrnuly. „Bílé soupeřky, jež jsem na kurtu drtila, si mohly vybírat z lukrativních nabídek a pozvánek. Uvědomila jsem si, že má vítězství nezničila rasové bariéry, jak jsem - asi bláhově - doufala. A pokud jsem je zbourala, vyrostly zase nové.“

Nestala se rentiérkou. Pokoušela se o kariéru v politice, pracovala jako manažerka, trénovala spoustu nadějí včetně Ziny Garrisonové. Přesto po šedesátce, dvou rozvodech a dvou mozkových příhodách, které ji vyčerpaly tělesně i finančně, zůstala bez prostředků.

Hrozilo, že šampionka, ikona a revolucionářka zemře v chudobě. Že ale byla Někdo, ukázala její někdejší sokyně a deblová parťačka Angela Buxtonová. V tenisové branži tajně uspořádala sbírku, díky níž Althea nacházela ve schránce obálky s penězi. Objevila dalšího anděla, jenž jí pomohl v půtce s historií. Málokdo s ní zápolil tak udatně jako ona.

Autor:

Princezna Kate se poprvé po operaci břicha ukázala na veřejnosti

Princezna Kate (Windsor, 10. září 2022)

VIDEO Princeznu Kate (42) po více než dvou měsících poprvé vyfotili na veřejnosti. V pondělí ji matka...

Pitva odhalila příčinu smrti manžela lady Gabrielly Windsorové

Thomas Kingston a lady Gabriella Windsorová se vzali ve Windsoru 18. května...

VIDEO Koroner v pátek oznámil výsledky pitvy, kterou úřady nařídili po smrti finančníka Thomase...

Královská rodina truchlí. V pouhých 45 letech zemřel manžel lady Windsorové

Lady Gabriella Windsorová a její snoubenec Thomas Kingston na zásnubním...

VIDEO Britskou královskou rodinu zasáhla šokující zpráva. Ve věku 45 let náhle zemřel finančník Thomas...

Princ William zrušil na poslední chvíli z osobních důvodů účast na akci

Princ William a princezna Kate (Londýn, 21. listopadu 2023)

VIDEO Britský princ William (41) odřekl svou účast na úterní vzpomínkové slavnosti na hradě Windsor. Na...

Krále Karla III. rozesmálo přání k uzdravení, další ho rozplakala

Král Karel III. dostává denně výběr z tisíců přání, které chodí do...

Od zveřejnění diagnózy rakoviny přichází do Buckinghamského paláce tisíce přání brzkého uzdravení...

Zatímco král bojuje s rakovinou, Harry a Meghan ukázali nový web s tituly

Král Karel III. a jeho syn princ Harry s manželkou Meghan Markle

VIDEO Britský král Karel III. (75) se vrátil z východoanglického Sandringhamu do Londýna, kde ho čeká...

Harry přiletěl domů, církev se modlí. Británie je otřesená Karlovou rakovinou

Titulní stránky britských novin plní zprávy o králi Karlu III. (6. února 2024).

VIDEO V úterý se Velká Británie probudila do dne, kdy už ví, že králi Karlovi III. byla diagnostikována...

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Embiid si podmanil New York, Lakers ztrácejí proti Denveru naději

26. dubna 2024  7:22,  aktualizováno  8:13

Hned tři týmy bojovaly ve čtvrtek o naději na druhé kolo play off basketbalové NBA. Philadelphia...

Musím se učit i na turnajích, líčí Menšík. Příští týden píše didaktické testy

26. dubna 2024  7:30

Madrid (Od naší zpravodajky) Nejprve vůbec nevěděl, jestli na prestižní turnaj do Madridu odcestuje. Chvíli si myslel, že kvůli...

Pomohl Čechům k respektu i olympiádě. Španělský stratég vyčte formu z tváře

26. dubna 2024

Přišel Česko učit úspěšné španělské badmintonové cestě. Brzy nato se stal koučem reprezentace. Po...

Carolina a Florida slaví v play off další výhry a jsou krok od postupu

26. dubna 2024  6:08,  aktualizováno  6:36

Ve čtvrtek nabídlo play off hokejové NHL jen dva duely. Carolina i díky asistenci Martina Nečase...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...