Dostihy (ilustrační foto).

Dostihy (ilustrační foto). | foto: Jan Karásek, MAFRA

Žokej Rája nastoupí do Derby s "náhradní" klíční kostí

  • 0
"A je to v háji," byla nejslušnější nadávka, kterou před dvěma týdny žokej Jan Rája použil, když se těžce sbíral po pádu z koně ze země. Hned měl jasno. Ani nemusel čekat na verdikt lékařů. Zlomená klíční kost.

"Tohle jsem zažil už čtyřikrát, nebylo co řešit. Nemyslel jsem na bolest, ale na následek. Nebudu moct jezdit za dva týdny v Derby," říká Rája. Přitom se měl vyhoupnout do sedla největšího favorita, hřebce Roches Crosse, na kterého si jej vyžádal sám Josef Váňa.

Žádný prestižnější rovinový dostih se v Česku neběhá. Žokej se už pomalu smiřoval s tím, že se bude šest týdnů na dostihy jen dívat.

A tehdy začal úřadovat Váňa.

Místo do Motola odeslal Váňa zraněného Ráju do plzeňské nemocnice, kde ho lékaři dávají dohromady. Do hodiny ležel na sále. Rozdrcenou klíční kost mu nahradili implantátem.

"Tak co?" ptal se pár dní po operaci nedočkavě Váňa svého žokeje.

"Koně pojedu," odpověděl Rája, sedl za volant, odřídil cestu do Načešic u Chrudimi, kde žije, a začal se chystat na Derby.

"Nechtěl jsem ani věřit, že se budu cítit tak dobře. Naplno mě prověřila v tréninku klisna, kterou mámjezdit v rámci Derby dne. Musel jsem ji začít vyjíždět a použít sílu. A všechno bylo v pohodě." Nad jeho zázračným uzdravením nevěřícně kroutí hlavou také trenér Jiří Janda, u něhož Rája pracuje.

"Je to skoro jako zázrak. Honza rajtuje, jako by se mu nic nestalo," říká Janda a pochvaluje si Rájův comeback. Také on bude v neděli v jednom z rámcových dostihů spoléhat na Rájovo jezdecké umění. V Ceně hřebčína Křenek bude partnerem jeho svěřenkyně a favoritky klisny Kolymbie.

Kromě lékařů Rájovi nyní pomáhá také lidový léčitel. "K těmhle věcem jsem býval skeptický, ale něco mezi nebem a zemí skutečně funguje. Cítím se opravdu dobře, teď jen doladit fyzičku. Z gauče nikdo žádný velký dostih nevyhrál," říká žokej a shání po kamarádech rotoped, aby rychle dohnal tréninkové manko.

V neděli tak žokej dostane šanci získat triumf, kterýmuv jeho bohaté sbírce vítězství chybí. S tmavým hnědákem vyhrál sice Velkou červnovou cenu, což je prověrka před Derby, Rája je přesto ve vyhlídkách opatrný. "Kůň není motorka, která má v sobě kubaturu a jedete," říká zázračně uzdravený žokej.

V neděli pojede na plný plyn.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž