Momentka ze zápasu Česko - Polsko ve Zlíně

Momentka ze zápasu Česko - Polsko ve Zlíně | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Šachový svátek ve Zlíně. Česko hraje mezistátní zápas s Polskem

  • 0
V roce 1937 sehrál v Baťově městě simultánku mistr světa José Raúl Capablanca, o šest let později další světový šampion Alexandr Aljechin. Od pondělka hostí Zlín mezistátní šachové utkání Česka s Polskem.

„Za situace, kdy se většina světových šachových turnajů nekoná a před pandemií musela ustoupit i olympiáda v Rusku, jsme hledali pro naše špičkové hráče adekvátní náhradu,“ vysvětlil místopředseda českého šachového svazu Rostislav Svoboda.

Zlín jako dějiště duelu zvolil svaz záměrně.

„Šachy tady mají velkou tradici. Zlínský klub v letošním roce oslaví 95 let od svého vzniku a jednu z prvních heren měl v současném hotelu Moskva,“ zmínil místo střetnutí.

Zápas má výjimečný formát. Země se obvykle střetávají na olympiádách a šampionátech v zápasech hraných na čtyři partie. Ve Zlíně změří síly pětičlenná družstva, přičemž od pondělí do pátku se každý hráč utká s každým.

„Takový duel jsem nikdy nehrál,“ marně lovil v paměti nehrající kapitán českého družstva a mezinárodní velmistr Zbyněk Hráček.

Soupeři se dohodli, že nepostaví své dva nejlepší hráče. V české nominaci tak schází čerstvý desetinásobný mistr republiky David Navara i tuzemská dvojka Viktor Láznička. „Utkání jsme pojali tak, abychom vyzkoušeli hráče širšího okruhu reprezentace. Letos moc šancí neměli, soustředění zápasy nenahradí,“ poznamenal místopředseda svazu.

Mírným favoritem jsou Češi. „S Poláky jsme dlouho prohrávali, ale poslední dva zápasy jsme zvládli lépe,“ připomněl Hráček.

Po úvodním dni se jeho svěřenci ujali vedení 3:2. Čtyři partie skončily patem, plusový bod získal Jiří Štoček s černými figurami. Průběh jednotlivých zápasů nabízí stránky www.chess.cz.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž