Orientační běh, ilustrační foto

Orientační běh, ilustrační foto

Zlato z MČR. Turnovští orientační běžci slaví největší úspěch

  • 1
Nejlepší orientační běžci v republice jsou z Turnova. Turnovský tým ve složení Martin Baier, Lucie Krafková, Petr Fodor, Iva Rufferová, Pavel Hradec, Michaela Gomzyk-Omová a TomášDlabaja suverénně ovládl Mistrovství České republiky klubů, které se běželo v neděli ve Stříteži na Mohelnicku.

"Je to historicky největší úspěch našeho klubu," říká Daniel Wolf z Oddílu orientačního běhu TJ Turnov. Na prvních úsecích se ve vedení střídaly týmy Šumperka a Hradce Králové, ovšem po čtvrtém úseku se definitivně usadil na čele turnovský A-tým a postupně zvýrazňoval své vedení. Nakonec zvítězil naprosto jasně s náskokem přes osm minut, což se zařadí mezi nejvýraznější vítězství historie klubových šampionátů.

"Zisk premiérového titulu mezi dospělou elitou je pro turnovský orientační běh nejlepším vyvrcholením oslav třiceti let existence klubu," připomíná Wolf.

Turnovský úspěch podtrhla i bronzová medaile týmu nadějí v kategorii dorostu do 18 let, kterou získal tým ve složení Michal Rychlý, Nikola Kochová, Patrik Horák, Anna Štičková, Adam Chloupek, Petra Pavlovcová a Vít Zakouřil.

Nedělnímu mistrovskému klání předcházelo Mistrovství České republiky tříčlenných štafet. Zde si OOB TJ Turnov připsal další úspěch. V hlavních kategoriích MČR získal tým stříbrné medaile v kategorii mužů zásluhou týmu Baier, Fodor, Dlabaja, druhý tým skončil čtrnáctý.

Další stříbro přidaly i turnovské ženy ve složení Krafková, Rufferová, Gomzyk-Omová. Dvě medaile vybojovali i dorostenci. Turnovské medailové žně navíc obohatila i další stříbrná medaile v kategorii veteránů.

Víkendové úspěchy vynesly turnovský oddíl na čelní místa dlouhodobých soutěží vypsaných Českým svazem orientačních sportů. Malý klub z města v srdci Českého ráje už nepatří pouze do širší skupiny favoritů českého orientačního běhu, ale po této sezoně se usadil na špici.

Turnov načal novou éru svého působení, ve které by chtěl patřit mezi nejlepší. Před sezonou posílil o předního českého orientačního běžce Tomáše Dlabaju, který před třemi týdny vybojoval na mistrovství republiky na klasické trati stříbrnou medaili. Přišel také Pavel Hradec z Chrastavy, bývalý dorostenecký reprezentant.

Oddíl orientačního běhu TJ Turnov oslavil 1. ledna roku 2011 tři desítky let aktivního působení. Sdružuje přes sto členů a vychoval řadu kvalitních závodníků, kteří se probojovali do reprezentačních výběrů na vrcholných akcích.

Patří mezi ně Aleš Drahoňovský, Andrea Stárková-Málková, Michaela Gomzyk-Omová, Ondřej Holas, Jakub Oma nebo Petra Pavlovcová.

Turnovský klub začal skromně a postupně vyrostl v tým, o němž se v Česku ví. K tréninku využívá okolní ideální terény Českého ráje a podhůří Jizerských hor.

Orientační běžci z Turnova pořád lákají do svých řad nové členy. "Pokud se i vy budete chtít stát členy dobré party a aktivně se pohybovat, neřešte, zda je vám pět nebo sto let a neváhejte nás kontaktovat po celý rok! Nezávisle se můžete přijít podívat na jakýkoli trénink, či si zaběhnout některý z četných závodů," zvou Turnovští.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž