Železný se vrátil ve vynikající formě

P r a h a - Světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný ukončil po třech měsících soustředění v jihoafrickém Potchestroomu a domů se dnes vrátil ve výborné náladě. V JAR si vydobyl pozici současné suverénní světové jedničky a posílil si sebevědomí v boji o třetí zlatou olympijskou medaili. Zdařilý průběh přípravy s devadesátimetrovou vizitkou na závodech v Pretorii byly podle Železného výsledkem skutečnosti, že se po mnoha letech nemusel potýkat se zdravotními problémy.

"Už si ani nepamatuji, kdy jsem takhle dlouho vydržel být zdravý. Především drží záda, operované rameno mě přestalo trápit již vloni. Zdraví je mým klíčem k olympiádě," tvrdí Železný, nad jehož současnou fyzickou kondicí nevěřícně kroutil hlavou i jeho manažer a trenér Jan Pospíšil. "Ve 34 letech šel silově neuvěřitelně nahoru. Po fyzické stránce je v životní formě," prohlásil Pospíšil, jenž hned po příletu předal Železnému medaili pro členy komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru.

Železný v řadě tréninkových parametrů zaměřených na sílu během přípravy posunul hranice svých možností dál, než jaké úrovně dosahoval v přípravě na sezónu 1996, v níž v Jeně vytvořil světový rekord výkonem 98,48 metru. "Zlepšil jsem se hrozně moc, až jsem se tomu divil. Získal jsem sebevědomí. Dostal jsem se znovu na maximální zátěže, které jsem zdvihal dřív, což je důkaz dobré přípravy," pochvaloval si.

Po návratu ze soustředění se dokonce nevyhýbal úvahám o hodech za sto metrů. "Všechno je možné, ale v současnosti to není můj hlavní cíl. Mým přáním a snem je znovu vyhrát olympiádu," prohlásil držitel dvou zlatých a jedné stříbrné olympijské medaile. Myšlenkám na stometrovou hranici se však nebránil. "Když se sejdou během sezóny ideální podmínky, dá se hodit hodně daleko. To jsem si potvrdil i v Pretorii."

Rok po návratu na atletickou dráhu po těžkém zranění ramena se stále setkává s nevěřícnými reakcemi okolí. Před závodem v Pretorii o jeho schopnostech vrátit  výkonnost za hranici 90 metrů zapochybovala i bývalá světová rekordmanka v hodu oštěpem Fatima Whitbreadová z Velké Británie. "Tvrdila, že to je nemožné, a pro mne to byl hned další z významných motivačních faktorů," přiznal Železný, podle něhož neměli soupeři z drtivé porážky radost. "Dostali nářez, tak byli samozřejmě zklamáni, ale ruce jsme si po závodech podali."

Výkon 90,59 v prvním závodu sezóny udělal světovému rekordmanovi velkou radost, byť délka hodu jej potěšila víc než způsob provedení. Skloubit silovou stránku s jemnou technikou bude také jedním z jeho hlavních úkolů v následujících dnech, kdy se bude připravovat zhruba dva týdny v Nymburku.

"Další program závisí na termínové listině závodů, kterou stále ještě dáváme dohromady. Honza měl startovat v Ósace, tam ale oštěp zrušili a nyní přichází v květnu v úvahu jedině Rio de Janeiro. Slíbil jsem pořadatelům, že pokud zařadí oštěp do programu, Honza hodí stovku," prozradil Pospíšil, podle něhož bude Železný s jistotou startovat jen 24. června ve finském Kuortane.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž